Putin na samite požiadal o zrušenie sankcií pre chudobnejšie krajiny, ktoré bojujú s pandémiou
18 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby krajiny zrušili sankcie proti štátom, ktoré bojujú s koronavírusom, pretože globálny hospodársky pokles spôsobený pandémiou sa stále zhoršuje, informuje portál RT.


Vladimir Putin na utorňajšom samite BRICS prostredníctvom videokonferencie uviedol, že Rusko žiada, aby globálne spoločenstvo „odstránilo všetky obmedzenia a sankcie v obchode, aspoň pre tie krajiny, ktoré zúfalo potrebujú dodávky potravín, liekov a lekárskeho vybavenia v boji proti tejto pandémii.“

BRICS predstavuje päť hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík - Brazíliu, Rusko, Indii, Čínu a Južnú Afriku.

Keď sa v apríli začala ukazovať miera hospodárskeho narušenia, navrhla ruská vláda v OSN rezolúciu, ktorá zruší obmedzenia a upustí od obchodných sporov s cieľom uvoľniť vývoz potravín a liekov. USA a Európska únia, ako aj ďalšie krajiny však vyjadrili nesúhlas.

Hypersonický protitankový projektil (5 Mach). To tu ešte nebolo
V Rusku pokračujú práce na malom nadzvukovom projektile s pracovným názvom Utkonos-2D (vtákopysk). Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


V tom čase ruskí predstavitelia medzinárodnej organizácie vo Washingtone tieto zásahy odmietli a vyhlásili, že „neochota mnohých medzinárodných hráčov rozlúčiť sa s ich sankčnou politikou stavia bežných ľudí v najzraniteľnejších štátoch na pokraj prežitia“.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa bolo najmenej 55 miliónov ľudí na celom svete infikovaných koronavírusom a 1,3 milióna z nich zomrelo. V septembri analytici varovali, že pandémia odhalila neisté postavenie potravinových dodávateľských reťazcov, a vedci tiež varovali pred rizikom globálneho nedostatku liekov v dôsledku prerušenia niektorých distribučných kanálov.

Kremeľ: Uvítame každý pokus amerického prezidenta o na nadviazanie vzťahov s Ruskom
Moskva je pripravená spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, uviedol pre portál RT hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí USA, ale nedovolí, aby sa Spojené štáty miešali do ich... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár