Týranie starčekov v prievidzskom domove? Ministerstvo konalo naozaj rázne!
14 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Staroba je čas, keď si človek po celoživotnej práci chce užívať pokoj, lenže to, čo zažívali niektorí starčekovia v prievidzskom seniorcentre sa nedá nazvať ináč ako hrôza.


V seniorcentre na ulici M. Rázusa v Prievidzi sa podľa svedkov mali diať hrozné veci. Potvrdila to aj ministerská kontrola, ktorá zistila vážne zlyhania niektorých jeho pracovníkov. Teraz ministerstvo urobilo rázny krok! Informuje o ňom aj portál 1.pluska.sk.
Ministerstvo podalo podnet na výmaz z registra

To, čo spravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny smerom k centru v ňom zrejme absolútne nečakali. Po vyšetrení všetkých okolností, ktoré sa diali dôchodcom v spomínanom seniorcentre, podalo ministerstvo Trenčianskemu samosprávnemu kraju podnet na začatie konania vo veci výmazu z registra poskytovateľov sociálnych služieb Zariadenia pre seniorov v Prievidzi. „Urobilo tak na základe záverov z dohľadu, podľa ktorého sa zariadenie malo dopustiť porušení ustanovení Ústavy, zákona o sociálnych službách, vnútorných dokumentov a záväzkov z uzatvorených zmlúv o poskytovaní sociálnej služby,“ informovala Veronika Pazičová z tlačového odboru ministerstva.

Trenčianska župa môže pristúpiť k výmazu z registra, ak zariadenie nedostatky neodstráni. Prievidzská samospráva uviedla, že na odstránení nedostatkov pracuje. „Rezort práce nám navyše zaslal upozornenie o vykonaní dohľadu, v rámci ktorého mal zistiť nedostatky týkajúce sa rozlohy obytnej plochy vybraných izieb a bezbariérovosti v rámci objektu,“ uviedla hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

Aká je pravda o 13. dôchodku?
Smer sľuboval 13. dôchodky desať rokov, ale zo sľubov nič nebolo. Smer však zabudol na siroty a invalidných dôchodcov. Sme rodina sa to teraz snaží napraviť. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Gabriel Matta

Kontrolu v zariadení vykoná aj trenčianska župa

Župa si podľa hovorkyne vyžiadala k týmto zisteniam stanovisko zriaďovateľa, štatutára zariadenia aj príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý schvaľoval uvedenie priestorov do prevádzky. „Na základe zistených informácií kraj vykoná v dohľadnej dobe kontrolu plnenia podmienok zápisu do registra a následne uloží opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov. V prípade, že poskytovateľ zistené nedostatky neodstráni, kraj bude postupovať v zmysle zákona o sociálnych službách, v dôsledku čoho môže byť rozhodnuté o zákaze poskytovať sociálnu službu až do doby odstránenia týchto nedostatkov," vysvetlila Lenka Kukučková.

Kontrolou dodržiavania ľudských práv sa podľa nej zaoberali vecne príslušné inštitúcie, ktoré prerokovali svoje závery o zistených nedostatkoch a možnostiach ich riešenia so štatutárom zariadenia. „Ten je povinný prijať účinné opatrenia na ich odstránenie,“ dodala hovorkyňa. Rezort práce akceptoval v rámci protokolu 13 z 27 pripomienok zariadenia. Prievidzské seniorcentrum  v nadväznosti na ďalšie zistenia prijalo už pred časom 30 opatrení, ktoré zavádza do praxe a následne pošle ministerstvu správu o ich plnení.

Dôchodcovia pozor: Ak nepôjdete na testovanie, nemôžete si ísť na poštu pre dôchodok!
Dôchodcovia to veru počas pandémie koronavírusu nemajú ľahké. Nielenže patria medzi najohrozenejšiu skupinu, ale navyše majú problémy aj s vyplácaním dôchodkov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kontrola z mesta žiadne týranie nepotvrdila

Podľa vyjadrenia mesta kontrola nepotvrdila údajné medializované týranie klientov. „Nechceme zľahčovať žiadne zo zistení. Samozrejme, sú tam i zistenia o formálnych nedostatkoch, ktoré nemajú dosah na poskytovanie kvality sociálnych služieb, ale sú tam i také, ktoré majú dosah na poskytovanie služieb a ich kvalitu, preto sme v komunikácii s Asociáciou odborných pracovníkov sociálnych služieb,“ skonštatoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Samospráva podľa hovorcu rozhodla vykonať audit a supervízie v sociálnych službách. Pre viaceré trestné oznámenia sa situáciou v tomto zariadení zaoberajú i orgány činné v trestnom konaní. Situáciou v Zariadení pre seniorov v Prievidzi sa zaoberá i Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, podľa ktorej ide o signál komplexnejších problémov v systéme poskytovania sociálnych služieb. Zásadný problém vidí v legislatívnej úprave zákona o sociálnych službách a v tejto súvislosti navrhla viaceré zmeny.
Ministerstvo sa zapojí do legislatívnych úprav

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa dôsledne zaoberá predmetným vyhlásením komory. Problematika bezpečnosti poskytovanej sociálnej služby a bezvýhradného dodržiavania základných ľudských práv a slobôd pri poskytovaní sociálnych služieb je v popredí záujmu ministerstva," dodala Veronika Pazičová, podľa ktorej sa ministerstvo zapojí do prípravy legislatívnych úprav v oblasti sociálnych služieb odbornú verejnosť i všetky zainteresované strany vrátane zástupcov prijímateľov sociálnych služieb i zástupcov poskytovateľov sociálnych služieb, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Dôchodcovia si prilepšia. Parlament im odklepol trinásty dôchodok. Pozrite sa, koľko sa ujde každému
Dôchodcovia dostanú dvojnásobne viac v rámci upraveného 13. dôchodku, ako dostávali v predchádzajúcom období v prípade vianočného príspevku. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.