Naďove nebezpečné názory sú už na hrane vojenskej diktatúry (Ivan Brožík)
11 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zvažuje proti protestujúcim nasadiť aj vojenskú políciu."


Tento citát sa zjavil v rubrike Minúty dňa na portáli dennikn.sk. Iba tak, ako dodatková veta k správe, že Robert Fico vníma nadchádzajúci sviatočný 17. november ako "taký istý štátny sviatok ako iné štátne sviatky,“ povedal s tým, že má historickú hodnotu. A tam v tej informácii sa objavila veta z perexu, ktorá musí byť okomentovaná.

Minister obrany (dodajme že podľa Fica, aby sme boli presní a náhodou mu nevkladali do úst myšlienky, ktoré nevyslovil) teda zvažuje nasadenie vojenskej polície, ergo armády proti protestujúcim počas ich aktivít 17. novembra. To by sme sa však museli vrátiť nielen k Sviečkovej manifestácii alebo Sviečkovej demonštrácii alebo Bratislavskému veľkému piatku, čo bola pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Česko-Slovensku, ktorá sa odohrala 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Totalitný komunistický režim proti nej nasadil vodné delá, ale, dodajme, boli to policajné vodné delá pod logom VB.

Predĺženie núdzového stavu je protiústavné, tvrdí právnička
Ak ústava SR nepozná slovné spojenie "predĺženie núdzového stavu", jeho predlžovanie je protiústavné. Alebo neústavné. Rozhodne nie možné. Hovorí právnička Henčeková pre tyzden.sk. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Nasadenie vojenskej polície je už iná káva. V Európe a proti civilistom absolútne nepredstaviteľná a už vopred, hoci aj ako myšlienka, hlboko odsúdeniahodná. Prax s tým majú iba v diktátorských latinskoamerických režimoch.

Zákon č. 124/1992 Zb. - Zákon o Vojenskej polícii je absolútne jasný. Nikde, ani len v zátvorkách zátvoriek, nepripúšťa to, o čom uvažuje minister obrany Naď. Z titulu tohto zákona má vojenská polícia oprávnenie zasahovať proti vojakom, alebo aj proti civilistom, avšak s výrazným dodatkom - v objektoch armády, prípadne pri zabezpečení ochrany majetku či zariadení armády.

Vláda tu nastolila neústavný a protizákonný apartheid a veľká časť národa tomu tlieska (Ján Baránek)
Komentár Jána Baránka Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Prevzatý článok


Minister obrany musí ako úradujúci člen vády tejto krajiny ovládať a najmä striktne dodržiavať všetky platné zákony a nesmie ich nijako porušovať. Ani len v náznakoch svojichg vyjkadrení. Ak tak totiž niekto, ako minister Naď urobí, mali by sa mať na pozore všetky skupiny odborníkov a taktiež orgány činné v trestnom konaní. Mohlo by ísť totiž pokojne aj o zneužitie právomoci verejného činiteľa, aj keď len v štádiu pokuse a ešte navyše aj v čase vyhlásenia núdzového stavu. Zo strany ministra ale ide zjavne o právne diletantstvo, alebo možno aj o psychickú diagnózu.

V každom prípade je to však veta na takmer povinné zbystrenie pozornosti v každom, kto ctí základné atribúty demokratického štátu.

Slovensko na pokraji masových protestov. Už 17. novembra sa Matovič dozvie pravdu
V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informujú na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič