"Vakcíny sa nesmú politizovať, ide tu o životy ľudí", uviedol maďarský minister zahraničných vecí
12 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Politické napätie by nemalo mať vplyv na medzinárodnú spoluprácu v boji proti pandémii Covid-19, najmä v oblasti očkovania, uviedol pre RT maďarský minister zahraničia Peter Szijjarto.


Medzinárodná spolupráca založená na vzájomnom rešpekte je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, uviedol Szijjarto a dodal, že „pokrytectvo, politická nekorektnosť, vzájomné súdenie a prednášanie by mali zostať pozadu“, pretože svet sa snaží vyrovnať sa s pandémiou, ktorá si už vyžiadala životy viac ako 1,2 milióna ľudí. "Mám pocit, že otázka vakcín sa stáva príliš spolitizovanou," uviedol.


"Namiesto toho, aby sme útočili na iné krajiny na politickom základe, mali by sme premýšľať o tom, ako spolupracovať," uviedol minister. "Ide o životy ľudí," varoval minister, ktorý sám ochorel na Covid-19 a je v karanténe deväť dní. Táto spolupráca je obzvlášť dôležitá, pokiaľ ide o vakcíny, pretože očkovanie je „jediným riešením“ krízy a akékoľvek ďalšie opatrenia by boli „dočasné“, uviedol.


Ústavný právnik: Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie!
Z núdzového stavu a s ním spojenými obmedzeniami sú už Slováci frustrovaní a nechápu, prečo ho tak dlho musia znášať. Igor Matovič ale trvá na svojom. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Čím viac vakcín, tým lepšie," povedal Szijjarto a dodal, že jeho národ sa "zaujíma" o všetky potenciálne vakcíny bez ohľadu na ich pôvod a v súčasnosti rokuje o nákupe vakcín s USA, Ruskom, Čínou a Izraelom. Na stole je tiež nákup vakcíny Pfizer „v spoločnom európskom rámci“.


Minister tiež potvrdil, že Maďarsko dúfa v lokalizáciu výroby ruskej vakcíny Sputnik V alebo aspoň v časti výrobného reťazca. Dodal, že v súčasnosti aktívne rokuje s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom a ministrom obchodu a priemyslu Denisom Manturovom. Szijjarto tiež uviedol, že Maďarsko „nedovolí nikomu, aby na nás vyvíjal tlak, aby sme nevyjednávali s východnými partnermi“, a „ako absolútne nepravdivé“ odsúdil „fámy“ o tom, že členovia EÚ si nemôžu kupovať vakcíny z krajín mimo únie.


Premiér venuje veľa pozornosti chystaným protestom - má strach?
Podľa predsedu vlády masívne protesty pripravujú mafiáni a fašisti. Prečo ho táto téma tak frustruje? Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Maďarsko plánuje v decembri dostať prvú malú sériu ruských vakcín na uskutočnenie domácich klinických testov, čo potvrdil Szijjarto s tým, že niektoré nákupy väčšieho rozsahu pre všeobecné použitie môžu nasledovať v druhej polovici januára.


Rusko bolo prvým národom, ktorý v septembri zaregistroval svoju vakcínu na Covid-19, čo vyvolalo skeptické reakcie niektorých medzinárodných komentátorov. Brusel vylúčil Sputnik V zo svojej schémy skorých objednávok a dodal, že sa bude týkať iba európskych spoločností.


Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Vývojári vakcíny Sputnik V predtým v stredu uviedli, že má 92-percentnú účinnosť, čo ukazujú predbežné výsledky rozsiahlych klinických štúdií fázy 3.


Pokiaľ ide o jeho vlastnú chorobu, Szijjarto uviedol, že počas karantény mal najrôznejšie príznaky a táto choroba si na jeho zdraví vyžiadala veľkú daň. "Príznaky sa môžu meniť veľmi rýchlo, čo sťažuje predvídanie ich vývoja," vysvetlil.


Ruská vakcína Sputnik V je účinná na 92%. Je to viac, ako si udáva Pfizer
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková