Ministerstvo spravodlivosti USA žiada zrušenie obvinení voči mexickému exministrovi podozrivému z obchodovania s drogami
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Americké ministerstvo spravodlivosti vyzvalo na zrušenie všetkých obvinení voči mexickému ministrovi obrany, ktorý bol nedávno obvinený z obchodovania s drogami, pričom federálny prokurátor tvrdí, že jeho domovská krajina by sa mala zaoberať „citlivým“ prípadom, informuje portál RT.


Generálny prokurátor Bill Barr uviedol, že vláda v utorok v spoločnom vyhlásení so svojím mexickým náprotivkom požiadala o zamietnutie prípadu proti Salvadoru Cienfuegosovi s tým, že mexické úrady teraz zvážia svoje obvinenia.

„V záujme demonštrácie našej zjednotenej fronty proti všetkým formám kriminality prijalo ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických rozhodnutie o zamietnutí trestných oznámení USA proti bývalému ministrovi Cienfuegosovi“ uvádza sa vo vyhlásení.

Generálny prokurátor ďalej uviedol, že Ministerstvo spravodlivosti USA zdieľalo dôkazy o Cienfuegosovi s najvyšším mexickým úradníkom pre spravodlivosť Alejandrom Gertzom a prisľúbil, že sa jeho vyšetrovaním budú podrobnejšie zaoberať.



Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard ocenil tento krok ako „pozitívne“ a „bezprecedentné“ rozhodnutie a dodal, že ilustruje úctu USA k suverenite jeho krajiny. Trval však tiež na tom, že Cienfuegos bude na súde spravodlivo potrestaný.

"Tieto poznámky budú musieť byť odôvodnené a preukázané. Nevnímame to ako cestu k beztrestnosti, ale skôr ako akt úcty k Mexiku a mexickým ozbrojeným silám," uviedol Ebrard.

Federálni prokurátori v utorok pred brooklynským sudcom tiež prezradili, že prípad Cienfuegosa súvisí s „citlivými a dôležitými faktormi zahraničnej politiky“, pričom dodal, že tieto „prevyšujú záujem vlády na stíhaní.“ Aj keď nešpecifikovali citlivé podrobnosti, súd požadoval väčšiu objasnenosť argumentu obžaloby a uviedol, že „nerozumie“ ich naliehaniu uchovávať určité dokumenty v utajení a sľubuje ich odpečatenie bez „dôkladnejšieho vysvetlenia“.

Trump minulý týždeň zvažoval útok na Irán, zastavili ho poradcovia
Dosluhujúci prezident USA Donald Trump sa minulý týždeň radil so svojimi poradcami o prípadnom útoku na Irán, ktorý by bol zameraný voči jadrovému programu Teheránu. Informovali o tom v pondelok noviny The New York Times (NYT) s odvolaním sa na... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR