Polícia ľudí bez rúška síce nepokutovala, mnohým ale šek na zaplatenie domov pošle
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Protesty počas sviatku 17. novembra stále doznievajú medzi ľuďmi, ktorí čulo diskutujú o tom, ako mala polícia proti demonštrantom zasiahmuť. 


V utorok protestovali proti Matovičovej vláde a epidemickým opatreniam, ktoré prijala, v centre Bratislavy tisíce ľudí i napriek stále platnému zákazu zhromažďovania. Pozornosť v dave pútali ľudia, ktorí pochodovali a skandovali bez rúšok na tvári. Čo je však zarážajúcej, nariadenie hlavného hygienika nedodržiavali ani politici vrátane Roberta Fica, píše portál tvnoviny.sk.
Legitimovanie by vyvolalo nevôľu a agresiu

Podľa vyjadrenia polície hrozí za nenosenie rúška na verejnosti pokuta do 1659 eur, na proteste sa však pokuty nerozdávali. Súčasťou krízového štábu polície počas protestu bol aj odborník na bezpečnosť podujatí Martin Královič, ktorý situáciu pozorne sledoval. Rozhodnutie neudeľovať na mieste pokuty nebolo podľa neho zlyhaním polície, ale vedomá taktika.

Čo by sa teda stalo, keby policajti začali všetkých ľudí bez rúšok upozorňovať a požadovať legitimáciu? „Veľmi pravdepodobne by to vyvolalo nevôľu a agresiu účastníkov. Emócie boli vybičované už len typológiou toho publika. Akákoľvek intervencia by spôsobila trestné činy, došlo by k napadnutiu policajtov, ničenie majetku, situácia by bola oveľa ťažšie zvládnuteľná,“ snaží sa vysvetliť situáciu Královič. Jednoducho povedané, polícia nechcela priliať olej do ohňa.

Na proteste sa zranil len 15-ročný chlapec: Aj on sa bol len „prechádzať“?
Protesty, ktoré sa konali na Slovensku 17. novembra, chystali organizátori už dopredu. Keďže je núdzový stav a platí zákaz zhromažďovania viac ako šesť osôb, avizovali priaznivci ĽSNS, že oni sa pôjdu do ulíc Bratislavy iba... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Agresívnych bolo len niekoľko desiatok ľudí

Z toho istého dôvodu sa polícia na Hodžovom námestí radšej stiahla, aj keď dav protestujúcich sa postupne zväčšoval. „Keď polícia odíde, upokojí to dav. Každý agresívny protestujúci potrebuje objekt, proti ktorému realizuje agresiu. Deeskalovanie situácie znamená aj stiahnutie hliadok. Policajti zrejme dostali od veliteľa pokyn na stiahnutie. Veľmi rýchlo vyhodnotil, aký krok musí urobiť,“ hovorí Královič.

Na utorkovom proteste sa podľa analytika zúčastnilo okolo 15-tisíc ľudí, väčšina ale prišla iba vyjadriť svoju frustráciu a nespokojnosť s vládnymi opatreniami. Len jednotlivci boli násilní a agresívni. Aj v tom sa líšil tento protest od prechádzajúceho, ktorý sa uskutočnil 17. októbra pred Úradom vlády, počas ktorého použila polícia aj vodné delo.
Ľudí bez rúšok bude polícia dodatočne pokutovať

Minister vnútra Roman Mikulec za prácou polície stojí a hovorí, že urobili všetko pre to, aby ochránili životy a zdravie ľudí. Pred protestami mali vraj informácie, že dôjde k násiliu. Tomu sa policajtom podarilo predísť. „Nezodpovední ľudia si robia z nosenia rúšok trhací kalendár. Je to neférové, necitlivé voči tým, ktorí sa snažia zabrániť šíreniu pandémie,“ reagoval na situáciu keď mnohí protestujúci nemali na tvári rúška. „Normálni a čestní ľudia nosia rúška. Nie je to o pokute, ale o zdraví. Nie je možné, aby všetci boli identifikovaní, ale urobíme všetko preto, aby dostali pokuty tí, čo majú,“ dodal minister.

Mikulec tiež hovorí, že ak sa medzi protestujúcimi rozšírila nákaza, dosiahli pravý opak toho, čo chceli. Opatrenia by sa totiž nezjemňovali tak, ako žiadali, ale práve naopak. „Spôsobujú len to, že celá krajina tým bude len trpieť, pretože budeme musieť prijímať tvrdšie opatrenia, aby sme vedeli tú replikáciu znížiť,“ skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Premiér Igor Matovič dodal, že sa tým oddiali aj návrat detí do škôl.

Advokát radí, ako postupovať v prípade pokuty či zatknutia na proteste 17. novembra
Advokát Čarnogurský ml. radí, ako postupovať v prípade pokuty či zatknutia na proteste 17. novembra. Vo svojom statuse na sociálnej sieti o proteste avizovanom na 17. november píše, že z jeho pohľadu ide o podporu ochrany ľudských práv, ktoré... Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Gabriel Matta

Na hromadných protestoch hrozí zvýšený prenos infekcie

K predchádzajúcemu októbrovému protestu sa vyjadrili aj hygienici z Úradu verejného zdravotníctva, ktorí zdôrazňovali, že je právom ľudí prejaviť nespokojnosť, no aj protestovať sa dá slušne a bezpečne. Hygienici vysvetľujú, že hromadné akcie, kde sa nedodržiavajú bezpečnostné opatrenia, majú viaceré riziká. „Na protestoch sa združujú desiatky až stovky ľudí, ktoré by sa za bežných okolností nedostali do vzájomného úzkeho kontaktu. Účastníci môžu pochádzať z rôznych miest a okresov, a preto hrozí zvýšený prenos infekcie aj do takých oblastí, ktoré sa dosiaľ darilo držať relatívne pod kontrolou,“ informuje úrad.

Zároveň je rizikové aj to, že neexistuje zoznam účastníkov, takže v prípade výskytu nákazy nie je možné dať otestovať aj ostatných. Takéto akcie zahusťujú MHD a pomáhajú šíriť nákazu aj tam. Protesty sú často sprevádzané krikom, skandovaním či spievaním a to sú aktivity, pri ktorých sa uvoľňuje množstvo kvapôčok, ktoré môžu obsahovať vírusy, uvádza na záver portál tvnoviny.sk.

Matovič s Naďom dourážali protestujúcich proti ich vláde
Minister obrany Jaroslav Naď šokoval vyjadrením, že nevidel protestovať normálnych ľudí, ale „iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov“. „Po dnešku Bromhexin a vodka budú vypredané“, dopĺňa Matovič Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič