Ruská armáda testuje nové kaťuše. Raketometný systém TOS-2 (VIDEO)
16 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Pravnukovia legendárnych Kaťúš z druhej svetovej vojny sa vracajú do výzbroje ruskej armády. V podobe raketometného systému TOS - 2.


Najnovšie ťažké raketomety TOS-2 prechádzajú skúšobnými testami v ruských jednotkách. Pilotná dávka zbraní tejto generácie bola dodaná do vojenskej služby tento rok. "Raketomety TOS-2 „Tosoška“ sú momentálne na pokusných skúškach v armádnych útvaroch", uviedol vysoký ruský vojenský predstaviteľ, ktorého citoval portál tass.com.

„Ťažký raketomet TOS-2 je jednou z najnovších zbraní vojakov RCBD (rádiologická, chemická a biologická obrana),“ uviedol šéf ruských síl chemickej, biologickej a radiačnej ochrany generálporučík Igor Kirillov v rozhovore pre ruské ministerstvo obrany. „Pilotná séria zbraní tejto série bola dodaná armáde tento rok a v súčasnosti je predmetom skúšobnej prevádzky,“ dodal Kirillov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v auguste oznámil, že v priebehu strategického velenia a výcviku štábu Kavkaz-2020 (Kaukaz-2020) bolo jednotkám nariadené cvičiť streľbu z nových raketometov.



 

TOS-2 „Tosoška“ je derivátom ťažkého plameňometu TOS-1A „Horiace slnko“ („Scorching Sun“) so zlepšenými výkonovými vlastnosťami. V porovnaní so svojím predchodcom je namontovaný na kolesovom podvozku nákladného vozidla Ural so zvýšenou nosnosťou a schopnosťami v teréne. Systém má zvýšený rozsah odpaľovacích rakiet. TOS-2 má plne automatizované systémy pozorovania, streľby a kontroly paľby.

TOS-2 je tiež vybavený systémom elektronického boja proti presným zbraniam. Systém nepotrebuje špeciálny podvozok, možno ho naložiť na akúkoľvek pojazdnú plošinu.

Rusko vykonalo test protidružicovej rakety, USA to kritizujú
Rusko v stredu vykonalo test protidružicovej rakety, uviedla americká armáda. Podľa nej ide o jednu z hrozieb, ktorým Spojené štáty čelia vo vesmíre. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR