Mutácia koronavírusu, ktorá ho urobila vysoko infekčným, môže byť kľúčom na jeho zničenie, tvrdí nová štúdia
14 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Nová štúdia zistila, že samotná mutácia, ktorá umožnila, aby sa SARS-CoV-2 rozšíril tak ďaleko a široko medzi ľudskú populáciu, môže byť preňho tiež Achillovou pätou, čo uľahčí liečbu protilátkami, ktoré sa nachádzajú vo vakcínach, informuje portál RT.


Jeden z najnovších kmeňov koronavírusu, ktorý je v súčasnosti najbežnejší na svete, sa nazýva D614G. Vďaka testom na škrečkoch vedci z University of North Carolina v Chapel Hill a University of Wisconsin-Madison zistili, že tento konkrétny kmeň sa replikuje rýchlejšie a šíri sa ľahšie ako pôvodný variant, ktorý sa objavil v Číne na začiatku pandémie.

D614G prekonáva a prerastá čínsky kmeň asi desaťkrát, vďaka zdokonalenej schopnosti infiltrácie proteínu, ktorý umožňuje vírusu ľahký prístup k ľudským bunkám.

Podľa nedávnej štúdie zverejnenej 12. novembra sa zistilo, že ochorenie spôsobené D614G sa šíri rýchlejšie, ale neviedlo k závažnejším prípadom, ale zároveň bolo o niečo citlivejšie na liečbu vrátane liečby protilátkami.

Gatesova nadácia investovala ďalších 70 miliónov dolárov na distribúciu vakcín proti Covid-19 do krajín 3. sveta
Manželia Bill a Melinda Gatesovci investovali do vývoja vakcín proti Covid-19 ďalších 70 miliónov dolárov, pričom niektorí kritici spochybňujú nejasné výsledky klinických skúšok vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je taktiež financovaná Gatesovou... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Yoshihiro Kawaoka, virológ na fakulte University of Wisconsin-Madison, uskutočnil sériu experimentov s použitím pôvodných a zmutovaných variantov koronavírusu na škrečkoch, aby skúmal závažnosť výsledných symptómov po infekcii a infekčnosť jednotlivých kmeňov.

Dve skupiny škrečkov sa naočkovali každým kmeňom vírusu a potom sa neinfikované zvieratá umiestnili do blízkych klietok so spoločným prívodom vzduchu.

Mutantný vírus sa rozšíril na šesť z ôsmich novo umiestnených škrečkov v priebehu dvoch dní, zatiaľ čo pôvodný vírusový kmeň sa nepreniesol na žiadneho škrečka v druhý deň, ale rozšíril sa na celú skupinu v štvrtý deň, čo zvýraznilo odlišné tempo infekcie.

Teraz však vedci majú podozrenie, že táto zvýšená infekčnosť môže byť v skutočnosti dvojsečným mečom.

Covid uvrhne deti do chudoby. Tretina z nich už nedoženie školu, tvrdí expert
Vedúci projektu IDEA antiCOVID-19 z výskumného centra CERGE-EI Daniel Münich v Českom rozhlase vyhlásil, že uzavretie škôl počas pandémie nenávratne poškodí značnú časť obyvateľov či dokonca budúcu ekonomiku, informuje portál... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Mutácia D614G otvára malý prístupový priechod na špičke jedného z hrotov korunky vírusu, čo zvyšuje rýchlosť infekcie, ale ponecháva jadro vírusu odkryté, takže lepšie zafungujú protilátky, ktoré sú už obsiahnuté v súčasnej generácii vakcín.

Ralph Baric, profesor epidemiológie na UNC, ktorý sa predtým podieľal na vývoji antivírusového lieku Remdesivir, tvrdí, že nepredvídateľnosť mutácií koronavírusu si vyžaduje ďalšie výskumy.

Varoval, že najmä vzhľadom na novoobjavený variant SARS-CoV-2 v Dánsku sú na maximalizáciu verejného zdravia potrebné štúdie presnej mechaniky každej mutácie.

Ruská ekonomika vykazuje silné známky zotavenia z pandémie
Ruská ekonomika sa v treťom štvrťroku zmenšila o 3,6 percenta, pričom ide o viac ako dvojnásobné zlepšenie oproti osempercentnému poklesu v predchádzajúcom štvrťroku, keď vláda vypla ekonomiku, aby sa pokúsila potlačiť prepuknutie epidémie... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár