Smer chce referendum o predčasných voľbách. Ak bude Fico cítiť podporu verejnosti
11 | 11 | 2020 I Michal Filek/TASR

Ak bude opozičný Smer-SD cítiť podporu verejnosti, spustí zber podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval šéf strany Robert Fico.


Zároveň dodal, že má 26 podpisov na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde. Kabinet sa však podľa jeho slov nepodarí odvolať, preto je jedinou cestou referendum.

Smer-SD cíti podľa Fica u ľudí vlnu odporu voči premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) a vláde. Ak majú ľudia dosť ponižovania, nedemokratických metód či porušovania ľudských práv, Fico ich vyzval k podpore referenda. Pripomenul, že treba nielen podpísať petičné hárky, ale aby bolo referendum úspešné, musí sa ho zúčastniť vyše 50 percent ľudí a z nich má väčšina odpovedať pozitívne.

Matovič rezignoval a ponúkol svoje miesto Sulíkovi, vyznelo dnes na jeho tlačovej besede
Igor Matovič dnes otvorene vyhlásil na tlačovej besede, že si uvedomil až teraz, že má Richarda Sulíka ako podpredsedu vlády, teda ako svojho zástupcu a ponúkol mu svoje miesto. Podmienil to však tým, že Richard Sulík musí predstaviť lepší plán pre... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Fico skonštatoval, že nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho odmietajú podpísať návrh na zvolanie schôdze na vyslovenie nedôvery kabinetu. Vo štvrtok (12. 11.) ich chce znova osloviť, aby sa k návrhu pridali. Pripomína, že vláda nezvláda verejné financie ani opatrenia v boji proti pandémii. Schôdzu sa podľa Fica podarí zvolať. "Nikdy sa nám nepodarí na schôdzi NR SR 'povaliť' vládu Igora Matoviča, lebo majú 95 poslancov," dodal v tejto súvislosti.

Stranu Hlas-sociálna demokracia, v ktorej poslanci okolo Pellegriniho pôsobia, doteraz nikto neoslovil so žiadosťou o podpísanie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, tvrdí hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. "Sme pripravení o tomto návrhu rokovať. Nech sa však už takýto návrh dostane na rokovanie NR SR akýmkoľvek spôsobom, všetci jedenásti poslanci strany Hlas-sociálna demokracia budú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde," dodala.

Slovensko na pokraji masových protestov. Už 17. novembra sa Matovič dozvie pravdu
V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informujú na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič