EÚ uvažuje o vyriešení krízy po tom, čo Maďarsko a Poľsko zablokovali rozpočet
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že Európska únia uvažuje o vyriešení "politickej krízy" po tom, čo Maďarsko a Poľsko vetovali rozpočet na obdobie 2021 až 2027 v súvislosti s obavami z ustanovenia „právneho štátu“, informuje portál RT.


Francúzsky minister Clément Beaune v stredu vo svojom vystúpení uviedol, že „riešenie sa nájde v nadchádzajúcich týždňoch“, a to napriek problémom, keď oba členské štáty zablokovali finančný balík EÚ vo výške 1,8 bilióna EUR.

Sebavedomé komentáre francúzskeho ministra prichádzajú deň po tom, čo nemecké predsedníctvo Rady EÚ vyhlásilo, že je presvedčené o zaistení riešenia maďarského vodcu Viktora Orbána a poľského premiéra Mateusza Morawieckého v opozícii voči ustanoveniu, podľa ktorého bude prístup k peniazom závislý od členských štátov rešpektujúcich pravidlo zákona.

Slovinský premiér súhlasí s Maďarmi a Poliakmi: Kritéria na vyplácanie eurofondov sú politicky motivované
Predseda vlády Slovinska poslal listom vedúcim predstaviteľom Európskej únie, aby vyjadril svoje námietky proti návrhu, ktorý by Bruselu umožnil znížiť financovanie členským štátom, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


V stredu slovinský premiér Janez Janša podporil maďarské a poľské stanovisko a vyzval EÚ, aby sa vrátila k dohode, ktorá sa dosiahla na júlovom samite pred zahrnutím ustanovení zákona o právnom štáte.

Vedúci predstavitelia EÚ majú vo štvrtok usporiadať videokonferenciu, ktorá sa mala pôvodne zamerať na reakciu bloku na Covid-19, teraz sa však od nej očakáva, že upriami svoju pozornosť na nevyriešené rozpočtové otázky.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár