AKTUÁLNE: Český súd zrušil vládne nariadenie, ktoré prikazuje nosiť rúška
13 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Mestský súd v Prahe vydal nečakaný rozsudok. Svojím rozhodnutím zrušil opatrenie ministerstva zdravotníctva, ktoré zakazovalo pohyb bez rúška vonku i v budovách. Zatiaľ však zostáva v platnosti a rezort má čas na jeho opravu do 21. novembra.


Pražský súd zrušil opatrenie, ktorým ministerstvo zdravotníctva od 21. októbra rozšírilo povinnosť nosiť rúška aj vonku, píše portál idnes.cz. Ministerstvo podľa súdu len prevzalo zdôvodnenie z predchádzajúcich opatrení a nevysvetlilo, prečo ich sprísnilo. Súd rezortu ďalej vytkol, že „nepoukazuje na žiadne podklady, na základe ktorých nariadilo používanie ochranných prostriedkov dýchacích ciest vo významne väčšom rozsahu a v parametricky odlišnom prostredí“.

V odôvodnení ministerstva tiež nie sú akékoľvek konkrétne podklady ohľadom vývoja epidemiologickej situácie, rovnako ani konkrétnejšie úvahy o prínose rúšok. Súdu rovnako chýbali informácie, prečo rezort zvolil práve tie výnimky, ktoré opatrenie obsahuje.

Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


„V opatrení zo dňa 19. októbra chýbajú konkrétne, zrozumiteľné a podložené úvahy, na základe ktorých by súd mohol účinne a zodpovedne preskúmať, či je skutočne z pohľadu dosiahnutia deklarovaného cieľa potrebné trvať na povinnom nosení ochranných prostriedkov dýchacích ciest v aktuálne stanovenom rozsahu,“ píše sa v tlačovej správe.

"Takto významný a v mnohom už relatívne plošný zásah do autonómnej sféry jednotlivcov podľa názoru súdu vyžaduje tomu zodpovedajúce zdôvodnenie," citoval sudcu Aleša Sabola portál seznamzpravy.cz. "Je potrebné podotknúť, že v tejto súvislosti nezohľadňuje ani možné negatívne dopady dlhodobého nosenia rúšok napríklad v pracovnej dobe či počas školského vyučovania," doplnil Sabol.

Hlas rozumu. Matematik navrhuje zrušiť rúška vonku, pokiaľ sa ľudia nezhromažďujú
Celoplošné testovanie prinieslo všetko možné, len zrejme nie celkom objektívnu odpoveď na to, ako to s koronavírusom u nás skutočne je. A z toho vyplývajúci falošný pocit bezpečia v zelených okresoch. Ten sa spája aj s rizikom zľahčovania či... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Pre „nepreskúmateľnosť“ však súd zrušil opatrenie až k 21. novembru, aby mal rezort dostatok času na nápravu. Ministerstvo zdravotníctva pre idnes.cz uviedlo, že podnikne potrebné právne kroky k tomu, aby nosenie rúšok platilo i naďalej.

Za podstatné považujú, že „súd nijako nespochybnil právomoc ministerstva vydať mimoriadne opatrenie o povinnosti“ rúška nosiť. „Súd rovnako netvrdí, že takéto opatrenia nie sú potrebné či primerané aktuálnej situácii,“ povedal hovorca rezortu Kryštof Berka. České ministerstvo zdravotníctva zároveň zvažuje, že rozhodnutie napadne podaním kasačnej sťažnosti na Najvyšší správny súd.

K podobnému prípadu u našich susedov došlo už aj počas tzv. prvej vlny, kedy súd takisto zrušil opatrenie ministerstva. Rezort vtedy podľa rozhodnutia nezákonne obmedzil voľný pohyb, maloobchod a služby. Takisto dostal čas na opravu. Ako ďalej píše idnes.cz, vláda zrušené opatrenia schválila ako krízové podľa krízového zákona a tým zostali v platnosti.



Sú rúška úplne zbytočné? Prečo sa lekárske časopisy boja zverejniť dánsku štúdiu?
Chránia masky pred čínskym koronavírusom a znižujú jeho šírenie - alebo sú, ako tvrdia ich kritici, iba politikou prázdnych gest? Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Diana Zaťková