„Merkelová musí ísť, demokracia musí zostať!“ Polícia použila na demonštrantov v Berlíne vodné delá (VIDEO)
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Demonštranti vyšli do ulíc v centre Berlína, aby vyjadrili svoj nesúhlas s návrhom zákona, ktorý by zakotvil bezpečnostné opatrenia do nemeckých zákonov. Keď dav odmietol odísť, polícia zadržala niekoľko ľudí a nasadila vodné delá, informuje portál RT.


Tisíce ľudí sa zhromaždili pri ikonickej Brandenburskej bráne, ktorá sa nachádza v samom srdci Berlína, v blízkosti budovy parlamentu. Demonštranti mali cedule s nápismi ako „Prebuďte sa“, „Slobodná reč“ alebo „Mier a sloboda“.

Jedna osoba mala tiež transparent s nápisom „Merkelová musí ísť, demokracia musí zostať!“ s odvolaním sa na kancelárku Angelu Merkelovú.

Boli postavené barikády, ktoré bránili demonštrantom v prílišnej blízkosti Nemeckého spolkového snemu. Na videu tiež môžete vidieť políciu, ako práve zadržala niekoľko osôb.



Policajti sa sťažovali, že niektorí demonštranti porušili obmedzenia týkajúce sa Covid-19, a varovali, že ak „musia rozptýliť dav, nemožno vylúčiť použitie vodného dela“.

Vodné delá boli nasadené následne potom, čo demonštranti odmietli odísť.



Úradníci predtým odmietli tucet žiadostí o zhromaždenie pred budovou parlamentu. V liste, ktorý dostali aj médiá, varovala polícia pred možnými „útokmi“ na Spolkový snem. Počas podobnej demonštrácie v auguste došlo k pokusom vniknúť do budovy.



Očakáva sa, že zákonodarcovia v stredu prijmú návrh zákona, ktorý sa má zakotviť do konkrétneho zákona o ochrane pred infekciami, ako sú pravidlá nosenia masiek a sociálne dištancovanie.

Putin na samite požiadal o zrušenie sankcií pre chudobnejšie krajiny, ktoré bojujú s pandémiou
Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby krajiny zrušili sankcie proti štátom, ktoré bojujú s koronavírusom, pretože globálny hospodársky pokles spôsobený pandémiou sa stále zhoršuje, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár