Vedci hovoria o veľkom prielome - bude možná liečba HIV?
21 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Nová metóda použitia vakcín, ktoré využívajú geneticky upravené imunitné bunky z tela pacienta, vytvorila trvalú a dlhotrvajúcu obranu proti infekcii HIV a priniesla novú nádej nielen pre vakcínu, ale aj pre liečbu smrteľnej choroby, informuje portál RT.


V experimentoch na myšiach indukoval tím spoločnosti Scripps Research všeobecne neutralizujúce protilátky alebo bnAbs schopné zabrániť infekcii HIV. Vedci dúfajú, že nová metóda môže v blízkej budúcnosti nielen zabrániť novým infekciám HIV, ale aj vyliečiť existujúce prípady HIV / AIDS, ktorých bolo od roku 2019 najmenej 38 miliónov. Metóda však vyžaduje prispôsobené gény založené na vlastných imunitných bunkách pacienta, čo komplikuje záležitosti a vyžaduje viac času, zdrojov a odborných znalostí.




"Je to prvýkrát, čo sa ukázalo, že modifikované B bunky môžu vytvoriť trvalú protilátkovú odpoveď v príslušnom modeli," povedal hlavný výskumník James Voss zo Scripps Research. Podarilo sa to preprogramovaním génov v B bunkách imunitného systému pomocou techniky CRISPR na produkciu protilátok proti HIV, ktoré sa zriedkavo vyskytujú u pacientov s HIV. Nová štúdia ukazuje, že rekonštruované B bunky sa môžu nielen množiť v reakcii na očkovanie, ale aj dozrievať v pamäťových aj plazmatických bunkách a kombinovať tak, aby vytvorili efektívnu a dlhotrvajúcu obranu proti infekcii.

Koronavírus má všetky znaky biologickej zbrane, tvrdí ruský profesor
Michail Bala je presvedčený, že ak by niekto chcel zasiahnuť určitú časť populácie, vytvoril by takýto typ vírusu. Uviedol portál Rossaprimavera.ru. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Tím potrebuje získať regulačné schválenie, aby mohol začať pracovať na zdokonalení a zjednodušení procesu s cieľom znížiť náklady a zvýšiť dostupnosť. "Ľudia si myslia, že bunkové terapie sú veľmi drahé," hovorí Voss a dodáva: "Snažíme sa o to, aby bola táto technológia dostupná ako preventívna vakcína proti HIV alebo funkčná liečba, ktorá by nahradila každodennú antivírusovú liečbu."

Štúdia: liek na artritídu Actemra pomáha pacientom v boji s Covid-19
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková