Naď vysvetľuje, prečo nazval demonštrantov opicami. Naozaj to vytrhli z kontextu novinári?
18 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič je známy svojou „svojskou“ rétorikou, ktorú si, zdá sa, už zrejme osvojuje aj jeho minister obrany. Svoje hulvátske vyjadrenie ale teraz musel vysvetľovať, pretože toto bolo už naozaj priveľa.


Na sociálnej sieti viacerých ľudí doslova pobúrili slová ministra obrany, ktorý demonštrantov na protivládnych protestoch 17. novembra na facebookovej debate nazval opicami. Vysvetľovať to musel po zasadnutí vlády, informujúportály dnes.24.sk aj topky.sk.
Nechutné, nikde žiadne ospravedlnenie!

Dehonestujúce vyjadrenie ministra Naďa si všimol nielen predseda SNS Andrej Danko, ale prevzalo ho viacero portálov, novinárov i bežných ľudí, ktorým v neznámej diskusii reagoval na nepovolené protesty 17. novembra. „Ja normálnych ľudí nevidím demonštrovať. Iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov," napísal Jaroslav Naď. Viacero ľudí to však vnímalo ako veľmi nevhodný slovník predstaviteľa vládnej moci a prejav jeho arogancie. Pravdou totiž je, že na rozdiel od podobnej októbrovej akcie, boli tentokrát ulice plné aj bežných občanov, ktorí sa dištancovali od prítomných extrémistov.



Minister Naď, ktorého predseda SNS vyzýva na odstúpenie, si nemyslí, že to so svojimi vyjadrením prehnal. „Ja som reagoval na to, že som videl extrémistov, ktorí zranili policajta a vešali sa na plot úradu vlády,“ uviedol minister na tlačovke, kde vysvetľoval, že práve radikáli lezúci po plote úradu vlády mu pripomenuli opice, a presne takto treba jeho slová chápať. Zároveň sa posťažoval, že jeho komentár bol vytrhnutý z kontextu. Celé vlákno spornej facebookovej debaty sa už dohľadať nedá.

Matovič s Naďom dourážali protestujúcich proti ich vláde
Minister obrany Jaroslav Naď šokoval vyjadrením, že nevidel protestovať normálnych ľudí, ale „iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov“. „Po dnešku Bromhexin a vodka budú vypredané“, dopĺňa Matovič Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Vojenská polícia bola len ako záložný plán

Namiesto ospravedlnenia sa, naopak, minister obrany vo svojej odpovedi obul aj do médií. Vyhlásil, že ak niekto vysvetľuje jeho slová o opiciach inak, tak klame a zavádza. Robia to vraj aj niektorí novinári a spomenul meno Daga Daniša. Minister odmietol Danišove slová na Facebooku o tom, že chcel na protesty nasadiť armádu. V skutočnosti sa vraj na vláde iba diskutovalo o možnosti nasadiť vojenskú políciu, pretože sa na to spýtal minister vnútra. „Vojenská polícia by bola nasadená iba v prípade požiadavky zo strany polície, pretože ozbrojené sily sú pripravené v rámci svojich spôsobilostí prispieť k zabezpečeniu verejného poriadku,“ bránil Naď podľa portálu topky.sk svoju ideu nasadiť do akcie aj vojenskú políciu.

Novinár Dag Daniš vo svojom statuse adresoval vláde aj širšiu kritiku na základe vlastného pozorovania protivládnych protestov 17. novembra. „Viacerí ľudia, s ktorými som hovoril pred Prezidentským palácom, volili vo februári Matoviča. Aj mladší, aj starší a aj tí, čo prišli do Bratislavy vlakom… Nie všetci boli „náckovia“ a „mafiáni“, ako to zobrazili televízne kanály, vysvetlil podľa portálu dnes24.sk Daniš.

Naďove nebezpečné názory sú už na hrane vojenskej diktatúry (Ivan Brožík)
"Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zvažuje proti protestujúcim nasadiť aj vojenskú políciu." Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík