ŠKANDÁL: Na stretnutia s Bödörom mal chodiť osobne aj Robert Kaliňák, tvrdia svedkovia
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Akcia NAKA s názvom Očistec odkryla doslova absurdný stav v našej polícii, respektíve v jej najvyššom vedení. Ako sa ale ukazuje, prekvapeniam kto, kde a s kým sa stretával zrejme ešte nie je koniec.


Podľa svedka sa tajné stretnutia Bödöra s policajnými špičkami zapletenými do trestnej činnosti neuskutočňovali len v Bratislave, ale i v Pivnici Radošina, ktorá patrí Bödörovi. Chodiť na mal údajne aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, informuje portál dennikn.sk.
Šesť za mrežami, dvaja vonku, jeden na psychiatrii

Na úvod si zosumarizujme, čo sa za posledných pár dní stalo. Vo štvrtok elitní policajti z NAKA zadržali osem mužov, ktorí ešte pred časom patrili medzi vysokopostavených funkcionárov NAKA, ba dokonca medzi nimi bol bývalý policajný prezident. V sobotu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol, že všetci pôjdu do väzby, o ktorej cez víkend rozhodoval sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu. A ten rozhodol, že Tibor Gašpar, Róbert Krajmer, Marián Zetocha, Milan Mihálik a Martin Fleischer zostanú vo väzbe aby na slobode nemohli mariť vyšetrovanie trestných činov, z ktorých sú obvinení.

Gašpar, Hraško, Krajmer, Mihálik, Zetocha aj Fleischer svoju vinu popierajú a voči rozhodnutiu o vzatí do väzby si podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Bernarda Slobodníka a Ivana Babockého budú vyšetrovať na slobode, lebo k svojím trestným činom sa priznali a spolupracujú s políciou. Petra Hrašku ale sudca Rastislav Stieranka vypočuť nemohol, pretože sa psychicky zrútil a museli ho hospitalizovať na psychiatrickom oddelení Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Podľa lekárov nebol schopný výsluchu. Navyše, Hraško má mať dlhodobo problémy s alkoholom.

Ranná akcia Očistec má vyčistiť Audiášov chliev na polícii od skorumpovaných exfunkcionárov
Päť zadržaných vysokých policajných funkcionárov. Takúto akciu Slovensko ešte vo svojej histórii nezažilo. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hraško si mal podľa polície za úplatky kúpiť dva domy

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sa tiež bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara zastával nielen v piatok v televízii TA3, ale aj v rozhovore, ktorý dal denníku SME. „Tibor Gašpar má stále moju dôveru. Názor by som zmenil len po právoplatnom rozsudku a aj to iba vtedy, ak by bol ten rozsudok kvalitný. Pritom už tento začiatok konania považujem za nezákonný,“ povedal Kaliňák. Jediným, koho sa sudcovi Stierankovi počas víkendu nepodarilo vypočuť, bol bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško. Prokuratúra ho podozrieva z toho, že si za úplatky kúpil dva domy. Kryl to tak, že boli napísané na iné osoby. V jednom z týchto domov ho v Ivanke pri Dunaji aj zadržali. Ide o dom 28-ročnej Nikoly Knuppovej z Nového Mesta nad Váhom. Denník N sa spojil pravdepodobne s jej otcom, podnikateľom Petrom Knuppom, ten však po jeho otázkach zložil telefón a nereagoval ani na SMS správu a e-mail.

Akcia Očistec: Gašpar obvinenia odmieta, Slobodník chce spolupracovať, Hraško sa psychicky zrútil
Štvrtková akcia NAKA poriadne zamávala Slovensko a určite aj slušnými policajtami. Zaujímavé je aj sledovanie, ako sa bývalí vysokí funkcionári polície pred sudcom spávajú. Hraško sa k nemu ani nedostal. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vyjadrenia Tibora Gašpara sú v rozpore s realitou

U obvinených sú dôvody na väzbu predovšetkým kolúzne, teda aby obvinení nemohli ovplyvňovať svedkov, v niektorých prípadoch však bolo dôvodom aj to, aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek a Ondrej Repa, ktorí prípad dozorujú, upozornili na to, že Gašpar má v polícii stále veľa kontaktov, keďže vedel, že sa chystá jeho zadržanie, hoci on svoj stredajší príchod na Úrad špeciálnej prokuratúry vysvetlil tým, že sa chystá krimininalizácia jeho osoby na základe politickej a mediálnej objednávky.

Podľa prokuratúry sú ale Gašparove vyjadrenia v rozpore s realitou. „Okruh podozrivých osôb ešte nie je uzavretý, postupujeme len na základe získaných dôkazov, s čím sa stotožnil aj sudca,“ skonštatoval prokurátor Repa a zároveň vyzval všetkých, ktorí majú informácie o danej trestnej činnosti, „alebo na nej participovali, aby sa urýchlene prihlásili na Úrad špeciálnej prokuratúry alebo na NAKA“. Vedno so svojimi klientami sa ale na „politickú“ alebo „spoločenskú“ objednávku sťažovali aj obhajcovia niektorých ďalších obvinených.

Bývalý policajný prezident T. Gašpar podal trestné oznámenie na B. Slobodníka
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar v stredu na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal trestné oznámenie na bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. TASR to potvrdil bývalý policajný... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | TASR

Policajti a prokurátor slúžili najmä Bödörovi a Smeru

Osem obvinených vysokopostavených policajných funkcionárov NAKA, ktorí boli zadržaní vo štvrtok ráno, obvinili ich podriadení z NAKA zo závažných trestných činov ako je založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, prijímanie úplatku či zneužitie právomocí verejného činiteľa. Spolu s nimi sú obvinení aj Norbert Bödör, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý riaditeľ Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov a bývalý policajt NAKA Milan Žáčik, ktorý tiež s políciou spolupracuje. Títo už vo väzbe sú pre inú trestnú činnosť.

Podľa obvinenia všetci trinásti spolu vytvorili zločineckú skupinu, v ktorej, či už policajti, alebo prokurátor, neslúžili štátu a spravodlivosti, ale podnikateľovi Bödörovi a následne strane Smer. Stretávali sa na tajných miestach, kde koordinovali postup vo viacerých trestných činoch tak, aby chránili im blízkych ľudí alebo, naopak, vydierali slušných podnikateľov. Na rozličných ľudí tiež zbierali rôzne diskreditačné materiály na základe sledovania alebo nelegálnych odposluchov. Skupina si potom delila aj úplatky, ktoré pochádzali prevažne z daňovej trestnej činnosti.

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Na tajné stretnutia policajtov s Bödörom chodil aj Kaliňák

Po zadržaní policajných špičiek, ale aj špeciálneho prokurátora, sa rozhovorili aj svedkovia, ktorí vysvetľujú aj to, ako je možné, že mal Bödör taký vplyv na policajtov a prečo mu to vôbec bolo dovolené. „Daný vplyv získala osoba ako benefit za dlhoročné podporovanie politickej strany Smer, ktorej predstavitelia mu po víťazstve vo voľbách v roku 2012 až do roku 2016, keď bola strana Smer jediná vládna strana, umožnili dosadiť si svojich ľudí do rôznych funkcií, dozorných rád, ministerstiev tak, aby toto mohol využívať vo svoj prospech,“ vypovedajú svedkovia. Viacerí svedkovia vypovedajú aj o tom, že na tieto tajné stretnutia s Bödörom chodil dokonca aj bývalý minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák.

„Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať,“ takto odpovedal Kaliňák v januári 2017, keď bol ministrom vnútra, na stále častejšie otázky novinárov, prečo sa polícii nedarí chytať v oblasti boja proti korupcii aj takzvané veľké ryby. Teda ľudí na vysokých pozíciách, ktorí profitujú z úplatkov. „Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám,“ hovoril Robert Kaliňák, ktorý z funkcie odstúpil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej až na tlak verejnosti.

Prepojenie Kaliňáka s Bödörovcami? Štát konečne zasiahol!
Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martin Kušnírovej (†27) zmieta doslova v marazme na súdoch, prokuratúre ale aj v bežnom živote. Objavené prepojenia medzi politikmi a oligarchami sú také, aké tu doteraz ešte neboli a mnohí... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Korupcia vraj na najvyšších miestach neexistovala

Kaliňákov výrok o tom, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje, dokonca medzičasom zľudovel. Ako však ukazujú posledné mesiace, korupcia existovala, pretože z prijímania úplatku sú dnes obvinení nielen špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ale i mnohí ďalší nominanti strany Smer. A aby toho nebolo málo, od marca je vo väzbe aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá bola tiež za stranu Smer-SD. V súvislosti s mafiánskou skupinou bödörovcov sa teda teraz spomína už aj samotný Kaliňák.

Jeho stretnutia so špičkami polície či špeciálnym prokurátorom sa údajne diali v Pivnici Radošina, ktorá patrí Bödörovi. Denník N oslovil Roberta Kaliňáka, či sa v minulosti s Bödörom stretol a kde, na otázku ale neodpovedal. S Bödörom mal dobré vzťahy aj bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico, lenže ani jeden z nich nie je, zatiaľ, vo veci obvinený. Po vlne zatýkania sa ale ako jediní zastávajú zadržaných a obvinených ľudí, či už ide o Gašpara, Kováčika, alebo aj viacerých sudcov.

Dotácie z PPA išli aj na obľúbený hotel smerákov Zlatý kľúčik. Peniaze z agentúry dostal aj Bödör
Dotácie vo výške približne 2,4 milióna eur z Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mali dostať aj firmy stojace za nitrianskym hotelom Zlatý kľúčik. Obľúbený hotel smerákov však dotácie dostal v rozpore s pravidlami. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Rozčertený Fico a zahmlievanie stretávania s Gašparom

Roberta Fica sa naposledy vo štvrtok osobne dotkla otázka na tlačovej besede, či nie je pri súčasnej vlne zatýkania už na rade aj on. „Povedzte mi prečo. Inak si vyprosujem tento štýl komunikácie. Teraz ste prekročili všetky rámce normálnosti,“ rozčertil sa predseda Smeru-SD, ktorý si pritom už roky užíva majetok, na ktorý si legálne nemohol zarobiť, a navyše býval v byte daňového podvodníka Ladislava Bašternáka.

Fico na margo súčasného diania okolo zatýkania policajných špičiek tvrdí, že „trištvrtina z týchto vecí je politicky objednaných“. Keď mal však odpovedať, kedy sa naposledy stretol s Tiborom Gašparom, zostal zaskočený. „Ja si presne nepamätám kedy, ale ak si myslíte, že budem zapierať pána Gašpara, ste na veľkom omyle. Mám taký pocit, že vás do toho nič nie je, je to súkromná osoba. Čo vás je do toho, s kým sa ja stretávam alebo nestretávam?“ opäť, podľa portálu dennikn.sk, reagoval podráždene Fico, ktorý zrejme tuší, že slučka okolo „jeho ľudí“, ba možno aj okolo neho samotného, sa nebezpečne uťahuje.

Koaliční politici sa tešia uvaleniu väzby na Dušana Kováčika, bráni ho len Robert Fico
Zadržanie a najmä posadenie Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do vyšetrovacej väzby vyvolalo rozličné reakcie nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi politikmi. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.