Bezdomovec dostal pokutu za to, že "sa príliš vzdialil od domova"
22 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Smutný príbeh napokon dopadol dobre, ale poukazuje na to, ako môže byť striktne administratívne myslenie neľudské.


Bezdomovec dostal pokutu, pretože ho polícia našla ďaleko od domova. Pasquala Giudiceho sankcionovali v centre mesta Como. Príbeh zaznamenal portál lastampa.it.

Známy taliansky prominent, ktorý si neželal byť za tento čin medializovaný, promptne úradom zaplatil šek na  280 eur za neboráka bez strechy nad hlavou. Bezdomovec sa vo chvíli incidentu nachádzal na Via Cesare Cantù v centre mesta Como, ako sa uvádza v policajnej správe -"bezdôvodne ďaleko od svojho bydliska". Pascquale však už desiatky rokov domov nemá, potuluje sa na okraji mesta v blízkosti arkád Liceo Volta, kde ho pravidelne kontrolujú policajti z miestnej policajnej stanice.

„Zaplatil som za Pasquala, je to občianska povinnosť“ vysvetlil prominent, ktorý žiada o anonymitu, pretože podľa neho „nie je potrebná viditeľnosť“. Reagoval okamžite, ak by od udelenia pokuty uplynulo päť dní, jej výška by bola 400 eur. Nebol však jediný, mnohí, ktorí sa dozvedeli o rozhodnutí polície, sa okamžite hlásili, že pokutu za bezdomovca uhradia.

Koronavírus prináša hladomor, ktorý cítiť už aj v Európe
13 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Prípad vyvolal veľkú diskusiu, pretože radnica v meste Como (ovláda ju Liga severu) prijala viacero nepochopiteľných nariadení, za ktoré možno uložiť pokutu. medzi ne patrí okrem iného aj zákaz pre bezdomovcov zdržiavať sa v centre mesta, ale aj poskytovania im charitatívnej pomoci.  Pokutovanie je zjavne reakcia na vraždu takzvaného pouličného kňaza Dona Roberta Malgesiniho, ktorého zabil tromi bodnými ranami na námestí Piazza San Rocco bezdomovec, ktorému kňaz roky pomáhal. Aj Pasquale Giudice bol medzi tými bezdomovcami, ktorým Don Roberto každé ráno podával raňajky.

Tento príbeh, ktorý dáva Como do centra pozornosti, iba smutne dokumentuje situácia, ktorá sa týka bezdomovcov v Como. Situáciu iba zhoršujú tuláci a migranti, ktorí naďalej prichádzajú k rieke Laria v nádeji, že prejdú do Švajčiarska a aj to, že sľúbené nocľahárne ešte neboli otvorené. Po najnovšom incidente by mali byť dve nocľahárne s asi päťdesiatimi posteľami otvorené budúcu nedeľu.

RADÍME: Za sedenie či jedenie a pitie na Španielskych schodoch v Ríme hrozí pokuta
V talianskej metropole platí zákaz sadať si a konzumovať jedlá či nápoje na mramorových schodoch vedúcich zo Španielskeho námestia ku kostolu Trinitá dei Monti. Toto schodisko patrí k najfotografovanejším miestam Talianska a "zahralo" si napríklad... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | TASR