Minister Naď obhajuje kroky premiéra ako jeho bodyguard
22 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič aj minister obrany Naď stáli v prvom šíku pri plánovaní aj realizácii celoplošného testovania. A hoci sa obaja usilujú čo to dá, doteraz vierohodne nepreukázali, že plošné testovanie krajiny málo presnými antigénovými testami malo zmysel.


Na Slovensku sa napriek tomu, ale aj napriek chladnému a na mnohých miestach aj mrazivému počasiu, počas tohto víkendu uskutoční v 458 mestách a obciach už štvrté kolo plošného testovania. A Matovič už avizuje, že v decembri by chcel spraviť celoplošne ďalšie dve testovacie kolá, píše portál sme.sk.
Naďovi je jedno, kto celoplošné testovanie vymyslel

Na verejnosti sa ale teraz diskutuje aj o sporoch medzi Matovičom a predsedom SaS Richardom Sulíkom o to, aké ďalšie opatrenia by Slovensko mali vyviesť z druhej vlny pandémie, ale aj s vedcami, ktorí význam plošného testovania neglorifikujú rovnako ako on. „Je mi jedno kto plošné testovanie vymyslel, aj keby to bol sám premiér,“ háji premiéra jeho minister Naď, ktorý zodpovedá za tisíce vojakov, ktorí sú už štvrtý víkend nasadení na zorganizovanie testovania.

Aj Naď sa snaží ľudí presviedčať aby sa neustále chodili testovať aj napriek tomu, že štát nemá jasný plán, ako von z krízy. Neprekáža mu ani to, že premiér preháňa, keď testovanie nazýva „atómovou zbraňou,“ proti koronavírusu a tiež považuje niektorých vedcov za kuvikov.
Ľudia po testoch aspoň poznajú svoj zdravotný stav

Igor Matovič po prvom veľkom celoplošnom testovaní avizoval, že ak dopadne dobre, budú sa u nás uvoľňovať opatrenia a ľuďom sa bude dýchať ľahšie. A čo sa stalo? Prišli ďalšie dve plošné testovania, ba ani po doterajších troch kolách testovania nevie štát občanom zagarantovať, že budú mať normálne Vianoce. Neviem, kto im naznačuje, že nemusia mať Vianoce, ale testovanie je práve tá alternatíva, aby sme sa vyhli návrhom epidemiológov, ktorí volajú po tvrdom lockdowne. Testujeme, aby sme sa tomu vyhli,“ bráni zuby-nechty Naď svojho, aj straníckeho, šéfa. A to napriek tomu, že Richard Sulík tvrdí, že celoštátnemu lockdownu sa dá vyhnúť aj regionálnymi opatreniami, teda že prísnejšie by boli tam, kde je najviac prípadov infikovaných, inde by stačili aj mäkšie.Ja takúto tretiu možnosť nevidím. Zúčastňujem sa väčšiny rokovaní s vedcami, ale pána Sulíka som nevidel ani na jednom stretnutí. My namiesto lokálnych lockdownov aj teraz ideme plošne testovať tam, kde bol počet prípadov v predošlom testovaní vyšší,“ ide si stále za svojím Naď.

Lenže ďalšie celoplošné decembrové testovanie povedie k ďalším plošným testom. „Ľudia budú aspoň vedieť svoj zdravotný stav a vedieť ochrániť svojich blízkych. Všetkým by nám malo ísť o zdravie celej spoločnosti,“ vysvetľuje minister obrany, ktorý, rovnako ako verejnosť, sleduje spor medzi Matovičom a Sulíkom. „Áno, majú rôzne názory. Matovič sa pozerá viac na zdravie a Richard Sulík na ekonomiku. Čo je ale dôležitejšie, mať čo najmenej chorých ľudí a tých, ktorí zomrú, alebo mať čo najlepšiu ekonomiku? Odmenou pre ľudí sú predsa výrazne mäkšie opatrenia, ako majú v Rakúsku, v Česku alebo Maďarsku. Pretože sme tu mali testovanie. Verím, že keď v januári zaočkujeme vakcínou najohrozenejších ľudí, budeme smerovať k normalizácií situácie. Nikto z nás tu nemá obsesiu z opatrení proti Covidu,“ vysvetľuje Jaroslav Naď.

Testovanie situáciu s Covidom zhoršilo. "Každá ďalšia smrť ide na vašu hlavu, pán premiér", odkazuje Blaha
Najnovšie čísla pozitívne testovaných ukazujú nárast. Poslanec Smeru, Ľuboš Blaha vie, kto to spôsobil. Premiérovi odkazuje: „keď dnes budete líhať do postele a s Pavlínkou prepočítavať mastné zisky z celého tohto podvodu s testovaním, všetky tie... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Petra Demková

Predseda vlády môže navrhnúť ministrom čokoľvek

Premiér ešte 17. októbra oznámil plán plošného testovania a odvtedy ho, jeho slovami, považuje za „najúčinnejšiu zbraň“ proti šíreniu koronavírusu a útočí na všetkých oponentov, ktorí majú iný názor. Dozvedel som sa o tom koncom septembra keď Igor Matovič povedal, že rokoval s nejakými jeho poradcami. Do nohy, každý člen vlády považoval tú myšlienku za dobrú a plne ju podporoval, no kto je jej autorom to neviem,“ prezradil Naď celkom podstatnú informáciu, ktorý nechápe tú obsesiu, prečo máme zistiť, ktorý človek z tímu jeho poradcov, mu to poradil.

To ale znamená, že myšlienka s celoplošným testovaním mohla skrsnúť aj v hlave premiéra, hoci nie je ani hygienik či epidemiológ. „On môže vláde navrhnúť čokoľvek. Naozaj neviem, či si to vymyslel premiér sám, alebo mu to niekto poradil. Navrhol vláde riešenie a všetci, vrátane Richarda Sulíka, to podporili,“ šokuje ďalej Naď, podľa ktorého premiér so svojím tímom riešili, ako to logisticky zvládnuť a zistili, že jediný, kto to vie dokázať aj zrealizovať, sú ozbrojené sily. „Mne je jedno, či to bol jeho poradca, alebo profesor Krčméry. Nemusíte byť epidemiológ na to, aby ste matematicky pochopili, že keď máte človeka, ktorý šíri nákazu a dokáže nakaziť desiatky ľudí len za deň a stiahnete ho testovaním z obehu, už vírus šíriť nebude. Na to nepotrebujete byť epidemiológ, stačí zdravý rozum,“ bráni Naď ako lev rozhodnutia premiéra.

A.Bražinová: Nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo situáciu
Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu ochorenia COVID-19 nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo epidemiologickú situáciu na Slovensku. Upozornila na to epidemiologička Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | tasr

Silnú druhú vlnu epidémie nezvládajú ani iné krajiny

Vedci, ktorí sú epidemiológovia, však odporúčali posilniť trasovanie blízkych kontaktov nakazených, zavádzať opatrenia lokálne a zvýšiť kapacity PCR testovania, ktoré je presnejšie, lenže premiér je voči nim kritický. Kto teda Matovičovi testovanie poradil ak nie oni?Na posilňovanie trasovania sme poskytli stovky vojakov. Prečo sa teda donekonečna hovorí, že sa neposilnilo trasovanie, keď ja môžem povedať, že sme ich posilnili stovkami vojakov,“ vysvetľuje minister obrany. Napriek tomu ale hygienici v októbri hovorili, že nestíhajú dohľadávať kontakty nakazených a sú preťažení.Úrady verejného zdravotníctva boli v čase prevzatia vlády v hroznom stave. Lekári mali plat 700 eur, mali neobsadených asi 40 percent miest. My sme im potom zvýšili platy a doplnili stavy. V niektorých regiónoch máte však schopnejších hygienikov, inde menej schopných. V lete sme navyše nevedeli, že druhá vlna bude dvestokrát silnejšia, ako tá prvá,“ konštatuje Naď.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková, profesor Krčméry a tiež dátoví analytici ale upozorňovali, že druhá vlna príde a môže byť silnejšia. Keby bola silnejšia o 50 percent, tak to zvládneme v pohode, ale nie keď to je o stovky percent. Nezvládli to aj iné krajiny okolo nás,“ tvrdí minister. Európska komisia však vydala stanovisko, v ktorom neodporúča používať antigénové testy na plošné testovanie. Áno, ale Európska komisia nemá zodpovednosť za zdravotníctvo v jednotlivých krajinách. Komisia môže dať odporúčanie rovnako ako Svetová zdravotnícka organizácia dávala raz odporúčanie, že netreba nosiť rúška, potom, že ich nosiť treba. Pýtajte sa, prečo okolité krajiny idú testovať a nakupujú milióny testov? Rakúsko, Nemecko idú tiež testovať a budú robiť podľa seba, lebo každá krajina má vlastné právne, či geografické podmienky. Nehovorím, že testovanie je zázračný liek, ktoré nás tu všetkých vytrhne z biedy,“ dodáva minister.

Ďalšia blamáž: EK odmietla Matovičove plošné testovanie
"Mali sme byť vzorom minimálne pre EÚ, sme na smiech pred celým svetom.", píše europoslanec Milan Uhrík Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Štát nebude robiť biznis súkromným spoločnostiam

Vedci ale žiadali, aby sa aspoň časť tých ľudí, ktorí boli testovaní antigénovými testami pretestovala presnejšími PCR testami aby sa potvrdila skutočná účinnosť tých antigénových. Teraz je už štvrté kolo testovania a pretestovanie sa nekonalo ani raz. Povedali sme vedcom, aby si to urobili, ale nemôžu chcieť, aby to organizoval štát pre súkromné spoločnosti. Prečo by mal štát robiť biznis pre súkromné spoločnosti ? Myslíte, že tie testy by nám dávali zadarmo?“ snaží sa vysvetliť kroky Igora Matoviča šéf rezortu obrany a dodáva: „Tiež som presvedčený o tom, že PCR test je zlatý štandard, ale je bežné vo svete, že keď testujete vo veľkom a potrebujete výsledok okamžité, idete cez antigénové testy. Otestovali sme zatiaľ 6 a pol milióna ľudí. To by sa nám pri dvadsať-tisícovej dennej kapacite PCR testov nepodarilo.“

Doterajšie testovanie stálo podľa Naďa odhadom do sto miliónov eur. Nemohlo sa teda tých sto miliónov eur použiť na posilnenie PCR testov a výraznejšieho posilnenia kapacít hygienikov na trasovanie ľudí, čo je rešpektovaný a overený postup aj vo svete ? Po vojne je každý generál. Netušili sme, že druhá vlna bude taká ťažká. Ale to netušil nikto. Prečo v Českej republike umrelo také množstvo ľudí? Lebo je Babišova vláda neschopná? Tiež v Taliansku, vo Francúzsku, vo Veľkej Británii, v Amerike, v Rusku,“ ide si za svojím Naď, ktorý vraj nemá vedomosť o situácii inde na svete, kde by v horizonte troch týždňov znížili mieru pozitivity o 88 percent.

Nečakané zistenia nadácie Zastavme korupciu! Biznis s antigénovými testami rozkrýva vinníkov
Nákup antigénových testov na celoplošné testovanie je spojený s viacerými pochybnosťami a spochybňovaný nielen zo strany opozície. Na trnavského dodávateľa sa preto bližšie pozrela aj nadácia Zastavme korupciu. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

S celoplošným testovaním sme boli prví na svete

Veľa sa, aj medzi odborníkmi, hovorí, že data po antigénových testoch sú dosť skreslené. „Máme tie isté testy v troch týždňoch po sebe, máme tých istých ľudí, teda ak by tam bolo skreslenie, tak je vo všetkých troch týždňoch. Hovorím, že 88 percent je také zníženie aké som nevidel nikde vo svete. Ak to niekto nazve atómovou bombou, je to jeho slovník a ja to nebudem komentovať. Bolo to zásadné, a bolo to veľké. Je to hyperbolizácia, je to politická komunikácia a to je v poriadku,“ myslí si minister.

Matovič je ale posledné týždne v konflikte s odborníkmi, ktorí hovoria, že sa veci dajú riešiť aj inak. Naposledy to bol Čekan, s ktorým sa sporili o testovanie britského Liverpoolu. Čekan premiérovi oponoval, že testovanie tam je úplne iné ako na Slovensku. Premiér ho verejne doslova nazval kuvikom a o matematikovi Kollárovi povedal, že má červené súkno pred očami. „Lebo niektorí kuvikali, vrátane pána Čekana, že testovanie nepomôže a nikde inde na svete to nerobia. Tá druhá časť je pravda, boli sme prví. Ale výsledky sú lepšie ako sme očakávali,“ vysvetľuje Naď.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Za výraz o opiciach sa Naď ospravedlňovať nemieni

Prečo teda premiér niektorých vedcov verejne označuje za kuvikov a múdrosráčov, keď má s nimi také dobré vzťahy? „Som presvedčený, že sa veľakrát stalo, že vedci nemali pravdu, ale už nemali v sebe silu, aby si to priznali. Takže áno, aj podľa mňa boli v niektorých prípadoch vedci kuvikmi,“ pridal sa Naď opäť na stranu premiéra. Minister obrany sa ale po protestoch 17. novembra na sociálnej sieti vyjadril, že počas nich tam normálnych ľudí nevidel, iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov. "Myslím si, že nie je v poriadku ak seriózni novinári upadajú do polohy šírenia dezinformácií. Seriózny novinár by si prečítal celé to vlákno, ako prebiehala tá diskusia. A nenechal by sa strhnúť tým, že niekto vystrihne jednu vec. Niekde vyššie v tom vlákne bolo napísané, že sa ľudia šplhali po plotoch a vyzerali ako opice. Normálny človek, pri všetkej úcte, sa s maskou na tvári po plote úradu vlády nešplhá. Po plotoch sa šplhajú opice. človek, ktorý si dá na hlavu masku, aby bol neidentifikovateľný, vylezie na plot úradu vlády a ide ho strhnúť, nie je normálny. Takýmto spôsobom sa správajú opice. Nemyslím tých ľudí, ktorí sa pokojne zúčastnili protestov. Aj keď porušili zákon a drvivá väčšina z nich to vie,“ hájil svoje nemiestne výrazy na adresu niektorých protestujúcich Naď, ktorý sa za tieto výrazy určite ospravedlňovať nemieni, píše v závere portál sme.sk.
Kto je Jaroslav Naď?


  • od marca 2020 je ministrom obrany nominovaný hnutím OĽaNO

  • od novembra 2018 spolupracuje s OĽaNO ako expert pre obranu a bezpečnosť

  • pred vstupom do politiky viedol Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku, mimovládnu organizáciu

  • Od roku 2004 do 2013 pôsobil počas vlád SDKÚ-DS a Smeru na viacerých pozíciách na ministerstve obrany, bol aj vojenským diplomatom pri NATO

  • V rokoch 2014 a 2015 bol zástupcom riaditeľa organizácie Globsec

  • Ešte ako študent, v roku 2000 bol krátko členom strany Smer, po roku sa členstva vzdal a označil ho za chybu.


Bude očkovanie rovnako dobrovoľné ako testovanie?
Nemálo ľudí verí, že plošné testovanie bolo len prípravou na masové očkovanie. A že s vakcínou príde ďalšie znásilnenie slobodnej vôle. Premiér však tvrdenia o povinnom očkovaní označil za blud. Vláda o nariadení imunizácie proti koronavírusu podľa... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová