Japonský parlament vyhlásil „klimatickú pohotovosť“, emisie chcú znížiť na nulu
20 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Dolná komora japonského parlamentu vyhlásila vo štvrtok klimatickú pohotovosť po tom, čo sa nový predseda vlády nedávno zaviazal, že do roku 2050 bude krajina uhlíkovo neutrálna, informuje portál RT.


Za viac ako 75 percentami elektrickej energie v krajine stojí uhlie, skvapalnený zemný plyn alebo ropa. Zákonodarcovia považujú premiérove vyhlásenie za výzvu na akciu, ktorá by mohla pomôcť v boji proti globálnemu otepľovaniu.

S odvolaním sa na zmenu podnebia a „bezprecedentné škody“ v dôsledku povodní a lesných požiarov nezáväzné vyhlásenie varuje pred „klimatickou krízou“, ktorej svet čelí. Uznesenie ukazuje, že Japonsko nezaostáva v boji proti globálnemu otepľovaniu, uviedol poslanec za vládnucu Liberálnodemokratickú stranu Jošihisa Furukawa.

"Myslím si, že to môže vyslať svetu správu, že japonský parlament a vláda sú pevne odhodlaní sa zaoberať týmto problémom a zamerať sa na spoločnosť bez uhlíka," uviedol pre agentúru Reuters.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Premiér Jošihide Suga sa v októbri zaviazal, že do roku 2050 zníži v Japonsku emisie skleníkových plynov na čistú nulu. „Reakcia na globálne otepľovanie už nie je prekážkou ekonomického rastu,“ uviedol premiér. Predchádzajúcim cieľom vlády bolo zníženie emisií do roku 2050 o 80 percent.

Japonská obchodná federácia považuje dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 za veľmi ťažkú ​​výzvu, ale jej predseda Hiroaki Nakanishi uviedol, že to povedie k „posilneniu priemyselnej konkurencieschopnosti Japonska“.

Vláda teraz pracuje na zvýšení podielu japonskej obnoviteľnej energie zo súčasných 22 na 24 percent.

Planetárna obrana nezachytila prelet asteroidu, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň len 400 km od Zeme
Nastal nový rekord v najbližšom prelete asteroidu okolo Zeme po tom, čo sa v piatok 13. novembra vesmírna hornina s názvom 2020 VT4 dostala do blízkosti len 400 kilometrov od planéty. Naša planetárna obrana incident ani nezachytila, informuje... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár