Neuveriteľné: Nová vedecká štúdia tvrdí, že ústna voda môže zabiť koronavírus do 30 sekúnd
20 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta, zvádza boj proti COVID-19, v ktorom zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Zdá sa však, že stačí málo a môžeme si pomôcť. Všimli si to tvnoviny.sk.


Podľa britskej BBC vedecká štúdia vedcov univerzity v Cardiffe naznačuje, že obyčajná ústna voda je schopná v ústach zabiť koronavírus za menej ako 30 sekúnd. Britskí vedci budú toto zistenie ešte testovať na pacientoch vo fakultnej nemocnici vo Walese, informuje portál tvnoviny.sk.
Ústne vody spolu s umývaním rúk, odstupmi a rúškami

Vedec, doktor Nick Claydon tvrdí, že tento objav by mohol prispieť k zvýšeniu bežného používanie ústnej vody u ľudí. „Ak sa klinické testovanie ukáže ako pozitívne, ústne vody by sa mohli stať dôležitou súčasťou rutiny ľudí, spoločne s umývaním rúk, dodržiavaním odstupov a nosením rúšok. A to nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti,“ uviedol Claydon.

Výskum síce poukazuje na to, že ústna voda je schopná zabiť koronavírus v ústnej dutine v slinách, nie sú však zatiaľ žiadne dôkazy, že by sa ústna voda mohla stať liekom na COVID-19, pretože sa nedostane do dýchacích ciest ani do pľúc. Univerzitná správa však uvádza, že ústne vody s aspoň 0,07 % obsahom cetypyridinium chloridu (CPC) sa ukázali ako sľubné pri eliminácii vírusu.

Máte potvrdený koronavírus? TAKTO sa môžete doma liečiť, prípadne kedy zavolať záchranku
Ste odvážni ako predseda ĽSNS a trúfate sa doma liečiť sami? Nie, tak teda vedzte, že ak si zavoláte záchranku operátorovi treba za každých okolností hovoriť pravdu! Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V laboratóriu ústne vody ničia vírus veľmi účinne

Správa ešte nebola odborne preskúmaná, podporuje však ďalšiu nedávnu štúdiu, ktorá odhalila, že ústne vody založené na CPC sú účinné pri znižovaní vírusovej záťaže v tele človeka. Klinické skúšanie sa teraz zameria na to, či ústna voda pomáha znižovať hladiny vírusu v slinách pacientov s COVID-19 v nemocnici, pričom výsledky sa očakávajú začiatkom budúceho roka. Profesor David Thomas z rovnakej univerzity uviedol, že počiatočné výsledky sú povzbudivé, ale klinická štúdia neprinesie dôkazy o tom, ako zabrániť prenosu medzi pacientmi.

„Aj keď tieto ústne vody veľmi účinne likvidujú vírus v laboratóriu, musíme zistiť, či fungujú aj u pacientov, a to je predmetom našej prebiehajúcej klinickej štúdie,“ skonštatoval profesor a dodal: „Prebiehajúca klinická štúdia nám však ukáže, ako dlho trvajú nejaké účinky po jednorazovom podaní ústnej vody pacientom s COVID-19. Musíme pochopiť, či vplyv voľnopredajných ústnych vôd na liek Covid-Vírus dosiahnutý v laboratóriu sa môže reprodukovať u pacientov,“ uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Mutácia koronavírusu, ktorá ho urobila vysoko infekčným, môže byť kľúčom na jeho zničenie, tvrdí nová štúdia
Nová štúdia zistila, že samotná mutácia, ktorá umožnila, aby sa SARS-CoV-2 rozšíril tak ďaleko a široko medzi ľudskú populáciu, môže byť preňho tiež Achillovou pätou, čo uľahčí liečbu protilátkami, ktoré sa nachádzajú vo vakcínach, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár