Čínska ponorka s posádkou sa spustila na dno Mariánskej priekopy (video)
21 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Čína spustila na dno Mariánskej priekopy v Tichom oceáne ponorku. Na jej palube sa nachádzali traja vedeckí pracovníci.


Cieľom ponoru na najhlbšie miesto na zemeguli bolo pozorovanie druhov a odobratie vzoriek hornín. Ponor na dno priekopy sa bude zrejme opakovať. O významnej vedeckej udalosti s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV a agentúru AFP píšu lidovky.cz.

Ponorka s názvom Fen-chou-ke, čo v čínštine znamená bojovník, podľa vedcov dosiahla hĺbku 10 909 metrov. Vďaka zostupu na dno Mariánskej priekopy vedci "pozorovali mnohé živočíšne druhy a aj neznáme organizmy na dne oceánu".



Podmorská misia tiež odobrala vzorky hornín z dna priekopy. Tie podľa agentúry AFP môžu Číne poslúžiť k výskumu možností banského využitia oceánskych hlbín, v ktorých sa nachádzajú zásoby vzácnych minerálov. Mariánska podmorská priekopa je zhruba 2500 kilometrov dlhá a 69 kilometrov široká. Ide o hlbokomorské údolie, ktoré sa nachádza juhozápadne od amerického ostrova Guam.

Čínska výprava však zatiaľ nepokorila rekord z roku 2019, kedy misia amerického vedca Victora Vescovo zostúpila do hĺbky 10 929 metrov. Texaský investor a bývalý námorný dôstojník Vescovo pri vtedajšom ponore našiel nové druhy živočíchov. Vescovo si ale tiež všimol plastové vrecká a ďalšie stopy ľudského znečistenia na dne priekopy.

Predchádzajúci rekord držal Švajčiar Jacques Piccard a poručík amerického námorníctva Don Walsh. Tí sa spustili na palube batyskafu Trieste do hĺbky 10 916 metrov.

Taiwan na obranu pred Čínou začína so stavbou nových ponoriek
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková