Máte pred dôchodkom? Tieto ZMENY v dôchodkovom systéme sa chystajú
15 | 11 | 2020 I Jozefe Uhlárik ml.

Mladých to síce ešte netrápi, tí starší sa naň ale už pripravujú - dôchodok. Čo vláda plánuje na tých, ktorí už pomýšľajú na starobný oddych?


Jeden z kľúčových návrhov zmeny ústavného zákona je, že ľudia budú môcť ísť do dôchodku po 40. odpracovaných rokoch. Predstavil ho minister práce Milan Krajniak s tým, že účinný by mal byť od januára 2022, informuje portál noviny.sk.
Odpracujete 40 rokov, môžete ísť do dôchodku

Dnes na jedného dôchodcu síce pripadajú štyria produktívni ľudia, lenže o 10 rokov to už budú len traja. Ministerstvo práce preto na pripomienkovanie núka návrh Ústavného zákona o dôchodkovom systéme, ktorý by mal byť stabilný a udržateľný. Typickým znakom moderných spoločností je, že ľudia v nich nežijú len prítomnosťou, ale dívajú sa aj do budúcnosti, čomu prispôsobujú aj svoje dôchodkové systémy. „Po odpracovaní určitého počtu rokov, zatiaľ to vychádza podľa tých prepočtov 40, by mal každý nárok na odchod do dôchodku. Kto chce pracovať ďalej, môže pracovať ďalej,“ vraví minister práce, rodiny a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Podľa Krajniaka by mal tento takzvaný individuálny strop nahradiť súčasne platnú hranicu, ktorá je rovnaká pre všetkých, a to 64 rokov, pričom matky ju majú nižšiu podľa počtu detí. Mnohí kritici si však myslia, že by tieto parametre mnohým penzistom priniesli nižšie sumy, a pracujúcim zase vyššie odvody. Dôchodkový systém je však veľmi zložitý, takže o jeho úpravách sa bude ešte veľa rokovať. Národná banka predstavila v piatok dvanásť dôležitých princípov.

O predčasný starobný dôchodok možno žiadať až po ukončení zamestnania, upozorňuje Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa nemôže spísať žiadosť o predčasný starobný dôchodok, ak žiadateľ oň nemá ešte ukončené zamestnanie. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA

Na jeseň života by sa mal pripraviť každý z nás

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor tvrdí, že vek odchodu do dôchodku by mal byť automaticky naviazaný na očakávanú dĺžku života v starobe. Predišlo by sa tým najmä nepravidelným a skokovitým zmenám. O zmenách v dôchodkovom systéme samozrejme uvažuje aj ministerstvo financií, ktoré poukazuje aj na to, že súčasné pravidlá umožňujú špekulovať. Niektorí ľudia totiž môžu platiť nízke odvody, pričom získajú rovnakú penziu ako tí, ktorí platili viac. „Takže poďme spojiť sily na to, aby sme priniesli tie najlepšie riešenia a potom - poďme ich presadiť,“ hovorí minister financií Eduard Heger. „Je to o zodpovednosti, o strategickom rozhodovaní a o pripravovaní sa každého z nás na jeseň života,“ kontruje guvernér NBS Peter Kažimír, píše v závere portál novin.sk.

Penzisti dostávajú o tretinu vyšší dôchodok ako pred desiatimi rokmi
Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci januára tohto roka predstavoval vyše 477 eur Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA