Drahé auto Ficovej údajnej priateľky by mal riešiť nový generálny prokurátor
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vodu káže, víno pije. Nuž, aj taký je Robert Fico ak sa týka „jeho ľudí“ najnovším prípadom je jeho čakateľka na prokuratúre, ktorá má vraj auto od mamy. Tá pracuje ako opatrovateľka a zarobiť  si naň nemohla.


Čakateľka na bratislavskej prokuratúre Katarína Szalayová nevie dôveryhodne vysvetliť pôvod majetku, ktorý užíva. Denník N teraz zistil, že pri vysvetľovaní pôvodu svojho majetku zrejme generálnej prokuratúre zatajuje isté, no dôležité skutočnosti, píše portál dennikn.sk.
Luxusné auto Szalayovej vraj kúpila mama

O Szalayovej médiá informovali tento rok v júni. Denník N a týždenník Plus 7 dní zistili, že nová priateľka Roberta Fica je práve Szalayová, ktorá uspela vo výberovom konaní na prokuratúre ešte v čase, keď jej šéfoval Ficov nominant Jaromír Čižnár. Prokuratúra však odmietala nejakú protekciu u Szalayovej, ale zároveň sa ukázalo, že Szalayová si žije nad pomery platu právneho čakateľa, ktorý je približne 600 eur mesačne. Vozí sa totiž na luxusnom Volkswagene Arteon, ktorého cena sa pohybuje od asi 45-tisíc eur, a býva buď v hoteli Hilton, alebo v River Parku, kde svoje auto aj parkuje.

Generálna prokuratúra uviedla, že jej majetkové pomery preverí, pretože aj čakatelia podávajú majetkové priznania, lenže Szalayová v ňom neuviedla nič z majetku, ktorý využíva. Tieto majetkové priznania nie sú verejné a disponuje nimi iba generálna prokuratúra. „Právna čakateľka Katarína Szalayová na základe výzvy generálnej prokuratúry podala vyjadrenie, v ktorom uviedla, že vlastníčkou osobného motorového vozidla značky Volkswagen Arteon je jej matka, a túto skutočnosť preukázala,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová a dodala, že: „Pokiaľ ide o užívanie nehnuteľnosti v River Parku, uviedla, že žiadne bytové priestory nevlastní a nemá v nájme. Príležitostné ubytovanie v hotelových zariadeniach nie je predmetom majetkového priznania. Generálny prokurátor je oprávnený zisťovať len skutočnosti týkajúce sa spôsobu nadobudnutia majetku uvedeného v majetkovom priznaní.“

Chystá sa previerka majetkov prokurátora Čižnára mladšieho, ako aj Ficovej čakateľky
Syn bývalého generálneho prokurátora a tiež prokurátor Juraj Čižnár povedal, že v Riverparku platí nájom a podrobne to vysvetlí iba generálnej prokuratúre. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Mama príjem na také luxusné auto nemá

Lenže ak by však Szalayová každý deň prespávala v hoteli, išlo by opäť o výdaje, na ktoré nemá právo. Denník N však zistil, že ani Szalayovej mama nemá taký príjem, aby si mohla dovoliť kúpiť dcére takéto luxusné auto. Mama Szalayovej, Katarína Horváthová, je z obce Veľká Maňa a viacerí obyvatelia obce Denníku N potvrdili, že pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku. Dom, v ktorom býva, nenaznačuje, že by žila luxusný život. Pri dome sú vraky áut a na dvore staršia Škoda Octavia. Opatrovateľka v Rakúsku zarobí mesačne okolo 900 eur, ak chodí na bežné dvojtýždňové turnusy, takže ak by chcela dcére kúpiť Arteon, znamenalo by to, že by musela viac ako štyri roky dávať celý svoj plat len na to, aby jej na takéto auto našetrila.

Prokuratúra to však za problém nepovažuje. Hovorkyňa prokuratúry Tökölyová povedala, že podľa zákona je právny čakateľ povinný deklarovať v majetkovom priznaní svoje majetkové pomery a majetkové pomery manžela a neplnoletých detí, ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti. „Preverovaním majetkových pomerov právnej čakateľky nebolo zistené, že by sa právna čakateľka používaním motorového vozidla, ktoré vlastní jej matka, dopustila protispoločenského konania,“ vyhlásila generálna prokuratúra, vec už ďalej nemieni preverovať a odporučila obrátiť sa na políciu.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zapieranie aj napriek usvedčujúcim fotkám

Polícia však vyhlásila, že k otázkam nemôže zaujať žiadne stanovisko, lebo ak by aj niečo preverovala, išlo by o neverejné konanie. Szalayovej priateľ Robert Fico dlhodobo užíva majetok, na ktorý si ani on ako trojnásobný premiér legálne zarobiť nemohol. Aj on prespáva v Hiltone a spoločne so Szalayovou pravidelne prespával aj v luxusnom kaštieli vo Vinosadoch, ktorý je napísaný na schránkové firmy. Fico hovorí, že mu ho požičal priateľ a viac o využívaní tejto nehnuteľnosti vysvetliť nechce. Okrem toho roky platil väčšiu časť svojho platu za prenájom bytu v Bonaparte už odsúdenému daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý dostával 2850 eur mesačne, pričom premiérsky plat bol približne 4-tisíc eur.

V júni Denníku N Szalayová povedala: „Ja nežijem so žiadnym Robertom Ficom,“ lenže medzitým ju s predsedom Smeru-SD viackrát odfotografovali a jedna fotografia vznikla aj začiatkom októbra v reštaurácii da Cono práve pri River Parku, kde Szalayová prespáva. Szalayová zapierala aj to, že s ním chodí do kaštieľa vo Vinosadoch. „To auto je toto, ale to nie som ja. Tak to vôbec, je to nejaká osoba,“ reagovala Szalayová na fotografiu, ktorá ju zachytáva, ako na Arteone opúšťa kaštieľ. Teraz na otázky zaslané e-mailom neodpovedala vôbec.

Fico je podľa Matoviča zlodej, čo rozkradol pol republiky
Robert Fico tvrdí, že nikdy nebol podozrivý zo žiadnej ekonomickej trestnej činnosti, premiér sa mu vysmieva. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Peter Haluza

Szalayovou bude riešiť nový generálny prokurátor

Pôvod majetku, ktorý Robert Fico síce oficiálne nevlastní, ale užíva, je nejasný. Polícia nedávno začala vyšetrovanie zločineckej skupiny bödörovcov, kde sa spomína aj strana Smer-SD a jej predstavitelia. Podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je v súčasnosti vo väzbe pre kauzu Dobytkár, mal totiž Smer aj predstaviteľov strany financovať, za čo mal ako odmenu dostať možnosť ovládnuť políciu. Vypovedajú o tom aj viacerí svedkovia. Navyše, časť z Bödörových príjmov mala byť z úplatkov.

Situáciu so Szalayovou bude riešiť až nový generálny prokurátor. Vo štvrtok a v piatok totiž prebehne vypočutie kandidátov pred ústavnoprávnym výborom. „Pri riešení personálnych otázok je bezpodmienečne nutné mimoriadne sa sústrediť aj na majetkové priznania a ich účinnú kontrolu tak, aby výsledkom boli objektívne poznatky o životnom štandarde prokurátorov,“ píše vo svojej koncepcii kandidát a sudca Juraj Kliment.

"Tak ma vyžeňte z parlamentu!", povedal k návštevám kaštieľa vo Vinosadoch R.Fico
"Bol som tam päťkrát plávať v bazéne, tak mi zoberte ročný plat za to,“ vyjadril sa dnes Fico. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA

Podrobnejšie majetkové priznania prokurátorov

Podporovať efektívnu kontrolu, vnútornú aj verejnú, majetkových pomerov prokurátorov, sľubuje aj kandidát Maroš Žilinka. „Majetkové priznania musia dôslednejšie reflektovať na deklarované príjmy a výdavky prokurátorov, právnych čakateľov aj ich rodinných príslušníkov tak, aby boli uvádzané transparentnejšie, položkovite a prehľadnejšie a umožňovali porovnať rovnováhu alebo, naopak, nesúlad,“ spomína vo svojej koncepcii aj prokurátor a kandidát Ján Šanta.

Podrobnejšie majetkové priznania majú v koncepcii aj kandidáti Rastislav Remeta a Ján Hrivnák. Kandidát Jozef Čentéš navyše píše aj o „zverejňovaní a priznávaní vecí a nehnuteľností v užívaní prokurátora alebo právneho čakateľa, ktoré sú vo vlastníctve tretích osôb, s uvedením dôvodu, právneho základu a nákladov takéhoto užívania“, dodáva na záver portál dennikn.sk.

Za kaštieľom, s ktorým je spájaný Fico, stojí nemajetný dôchodca s miliónovými dlhmi
Za medializovaným kaštieľom vo Vinosadoch, ktorý navštevuje expremiér a šéf Smeru Robert Fico, má stáť invalidný dôchodca z Prahy. Podnikateľ Rudolf Vojkůvek však aktuálne nemá ani trvalé bydlisko a svojim veriteľom dlhuje až 2,4 milióna eur.... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok