Distribúcia vakcín by mohla spôsobiť krach dolára, varuje americká Citibank
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Rozšírená distribúcia vakcín na boj proti pandémii a pokračujúce uvoľňovanie menového systému by mohli budúci rok viesť k oslabeniu amerického dolára až o 20 percent, tvrdí americká banka Citibank, informuje portál RT.


„Keď sa na trh dostanú fungujúce a široko distribuované vakcíny, veríme, že to urýchli zníženie hodnoty amerického dolára“, uviedla americká banka vo svojom najnovšom vyhlásení.

"Vzhľadom na tieto fakty existuje potenciál pre znehodnotenie dolára, pričom USD môže v roku 2021 klesnúť až o 20 percent," dodala spoločnosť Citibank.

Prognóza prichádza uprostred toho, ako americká biotechnologická spoločnosť Moderna v pondelok uviedla, že jej experimentálna vakcína bola na prevenciu Covid-19 účinná na 94,5 percenta, na základe predbežných údajov z neskorého štádia klinického skúšania. Zistilo sa, že konkurenčná vakcína od americkej spoločnosti Pfizer a nemeckej firmy BioNTech má účinnosť 90 percent, zatiaľ čo vývojári ruskej vakcíny Sputnik V hlásili účinnosť 92 percent.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Americká banka tiež pripísala potenciálny krach dolára stávkam, že americká centrálna banka bude v budúcom roku naďalej využívať všetky svoje nástroje na podporu ekonomiky USA. Federálny rezervný systém uviedol, že bude udržiavať nízke sadzby, aj keď stúpnu inflačné očakávania, čo by potenciálne mohlo viesť aj k strmosti výnosovej krivky USA.

„To je pre index veľmi dôležitý faktor, pretože keď investori začnú hľadať hodnoty, budú sa čoraz viac otáčať chrbtom Spojeným štátom," dodala na záver spoločnosť Citibank.

Index amerického dolára voči hlavným svetovým menám bol vo štvrtok mierne vyšší na úrovni 92,43.

Po 20 mesiacoch povolili americké úrady lety Boeingu 737 Max
Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu po takmer dvojročnom zákaze povolil Boeingu 737 Max znovu lietať. Najpredávanejšie stroje spoločnosti Boeing boli prinútené zostať na zemi po dvoch tragických nehodách, pri ktorých zahynulo až 346... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár