Dočkáme sa uvoľnení do konca roka? Slová premiéra Matovič a ministra Naďa nás nepotešia
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Po nariadení vlády máme u nás zavedené isté opatrenia už niekoľko týždňov a mnohým Slovákom už z toho „hrabe“. Zrejme si každý už položil otázku, kedy sa toto už skončí?


Aspoň čiastočne nám na tú otázku mali napomôcť zodpovedať jedno pilotné, na severe Slovenska a dve plošné kolá testovania na COVID-19. Podľa premiéra Matoviča, že plošným testovaním sa výrazne darí znižovať počty infekčných ľudí sa mnohí už nádejali, že to dlho trvať nemusí. Žiaľ, jeho predpoklady ich ale zrejme nepotešia, píše portál 1.pluska.sk.
Zákazov viac ako dosť a padajú aj čísla

Na zakázané rodinné oslavy, zatvorené školy od druhého stupňa, zatvorené plavárne, sauny, vírivky, fitnescentrá, reštaurácie len cez výdajné okienko, spoločenské podujatia s maximálnym počtom 6 ľudí, zákaz vychádzania s výnimkami či šport bez divákov, na toto všetko si Slováci za tých niekoľko už zvykli, rovnako ako na milióny otestovaných Slovákov a izolácia ďalších tisícok nakazených. Podľa Igora Matoviča to všetko prispieva k tomu, že  počty infekčných ľudí začínajú konečne klesať.

Premiér dáva za príklad Oravu, kde sa spolu s Bardejovom pred dvomi týždňami testovalo prvýkrát. „Pilotným testovaním, a ďalším predminulý víkend, sme počet infekčných ľudí mimo karantény na Orave znížili o neuveriteľných 76,4 %! A keďže tento víkend na Orave prebiehalo tretie testovanie, budúci týždeň to bude až niekde okolo 87-90 %,“ tešil sa premiér so zverejnených, ale aj predpokladaných čísiel.

Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Matovič možno, Naď predpokladá, že nie

Lenže ľudia sú už unavení z obmedzení sa zákonite pýtajú – dočkáme sa po sľubných výsledkoch väčšej slobody? Matovič im odkazuje, že najbližšie dva či tri týždne určite nie. Ak potom, tak skôr po regiónoch. „Do konca novembra musíme vidieť, či sme stlačili tú krivku niekde aspoň k tisíc prípadom denne. Keď budeme pri tej tisícke, poďme sa baviť o tom, ako si možno v niektorých zelených okresoch doprajeme väčšiu mieru slobody,” skonštatoval premiér v nedeľných večerných správach TV JOJ. Uvoľňovanie opatrení by podľa neho bolo spájané s pravidelným pretestovaním daného okresu.

Ešte ráznejší bol minister obrany Jaroslav Naď, ktorý cez víkend vystúpil v diskusii TV Markíza Na telo. Na otázku moderátora, či by sa pri súčasnom vývoji pandémie do konca roka mohli otvoriť kaviarne, fitnescentrá či reštaurácie odpovedal jednoznačne. „Podľa mňa je to dosť nepravdepodobné,“ povedal podľa portálu 1.pluska.sk pre Slovákov vôbec nie lichotivú informáciu Naď.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová