EÚ schváli hneď dve vakcíny proti Covid-19
22 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová oznámila, že EÚ je pripravená do konca roka schváliť vakcíny Moderna aj Pfizer-BioNTech. To znamená, že by sa mohli

do únijného bloku distribuovať obe vakcíny, informuje portál RT.




Ak proces schvaľovania prebehne bez problémov, Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla dať očkovacím látkam Pfizer / BioNTech a Moderna podmienené povolenie na uvedenie na trh, reálne v druhej polovici decembra, uviedla von der Leyenová v piatok na tlačovej konferencii po videosummite vedúcich predstaviteľov EÚ.

Videokonferencia sa primárne zameriavala na riešenie pandémie v únii a na to, ako môžu členské štáty počas sviatočného obdobia spolupracovať na ochrane občanov a zabránení šírenia vírusu. Predsedníčka EK tiež uviedla, že potenciálne by sa mohla v členských štátoch použiť aj ruská vakcína Sputnik V. Musí byť však predmetom rovnakého postupu autorizácie EMA ako v prípade iných kandidátov na dodávky vakcíny.

Vedci hovoria o veľkom prielome - bude možná liečba HIV?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


EÚ sa dohodla na rokovaniach s piatimi spoločnosťami o distribúcii vakcín proti koronavírusu po celom kontinente, a to vrátane spoločností AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech a Sanofi-GSK. Vyjadrenia von der Leyenovej prišli v ten istý deň, keď spoločnosť Pfizer požiadala o mimoriadne povolenie pre svoju vakcínu v USA a v ten istý týždeň, keď spoločnosť Moderna oznámila svoj zámer predložiť v nasledujúcich týždňoch svojho kandidáta na vakcínu na povolenie núdzového použitia v Amerike.

V EÚ, Európskom hospodárskom priestore a Spojenom kráľovstve sa podľa údajov  zhromaždených Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb od začiatku pandémie vyskytlo 11 542 665 potvrdených prípadov a 283 673 úmrtí . Mnoho národov na kontinente má v súčasnosti určitú formu lockdownu s cieľom bojovať proti novému koronavírusu.

Koronavírus má všetky znaky biologickej zbrane, tvrdí ruský profesor
Michail Bala je presvedčený, že ak by niekto chcel zasiahnuť určitú časť populácie, vytvoril by takýto typ vírusu. Uviedol portál Rossaprimavera.ru. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič