Prejaviť úctu a vďaku padlým veteránom je vlastenecká česť
09 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Tento týždeň (11. 11.) si pripomíname našich padlých veteránov. Nezabudnúť na nich je základným prejavom vďaky a úcty k ich obetiam.


V stredu si pripomenieme každoročný spoločný sviatok - Deň vojnových veteránov. Je to deň, ktorý je určený všetkým vojakom - zomrelým, padlým aj živým. Je to okamih, kedy je potrebné sa aspoň na malú chvíľočku zastaviť a venovať tichú spomienku všetkým, ktorí nemali to šťastie a za svoju vlasť, národ a presvedčenie, položili svoj život. Pripomína nám armyweb.cz.

Rovnako je vhodné venovať spomienku všetkým obetiam svetových vojen a konfliktov. Na uchovanie pamiatky tohto významného sviatku nosíme v tento deň symbol vlčieho maku na svojom odeve. A prečo práve vlčí mak? Pretože to bol to práve on, ktorý ako prvý vykvitol na bojmi rozrytej pôde.

Veterán bojov o Stalingrad vyhral bitku o vlastný život - zvládol nákazu koronavírusom
„Ďakujem vám za váš hrdinský čin“: 96-ročný obranca Stalingradu porazil koronavírus a ďakuje lekárom. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Práve tento fakt zaznamenal kanadský chirurg John McCrae, ktorý slúžil počas 1. svetovej vojny na západnom fronte vo Flámsku, v terajšom Belgicku. John bol otrasený hrôzami prvej svetovej vojny a po náhlej tragickej smrti svojho najbližšieho priateľa napísal slávnu báseň Na flanderských poliach. John McCrae sa ale konca vojny nedočkal. Zomrel na ťažký zápal pľúc. Báseň Johna McCrae sa neskôr stala, spolu s vlčím makom, medzinárodným symbolom všetkých vojnových veteránov a padlých vojakov a obetí vojen na celom svete.

Vlčí mak symbolizuje rešpekt alebo príslušnosť k vojnovým veteránom, službe v ozbrojených silách, alebo len podporu týmto statočným mužom a ženám. Treba sa teda aspoň na malú chvíľočku zastaviť a venovať tichú spomienku všetkým, ktorí nemali to šťastie a za svoju vlasť, národ a presvedčenie, položili svoj život.

Naď ocenil päť vojnových veteránov, pripomenul Štefánikove zásluhy
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si pripomenul odkaz Milana Rastislava Štefánika na slávnosti v Košariskách. Pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia zároveň ocenil päť vojnových veteránov - priamych účastníkov druhej svetovej vojny a bojov... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | TASR