Politológ: Matovič si neuvedomuje, že už nie je malý chlapec
10 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Plošné testovanie prinieslo ďalšie názorové rozdiely medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Igorom Matovičom. Hoci nedávno spoločne vystúpili na tlačovej konferencii už naladení zmierlivo, politológ upozorňuje, že to ešte nemusí byť koniec ich sporov. Povedal to pre pravda.sk.


Matovič je presvedčený, že médiá jeho rozpory s hlavou štátu nafukujú. „Náš vzťah s pani prezidentkou považujem za konštruktívny,“ citoval predsedu vlády v tejto súvislosti portál pravda.sk. Čaputová zas uviedla, že sú s Matovičom v kontakte a snažia sa svoje nezhody okamžite riešiť. „Obaja si veľmi dobre uvedomujeme svoju povinnosť konštruktívne komunikovať v prospech krajiny,“ dodala prezidentka.

Podľa politológa Pavla Baboša by sa z ich spoločného zmierlivého vystúpenia mohlo zdať, že sa snažia vzťahy zlepšiť. Nakoľko sa im to môže aj skutočne podariť, je však otázne. „Myslím si však, že Igor Matovič je natoľko nečitateľný, že názor dokáže opäť zmeniť za pol dňa,“ uviedol pre portál sme.sk.

Ministerská rana pod pás všetkým zdravotníkom. Štát pre nich chystá vysoké pokuty!
„Vašou odmenou bude, že vás nepotrestáme,“ aj takouto parafrázovanou myšlienkou by sa dal porovnať stav, ktorý je v súčasnosti medzi vládou a zdravotníkmi. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Ide nielen o komunikáciu Igora Matoviča, ale aj o spôsob, ako robí rozhodnutia a ako o nich ostatných informuje,“ myslí si politológ. Napríklad o plošnom testovaní sa prezidentka dozvedela až potom, ako premiér prezradil svoje plány nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

„Nevytvára si strategických spojencov, ale dokáže zbrklo reagovať na prezidentku, koaličných partnerov aj vlastných poslancov. Ak si dovolia prejaviť iný názor, tak sú v jeho očiach niekým, kto škodí a želá si návrat Roberta Fica,“ dodáva Baboš.

Matovič však naznačuje, že jeho nezhody s prezidentkou nie sú len výsledkom rozdielnych názorov, ale aj prirodzených rodových odlišností. „Dúfam, že to nikto nezoberie sexisticky, ale myslím si, že aj v každej rodine je žena skôr pilierom opatrnosti a muž pilierom odvahy,“ povedal podľa portálu pravda.sk. „Kľudne to zoberiem tak, že je to z mojej strany ženský a starostlivý prístup. Vždy budem hlasom ľudí, ktorým by hrozila neférovosť a krivda,“ reagovala Čaputová.

Bývalý šef NAKA sa po zadržaní psychicky zrútil. Na internete o ňom koluje hrozná správa
Štvrtková akcia NAKA, pri ktorej zadržali ôsmich bývalých vysokopostavených policajtov otriasla celým Slovensko. Jedným zo zadržaným však až natoľko, že skončil na psychiatrii. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Premiér na otázku, či sa s prezidentkou plánuje stretávať pravidelnejšie, odpovedal opäť svojsky. „Osobne nemám rád predpísané akty v živote. Ani kyticu manželke nenosím vtedy, keď je to predpísané, ale vtedy, keď ju uvidím krásnu. A to bez ohľadu na to, či je to naplánované, alebo nie. A takisto je to aj medzi mnou a pani prezidentkou,“ vysvetlil Matovič.

Odborníčka na rodovú rovnosť považuje takéto vyjadrenia za nevhodné. „Vnášať takýto osobný rozmer do vecí, ktoré sa týkajú celej krajiny, je veľmi problematické. Porovnávať premiérov manželský život s oficiálnymi stretnutiami s hlavou štátu je nenáležité a osobne s tým vôbec nesúhlasím,“ uviedla pre pravdu.sk Magdaléna Piscová zo Slovenskej akadémie vied.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková


Podobne to vidí aj ďalší politológ Jozef Lenč. Podľa neho to poukazuje na mentálne nastavenie premiéra. „Mnohí prirovnávajú Igora Matoviča k Donaldovi Trumpovi, najmä čo sa týka vyjadrovania. Premiér sa nespráva ako politik, ktorý si uvedomuje, že už nie je malý chlapec, a svet sa od jeho mladosti už niekam pohol. Veci, ktoré sa ešte nedávno tolerovali, v súčasnosti už nie sú dobré ani ako vtip, ani ako prirovnanie,“ povedal Lenč.

Politológ tiež upozornil, že spoločné vystúpenie s Čaputovou ešte nemusí znamenať koniec ich sporov. „Igor Matovič nezabúda. Najmä, keď mu niekto stúpne na otlak. Najlepšie to ilustruje jeho vzťah s predsedom koaličnej SaS Richardom Sulíkom. Nevidím zatiaľ dôvod očakávať, že by to mohlo znamenať koniec akýchkoľvek konfliktov s prezidentkou,“ dodal Lenč.

"Poďme Matoviča spoločne vypískať!", navrhuje Chmelár
Eduard Chmelár je presvedčený, že ľudí, ktorí nesúhlasia s metódami vládnutia premiéra zjednotí iba myšlienka, ktorá je silnejšia ako vládne lži. Preto ich vyzýva, aby 17. novembra vyjadrili svoj protest vypískaním Igora Matoviča na balkónoch.... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Natália Sollárová