Kandidát na GP Kliment: Súdil v kauze Cervanová, písal knihy s Tóthom, odsúdil Janušeka
20 | 11 | 2020 I Michal Filek

Na post šéfa generálnej prokuratúry kandiduje aj predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Počas šesťhodinového "grilovania" v Národnej rade vyšlo najavo niekoľko zaujímavých skutočnosti. Aj to, že myšlienku kandidovať mu vnukol Igor Matovič. Šesťhodinovú Klimentovu "grilovačku" podrobne sledovali aktuality.sk. 


V minulosti bol Juraj Kliment súčasťou senátu, ktorý vyniesol rozsudok v tzv. kauze Cervanová, ktorý viacerí právnici považujú za justičný omyl. Kliment sa potom podieľal na napísaní troch kníh o tomto procese, pričom na prvých dvoch spolupracoval s bývalým novinárom a SIS-károm Petrom Tothom. Ten je zase známy tým, že sledoval ľudí pre Mariána Kočnera.
Vedel, či nevedel o Kočnerovi?

Kliment sa bránil tým, že keď Tótha požiadal o spoluprácu, nevedel o jeho "závadnosti". Keď na to prišiel, ukončil s ním spoluprácu. "Nechcem povedať, že som bol dotlačený do takého prístupu, ale v mediálnom priestore sa mi ťažko hľadala osoba, ktorá by bola ochotná pristúpiť na túto spoluprácu, niektoré osoby spoluprácu odmietli. Vládlo presvedčenie, že tieto osoby v kauze Cervanová sú nevinné. Bol sprostredkovaný kontakt s touto osobou a jednoducho sme sa dohodli, že by sme spoločne tú knihu napísali. Tá spolupráca sa netýkala ničoho iného ako tejto knihy. Cítil som dlh voči verejnosti, že sme neodviedli takú prácu, akú sme mali, lebo za ten rozsudok sa hanbím - v kontexte odôvodnenia, nie čo sa týka rozhodnutia o vine a treste," odpovedá Juraj Kliment a zachytili to aktuality.sk.

Generálny prokurátor požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorému sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie, požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | TASR


"Ľutujem, že som do tej spolupráce s ním šiel. Je to osoba, s ktorou už nemám žiadny kontakt." Juraj Kliment hovorí, že by nemal problém trestne stíhať Tótha a Tóth ani nemá na neho nič, čím by ho mohol vydierať.

Poslanec Ondrej Dostál citoval vyjadrenie Petra Tótha, ktorý tvrdí, že Kliment "bohapusto klame." Tóth reagoval, že s Klimentom spolupracoval viac ako tri roky. Popiera aj to, že by s ním Kliment prerušil spoluprácu. Tóth tvrdí, že Kliment vedel, že sa pozná s Kočnerom, a že napriek tomu s Tóthom zoznámil generálneho prokurátora a šéfa SIS.

Juraj Kliment naopak tvrdí, že pravdu nehovorí Tóth: "O jeho kontaktoch s Kočnerom som nevedel. Prvýkrát mi to povedal, až keď chcel na krst knihy pozvať Mariana Kočnera. To mi teda sakramentsky vadilo. Pokiaľ ide o generálneho prokurátora a pána Valka zo SIS, išli sme si sadnúť po krste. To posedenie bolo ukončené a ja neviem, že by sme ostali v nejakom kontakte, alebo že by zostal v kontakte pán Tóth s pánom Valkom alebo Čižnárom. Pán Tóth stále pracuje takým spravodajským spôsobom, interpretuje si veci, ako sa mu to hodí," reaguje Juraj Kliment.
Kaliňák a Glváč, Janušek a Štefanov

Na krste knihy sa zúčastnil minister za SMER-SD Robert Kaliňák a poslanec Glváč, ktorého Alena Zsuzsová nazývala Maznák. Kliment si "spomenul" aj na to, že sa predsedom trestného senátu stal na návrh Smeráckeho poslanca Jozefa Ježíka.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga pripomenul, že Kliment ako sudca poslal do väzenia exministrov prvej Ficovej vlády Mariana Janušeka a Igora Štefanova, za kauzu nástenkový tender. Pýtal sa, či cítil nejaké tlaky.

"Náš senát funguje už mnohé roky a má nejakú povesť. Za našou činnosťou nestálo nikdy nič také, kto je členom akej koalície alebo strany," odpovedal Kliment.
Nafúkal

V priebehu vypočúvania vyšlo najavo aj to, že Juraj Kliment šoféroval pod vplyvom alkoholu a nafúkal. Podľa Juraja Klimenta to bolo na chate na ceste tretej triedy, priznáva, že išlo o zlyhanie. Vzdal sa funkcie predsedu disciplinárneho senátu, ale predseda súdu jeho žiadosť neakceptoval, musel dokončiť svoju prácu. Kliment tvrdí, že Štefan Harabin to potom proti nemu zneužíval.

Drahé auto Ficovej údajnej priateľky by mal riešiť nový generálny prokurátor
Vodu káže, víno pije. Nuž, aj taký je Robert Fico ak sa týka „jeho ľudí“ najnovším prípadom je jeho čakateľka na prokuratúre, ktorá má vraj auto od mamy. Tá pracuje ako opatrovateľka a zarobiť si naň nemohla. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.