Rothschildov potomok získal prvé víťazstvo v právnom boji o rodinné dedičstvo, ktoré bolo zabavené nacistami v Rakúsku
15 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Viedeň utrpela prvý neúspech v spore s potomkami bankovej dynastie Rothschildovcov, ktorí žalovali úrady kvôli zabavenému rodinnému dedičstvu v hodnote až 110 miliónov eur, informuje portál RT.


Americký investor Geoffrey Hoguet začiatkom tohto roka podal v mene svojej rodiny žaloby na rakúsku samosprávu. Prípad sa sústredil na rodinnú nadáciu, ktorú založil Albert Freiherr von Rothschild v roku 1907 a ktorá bola rodine odobratá po nacistickom ovládnutí Rakúska. Takmer 80 rokov potom dediči obvinili mesto zo sprenevery dôvery a prospechu z ich majetku.

Po právnej bitke, ktorá pretrváva už viac ako mesiac, sa súd nakoniec postavil na stranu právneho tímu amerického miliardára, informovali rakúsky denník Kurier a Guardian. Sudca rozhodol, že má byť ustanovený nezávislý „kolízny kurátor“, ktorý bude zastupovať investora v súdnych konaniach. To umožnilo Hoguetovi osláviť predčasné víťazstvo.

"Toto rozhodnutie je dôležitou prvou etapou víťazstva v našom právnom boji s mestom Viedeň, ktorým sa má napraviť doterajšia nespravodlivosť z obdobia nacizmu," uviedol Hoguet. Dodal, že rozhodnutie signalizuje, že súd „uznáva nezrovnalosti“, ktoré mesto vykonalo.

Ukrajinské špeciálne jednotky sa údajne cvičia na prevzatie Krymu
Elitní vojaci ukrajinskej armády nedávno uskutočnili sériu cvičení, pri ktorých si údajne vyskúšali potenciálnu inváziu na Krymský polostrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Majetok nadácie je ocenený na viac ako 110 miliónov eur, pričom zahŕňa rozsiahle vybavenie a dve kliniky, z ktorých jedna je neskorobarokový palác. Nacisti ovládli fond a rozpustili ho v roku 1938, ale o 18 rokov neskôr sa obnovila jeho činnosť. Rodina si to však neuvedomovala.

Rothschildovci tvrdia, že fond bol obnovený „bez ohľadu na pôvodnú chartu“, čo umožňuje mestu Viedeň spravovať aktíva nadácie. Pôvodne ho mal riadiť 12-členný výbor, pričom väčšinu členov predstavenstva nominovala rodina Rothschildovcov.

Potomkovia chcú teraz založiť nadáciu v pôvodnej podobe a obnoviť 12-člennú správnu radu. Tiež hovoria, že tvrdenie nie je o dosiahnutí „osobného zisku“, ale o poskytnutí psychiatrickej pomoci pre tých, čo ju potrebujú.

Trump naznačil, že je schopný vzdať sa funkcie, ak zlyhajú jeho súdne obštrukcie
Donald Trump uznal, že v Bielom dome možno nezostane ďalšie štyri roky, aj keď dúfa, že prostredníctvom súdnych sporov zvráti deklarované volebné víťazstvo Joea Bidena, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár