Smer nebude asistovať pri kúpe testov, kým sa nevyrieši "krádež" cez trnavskú firmu
19 | 11 | 2020 I Michal Filek/tasr

Opozičný Smer-SD nebude asistovať pri nákupe žiadnych testov, pokiaľ sa nevyrieši "nezákonná, do oči bijúca krádež na testoch nakúpených cez malú trnavskú firmu, priamo napojenú na Igora Matoviča, Richarda Sulíka a Borisa Kollára".


Uviedol to Smer-SD v reakcii na Sulíkovo vyjadrenie, že chce v súvislosti s nákupom zriadiť výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora.

"Predseda strany Smer-SD Robert Fico v najbližších dňoch absolvuje stretnutie na finančnej správe a štátnych hmotných rezervách a vyslovuje obrovský údiv nad tým, ako médiá túto obrovskú krádež zatajujú a kryjú," doplnil hovorca strany Ján Mažgút. Kritizuje aj stanovisko TIS, ktorá podľa Smeru-SD "túto krádež odobrila". "Takéto kradnutie v priamom prenose a v takýchto obludných rozmeroch história moderného Slovenska nepozná," doplnil.

Matovič pritvrdzuje: V decembri sa budeme testovať, alebo vyhlási lockdown
Do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie, uviedol to predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Podľa dennikn.sk budú v decembri až tri kolá, pričom to prvé... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr


Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov, a to v etapách k 2., 9. a 16. decembru a koncu decembra. Sulík avizoval, že v súvislosti s nákupom zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora. Chce sa obrátiť aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil aj Najvyšší kontrolný úrad SR, či je nákup v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva.

Sulík avizoval, že sa obráti na svojich kolegov v stredoeurópskom regióne a bude "sondovať" prípadné možnosti spoločného obstarania testov. Myslí si však, že vzhľadom na plánovaný objem 16 miliónov testov nebude mať ani prípadný spoločný nákup efekt na optimalizáciu ceny.

Sulík má nakúpiť 16 miliónov testov. Zapojiť chce opozíciu aj mimovládky
Minister hospodárstva Richard Sulík má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov. Potvrdil to po štvrtkovom rokovaní vlády. Návrh predložil premiér Igor Matovič. Sulík chce do tendra zapojiť opozíciu, aj tretí sektor. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR