Covid uvrhne deti do chudoby. Tretina z nich už nedoženie školu, tvrdí expert
13 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Vedúci projektu IDEA antiCOVID-19 z výskumného centra CERGE-EI Daniel Münich v Českom rozhlase vyhlásil, že uzavretie škôl počas pandémie nenávratne poškodí značnú časť obyvateľov či dokonca budúcu ekonomiku, informuje portál Parlamentnilisty.cz.


Až tretina žiakov nabrala a ešte naberie v tejto situácii tak veľký vedomostný sklz, že to veľmi ovplyvní aj budúce postavenie dnešných žiakov na trhu práce, čo zabolí celú ekonomiku a bude ju to bolieť ešte mnoho rokov po tom, čo pandémie odznie.

Podľa Daniela Municha treba deti pustiť späť do škôl, ale len za predpokladu, že pritom budú dodržané prísne hygienické opatrenia a zároveň len v situácii, kedy sa nebude celková epidemiologická situácia extrémne zhoršovať.

Rodičia pozor! V týchto prípadoch nedávajte deti do školy a škôlky
Víkendové celoplošné testovanie Slovákov na ochorenie COVID-19, a najmä účasť, či skôr neúčasť, rodičov detí na ňom, má vplyv aj na ich ratolesti. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Veľký problém vidí v tom, že Česko testuje občanov len veľmi málo a preto tiež klesajú počty nakazených. Vo verejnoprávnom rozhlase vyzval predovšetkým na testovanie mladých ľudí, ktorí sú často bez príznakov a veria, že sú zdraví, ale v skutočnosti šíria vírus v populácii a to aj do ohrozených skupín. Údaje o nakazených mladých ľuďoch však podľa Municha nutne potrebujeme, ak chceme školy otvárať.

Česko podľa neho trpí jedným vážnym problémom. Štát môže mať k dispozícii pomerne veľké množstvo dát, ale nevie s nimi pracovať, nevie ich bezo zvyšku vyťažiť.

Školy hrajú pri šírení Covid-19 iba vedľajšie husle, naznačujú štúdie
Európsky výskum dáva za pravdu tvorcom politík, ktorí sa obávajú, že zavretie škôl poškodí študentom a necháva rodičov práceneschopných Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Pokiaľ budú splnené spomínané podmienky, potom by sa podľa ekonóma žiaci do škôl vrátiť mali, pretože ak sa nevrátia, bude tým raz trpieť celá ekonomika.

"Existuje nezanedbateľná skupina žiakov, hovoríme napr. o tretine, o ktorých vlastne nikto nevie, ktorí žiadny pokrok nerobia a ktorí naberú takú stratu vo vzdelaní, že už sa znovu nechytia, až škola začne normálne fungovať. Ukazuje sa, že ak je tá výluka tak dlhá, tak už nemožno učivo len opakovať, tam už treba nadväzovať novým učivom a to sa rade žiakov nedarí," upozornil ekonóm.

Lovcom pedofilov načapaný český kňaz Puvák je späť. Jeho pokánie vraj už skončilo
Českou katolíckou cirkvou otriasol v októbri minulého roka škandál, ktorý spôsobil kňaz Marcel Puvák. Bývalý farár z Dětmarovíc si v hoteli v poľských Katoviciach dohovoril rande s hendikepovaným mladíkom, o ktorom sa mal domnievať, že je... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Timotej Dudka