Politológ Ján Baránek: Fico naznačuje, že zadržaní funkcionári môžu byť vinní!
11 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko v ostatných týždňoch zažíva turbulentné obdobie, v ktorom si NAKA šokujúco odviedla viacerých vysokopostavených funkcionárov nielen u polície, ale aj v justícii. I keď až taký šok to pre mnohých nebol.


Koaliční politici po zadržaní bývalých vysokých policajných funkcionárov žiadajú hlavu bývalého predsedu vlády a predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten sa však odvoláva na ich prezumpciu neviny a vyvodenie z toho svojej politickej  zodpovednosti odmieta, píše portál pravda.sk.
Ukazovať dopredu na Fica je neprofesionálne

Opäť sa ale na scénu dostáva „starý dobrý“ Fico, podľa ktorého sa súčasný premiér Igor Matovič skryl „ako potkan“. Prirodzene, jeho dlhoročný veľký oponent mu nezostal nič dlžný a na svojej obľúbenej sociálnej sieti mu odkázal, že je „skorumpovaný bastard“. Vzhľadom na rast preferencií z celej súčasnej situácie najviac ťažia odídenci so Smeru-SD zoskupení okolo Petra Pellegriniho v strane Hlas-SD, ktorí sú ale k celej situácii zatiaľ zdržanliví. Sám Pellegrini pritom pripomína, že to bol práve on, kto sa ako premiér s Tiborom Gašparom dohol na odstúpení z funkcie.

Mnoho politikov sa ale vyjadrilo, že ďalším na rade by mohol byť práve bývalý predseda vlády a dlhoročný predseda Smeru-SD Robert Fico. „Nie je to správne, a navyše je to nevhodné vytváranie atmosféry, ktorá budí nejaký typ očakávaní, a tým pádom aj nepriameho tlaku. Od politikov to môže byť skôr nedbalosť alebo ľahkovážnosť či dokonca neprofesionalita,“ myslí si politológ Ján Baránek, ktorý súčasnú situáciu na našej politickej scéne okomentoval pre denník Pravda.

Robert Fico: Matovič je ako potkan! Ten ho nazval bastardom a pozýva do ringu
Prestrelka medzi expremiérom Ficom a premiérom Matovičom naberá na obrátkach. To, čo si vykričali teraz tu už nebolo dávno. Zachytil do aj portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pelle a jeho stúpenci sú pre Smer zradcovia

Podľa Baránka na to, že niekto niekoho dopredu obviňuje, sa nedajú získať politické body. Dá sa to až v prípade, že taká situácia naozaj nastane. Môžu to potom dať do roviny „padni komu padni“, teda do výrazu, ktorý často používa Peter Pellegrini. A práve on sa v tomto duchu sa vyjadril v prípade zadržaných funkcionárov. Naopak, jeho bývalý stranícky šéf Robert Fico hovoril, že Tibor Gašpar bol dobrý policajný prezident, a že sa máme držať prezumpcie neviny. Naznačuje to definitívny rozkol medzi týmito dvoma lídrami a ich stranami?

„To asi nie, lebo definitívny rozkol medzi Ficom a Pellegrinim nastal už oveľa skôr. V Smere totiž Pellegriniho a jeho stúpencov volajú „zradcovia“, takže si neviem ani dosť dobre predstaviť, ako by mohli v budúcnosti spolupracovať,“ vysvetľuje Beránek, ktorý si myslí, že ak obe sociálnodemokratiské strany budú na niečom spolupracovať, tak možno na odvolávaní vlády.

Za rastom preferencií Hlasu vidí politológ Mesežnikov nekonfliktnosť strany a osobu Petra Pellegriniho
Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) dokázala na seba naviazať nerozhodnutých voličov i voličov Smeru - sociálna demokracia (Smer-SD). Myslí si to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | SITA

Fico pripúšťa, že sudcovia môžu byť vinní

Môže ale zo vzájomného napádania a urážania sa medzi Ficom a Matovičom vyťažiť napokon umiernenejší a rozvážnejší Pellegrini? „Aj on sa skôr či neskôr bude musieť k situácii postaviť čelom, lebo nemôže mlčať donekonečna. Zatiaľ povedal iba to, že Gašpar opustil miesto policajného prezidenta vtedy, keď sa on stal premiérom. Jeho voliči budú však očakávať viac,“ predpokladá politológ.

Robert Fico sa však vyjadril, že neplánuje v celej veci prijať žiadnu politickú zodpovednosť a obhajoval sa aj tým, že zadržaní funkcionári mohli protiprávnu činnosť vykonávať „vo svojom voľnom čase“, čo v podstate znamená za jeho chrbtom. Robí si takto alibi do budúcnosti? „Fico sa snaží dopredu navodiť nejaký typ spoločenskej atmosféry. Nedá sa z toho úplne dedukovať, či sa cíti ohrozený väzobným stíhaním, skôr si myslím, že je to posolstvo novinárom, pokiaľ by ho s danými skutkami chceli spájať. Zároveň tým naznačuje, že niektorí zadržaní funkcionári sa daných skutkov skutočne mohli dopustiť,“ dodáva prekvapujúco podľa denníka Pravda na záver Ján Beránek.

Koaliční politici sa tešia uvaleniu väzby na Dušana Kováčika, bráni ho len Robert Fico
Zadržanie a najmä posadenie Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do vyšetrovacej väzby vyvolalo rozličné reakcie nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi politikmi. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.