Dušan Kováčik ako Pán 61:0 opäť v problémoch. Preveria jeho posledné rozhodnutie! (AKTUALIZOVANÉ)
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml./tasr

Mnohých Slovákov šokovalo keď si elitní policajti z NAKA jedného dňa prišli pre špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Pri odkrývaní jeho „práce“ sa však tomu dnes diví iba málokto. Napísali Topky.sk. Najvyšší súd rozhodol, že Kováčik zostáva vo väzbe.


A situácia sa Dušanovi Kováčikovi zrejme skomplikuje aj po tom, ako preverí prokuratúra jeho posledné rozhodnutie. Začiatkom októbra 2020 ešte ako šéf Úradu špeciálnej prokuratúry totiž rozhodoval o sťažnosti voči obvineniu vplyvného zbrojára Mariána Gogu, ako aj vplyvnej zbrojárskej spoločnosti MSM Martin, v ktorej je Goga štatutárom. Kováčik sa totiž postavil voči rozhodnutiu svojho podriadeného prokurátora a zrušil všetky jeho obvinenia v danej veci, informujú Topky.sk.
Pomohol aj „úplatnému“ exšéfovi Kičurovi

Aj preto preverí prokuratúra toto jeho rozhodnutie, ktoré Kováčik spravil ako posledné vo svojej funkcii pred zadržaním. V tejto kauze, do ktorej špeciálny prokurátor vstúpil tesne pred zadržaním, figuruje aj meno neslávne známeho bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Ten mal po podpise zmluvy s firmou MSM Martin, v ktorej je štatutárom Marián Goga, zinkasovať úplatok takmer 150-tisíc eur skrytou formou. Vplyvný zbrojár, podľa sudcu Najvyššieho súdu, totiž „nemohol nevedieť, že verejné obstarávanie sa udialo tak, aby bolo v prospech tejto firmy. Existuje dôvodné podozrenie, že vedel aj o tomto zložitom konštrukte, slúžiacom na zakrytie korupčnej a inej trestnej činnosti.“

„Je možné povedať, že len s istou dávkou možno naivity by sme si mohli myslieť, že tento nejednoduchý konštrukt je iba náhodným procesom a nemal slúžiť na zakrytie korupcie,“ uzavrel sudca Farkaš opis skutku, v ktorého hlavným aktérom má byť Kajetán Kičura a vtedy už obvinený vplyvný zbrojár Marián Goga, ktorého začiatkom augusta poslal zo súdnej siene Najvyššieho súdu rovno do väzby. Po zásahu Dušana Kováčika však nastal v prípade zvrat.

Neexistujú dôvody na to, aby Kičura sedel vo väzbe, tvrdí Fico
Podľa expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica neexistuje žiadny dôvod na to, aby bol bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura obvinený za korupciu. V prípade exsudcu Vladimíra Sklenku hovorí o politicky motivovanej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Obvinenia zo závažných trestných činov

„Špeciálny prokurátor po zvážení a vyhodnotení všetkých skutočností vyhovel sťažnosti obvineného Mariána G. a zrušil uznesenie o vznesení obvinenia, pretože bolo vydané predčasne a doterajším vyšetrovaním neboli zadovážené také dôkazy, aby bolo možné vzniesť obvinenie,“ informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Dušana Kováčika však krátko po tomto rozhodnutí zadržalo policajné komando NAKA a obvinilo zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Najnovšie informácie z prostredia prokuratúry hovoria o tom, že v kauze MSM Martin a zbrojára Mariána Gogu môže nastať ďalší zvrat. „Pred dvoma týždňami bol Generálnej prokuratúre SR predložený spisový materiál na rozhodnutie o sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia Kajetánovi K., ktorý Generálna prokuratúra SR preskúmava z hľadiska zákonnosti a dôvodnosti postupu špeciálneho prokurátora pri vydaní zrušujúceho uznesenia o vznesení obvinenia trom osobám (dvom fyzickým a jednej právnickej osobe),“ napísala portálu Topky.sk hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Fico vidí za zásahmi NAKA politickú objednávku. Ak je Gašpar vinný, Pellegrini mu želá trest
Obvinení bývalí policajní funkcionári by mali dokázať svoju nevinu alebo, ak urobili niečo nelegálne, mal by ich stihnúť trest. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini. Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny. Na štvrtkový... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr

Za všetko hovoriaca prezývka Pán 61:0

Po Kováčikovom zadržaní teda nie je vylúčené, že jeho posledné rozhodnutie v úrade o zrušení obvinenia nebolo celkom s kostolným poriadkom. Prípad zbrojára Gogu, ktorý sa chystá prokuratúra preveriť, ale nebude zďaleka jediný. „Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková sa 26. októbra stretla so zástupcom Úradu špeciálnej prokuratúry Alexandrom Bíróom a riaditeľmi odborov, na ktorom oznámila svoje rozhodnutie - opatrenie a uložila im preveriť všetky veci, ktoré mal JUDr. D. K. pridelené na dozor a osobitne preveriť zákonnosť a dôvodnosť rozhodnutí vo veciach, v ktorých zastavil trestné stíhanie,“ doplnila Tökölyová.

O Dušanovi Kováčikovi, ktorý je obvinený zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny aj z korupcie, je známe, že sa v práci rozhodne nepretrhol. Úradu špeciálnej prokuratúry šéfoval 17 rokov a na konci si vyslúžil prezývku „Pán 61:0“, ktorú získal po tom ako sa prevalilo, že za roky vo funkcii nepodal zo 61 prípadov, ktoré dozoroval, ani jednu obžalobu. Počas jeho šéfovania vo funkcii mu skončilo na stole celkom 83 uznesení o vznesení obvinenia, ktorých opodstatnenosť posudzoval.

Zaujímavosťou je, že Kováčik vo funkcii Špeciálneho prokurátora len trikrát rozhodol o zrušení o vznesení obvinenia. Topky.sk získali z Úradu špeciálnej prokuratúry detaily prípadov, v ktorých sa Dušan Kováčik rozhodol inak, ako jeho podriadení. Posledný prípad bola už spomínaná kauza zbrojára Mariána Gogu a spoločnosti MSM Martin a prípady z rokov 2006 a 2019.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zo stola zmietol aj obvinenie Roberta Fica

Expremiér Robert Fico nakrútil video ako reakciu na obvinenie vtedajšieho poslanca za Ľudovú stranu naše Slovensko Milana Mazureka, ktorý sa, podľa dnes už právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu, dopustil svojimi vyjadreniami v Rádiu Frontinus úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia. Fico po obvinení Milana Mazureka kritizoval postup policajtov Národnej kriminálnej agentúry a Mazureka hájil slovami, že povedal iba to, čo si myslí takmer celý národ. Uviedol tiež, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov.

Rekcia polície nenechala na seba dlho čakať a začala trestné stíhanie aj voči Róbertovi Ficovi. „Vyšetrovateľ NAKA obvinil Róberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu,“ informovala v roku 2019 polícia na sociálnej sieti. No a vtedy vstúpil do hry špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý v posledný deň roku uznesenie o vznesení obvinenia Róbertovi Ficovi zrušil.

Pri tejto súvislosti treba ale uviesť, že Dušan Kováčik je najnovšie obvinený aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny okolo Norberta Bödöra, ktorý podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ako najvyššie postavený člen skupiny, konal v prospech osôb najmä z politického prostredia strany SMER – SD.

Koaliční politici sa tešia uvaleniu väzby na Dušana Kováčika, bráni ho len Robert Fico
Zadržanie a najmä posadenie Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do vyšetrovacej väzby vyvolalo rozličné reakcie nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi politikmi. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zrušil obvinenie za klonovanie ľudskej bytosti

Úplne prvé zrušené obvinenie Dušana Kováčika siaha do júna 2006. Bolo to dva roky po jeho nástupe do funkcie špeciálneho prokurátora, keď zrušil obvinenie pre celkom neobvyklý trestný čin istému Branislavovi M., ktorého stíhali pre neoprávnený experiment na človeku a klonovanie ľudskej bytosti. Konkrétny trestný čin znel tak, že Branislav M. mal robiť pokus na človeku s cieľom vytvoriť ľudskú bytosť v ktoromkoľvek štádiu jej vývoja geneticky identickú s inou ľudskou bytosťou, za čo mu hrozilo tri roky až osem rokov väzenia.

Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Špecializovaný trestný súd následne rozhodol o jeho vzatí do väzby. Kováčik proti rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej mal rozhodnúť Najvyšší súd, dodávajú v závere Topky.sk.

NS: Kováčik zostáva vo väzbe

Najvyšší súd (NS) SR dnes (utorok 10. 11.) zamietol sťažnosť Dušana K., ktorý má dočasne pozastavenú funkciu špeciálneho prokurátora, zostáva teda vo väzbe. TASR o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

"Senát rovnako ako sudkyňa pre prípravné konanie zistil u obvineného existenciu kolúznej a preventívnej väzby. Senát zároveň zamietol aj sťažnosť manželky obvineného," dodala hovorkyňa.

Okrem iného je Dušan K. obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Podľa Denníka N sa podozrenia voči nemu netýkajú len kauzy bratislavskej zločineckej skupiny takáčovcov. Dušan K. je tiež obvinený, že mal pomáhať mariť vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA. Okrem iných sa mal na tejto príprave vraždy podieľať aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít M.

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie špeciálneho prokurátora Dušana K. dňom 22. októbra.

Konečne! Generálna prokuratúra preverí všetky dozorované prípady Dušana Kováčika
Prácu Špeciálneho prokurátora budú preverovať. Skontrolujú mu všetky prípady, nad ktorými vykonával dozor, informuje portál tvnoviny.sk Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.