Voľby USA: Minister spravodlivosti vydal pokyn na preverenie podozrení z podvodov
10 | 11 | 2020 I tasr

Generálny prokurátor USA Bill Barr, ktorý vo vláde patrí k najvernejším spojencom prezidenta Donalda Trumpa, odobril začatie prešetrovaní týkajúcich sa údajných podvodov počas nedávnych prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra DPA. 


DPA dodala, že toto oprávnenie bolo síce Barrom - generálnym prokurátorom, ktorý je v USA aj ministrom spravodlivosti - zaslané federálnym prokurátorom po celej krajine, ale nenaznačuje, že by rezort spravodlivosti mal dôkazy o existencii volebných podvodov, ako to stále tvrdí Trump a jeho tím.

Barr svojím listom poveril federálnych prokurátorov, aby "v istých prípadoch vyšetrili opodstatnené obvinenia z nezrovnalostí pri hlasovaní alebo sčítaní hlasov". Chce, aby sa tak stalo pred osvedčením volieb v danej jurisdikcii.

Zdôvodnil, že "takéto vyšetrovania je možné vykonať, ak existujú jasné a potenciálne dôveryhodné podozrenia z nezrovnalostí, ktoré by v prípade dokázania mohli mať dôsledky pre výsledok federálnych volieb v štáte".

Melania Trumpová počíta minúty do rozvodu
Bývalá asistentka tvrdí, že manželstvo Donalda a Melanie Trumpovej sa skončilo po tom, čo čakala štyri roky. Nechcela vystaviť svojho manžela „poníženiu“, keby ho nechala v čase, keď bol ešte v úrade, informuje Mirror. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa DPA vyšetrovanie podozrení z volebných podvodov je obvykle zodpovednosťou každého štátu, ktorý si ustanovuje a monitoruje svoje volebné pravidlá.

Americké ministerstvo spravodlivosti do takejto situácie zvyčajne nezasahuje, kým nie je potvrdený počet hlasov a nie je dokončené prepočítavania hlasov, čo v závislosti od miestnych zákonov môže trvať dni až týždne. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Po tom, ako Barrov úrad oznámil začatia prešetrovania podozrení z údajných volebných podvodov, oznámil Richard Pilger svoj odchod z funkcie šéfa oddelenia pre prešetrovanie volebných podvodov.

Biden by sa nemal „neoprávnene uchádzať o“ prezidentskú funkciu, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump varoval svojho demokratického rivala Joea Bidena, aby predčasne neoslavoval víťazstvo vo voľbách, pretože právne výzvy sa ešte len začínajú, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Trumpov tím vedie právne bitky v niekoľkých štátoch, kde prezidentské voľby vyhral demokrat Joe Biden - v prvom rade ide o Pensylvániu a Nevadu. Veľmi aktívne sa v tom angažujú najmä synovia odchádzajúceho prezidenta, ktorí bez podporných dôkazov šíria obvinenia z podvodov a volebných nezrovnalostí.

Ich úsilie bude podľa všetkého márne, pretože mnohí miestni predstavitelia žiadajú Trumpov volebný štáb, aby poskytol dôkazy o svojich obvineniach z podvodov.

Biden vyhral v Pensylvánii, čo z neho pravdepodobne robí víťaza prezidentských volieb v USA
Agentúra AP (Associated Press) vyhlásila Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v Pensylvánii. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič