Biden dostal od pápeža „požehnanie". Chce spolupracovať na „privítaní prisťahovalcov a riešení zmeny podnebia“
13 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Médiami uznávaný novozvolený americký prezident Joe Biden uviedol, že dostal požehnanie a blahoželanie od pápeža Františka a že má v úmysle spolupracovať s rímskokatolíckou cirkvou na spoločných otázkach, ako sú zmena podnebia, imigrácia a sociálna spravodlivosť, informuje portál RT.


„Zvolený prezident poďakoval najvyššej svätosti za požehnanie a gratulácie,“ uviedol vo štvrtok Bidenov tím vo svojom príspevku na Twitteri a dodal, že sa teší na spoluprácu s pápežom v otázkach ako „starostlivosť o chudobných, riešenie krízy zmeny podnebia a prijatie prisťahovalcov a utečencov do našich komunít.“



Matteo Bruni, vatikánsky tlačový tajomník, vo štvrtok potvrdil, že došlo k telefonickému rozhovoru medzi pápežom a Bidenom, ďalšie podrobnosti však neuviedol. Namiesto toho Vatikánske noviny vo veľkej miere citovali z listu Konferencie katolíckych biskupov USA zo 7. novembra, v ktorom blahoželali Bidenovi ako „druhému americkému prezidentovi vyznávajúcemu katolícku vieru“ po Johnovi F. Kennedym.

Biskupi čelia určitej reakcii na tento list, pretože americké voľby ešte nie sú oficiálne potvrdené a prezident Donald Trump v súčasnosti pripravuje niekoľko právnych výziev týkajúcich sa sčítania hlasov v niekoľkých štátoch.

Biden nemá 20 pensylvánskych voliteľov a zatiaľ nevyhral
Výsledok volebného hlasovania v USA medzi Bidenom a Trumpom by mal byť v súčasnosti v pomere 259:214, na víťazstvo Bidenovi ale treba 270 hlasov. Uviedol portál 360tv.ru. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Demokrati zlikvidovali všetky obvinenia z podvodov alebo nezrovnalostí, pričom konajú tak, akoby bolo Bidenovo víťazstvo hotovou vecou, ​​a vytvorili prechodný tím, ktorý sa okrem iného dostal aj k zahraničným vodcom.

Bez ohľadu na to, ako nakoniec volebná dráma USA dopadne, nemožno poprieť politické prekrývanie medzi demokratmi a pápežom Františkom. Iba minulý mesiac, vo svojej tretej encyklike, pontifik odsúdil voľné trhy, populizmus, nacionalizmus, vojny, rozdelenie sociálnych médií, tresty smrti a sociálnu nespravodlivosť.

Vlastníctvo súkromného majetku „možno považovať iba za druhoradé prirodzené právo“, sekundárne k „univerzálnemu určeniu pozemských statkov“ a „právu všetkých na ich použitie“, dodal pápež k otázke súkromného vlastníctva..

Čaká nás chudoba? Ekonomika sa možno nikdy nevráti na predpandemickú úroveň, varuje Svetová banka
Obnova globálnej ekonomiky z krízy Covid-19 bude podľa vedúceho ekonóma Svetovej banky Patricka Kirbyho veľmi pomalá, pričom varoval, že tempo rastu sa nemusí nikdy vrátiť na predpandemickú úroveň, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár