Prečo nám čísla nakazených neklesajú? Tu je päť dôvodov ako ich vidia odborníci
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Druhá vlna udrela aj na Slovensku plnou silou a výrazne narástli nielen počty nakazených, ale aj mŕtvych. Mnohých preto zaujíma, čím to je, že aj napriek mnohým obmedzeniam tieto čísla klesajú iba veľmi pomaly.


Oveľa presnejšia PCR testy nastavujú ľuďom, ale aj politikom zrkadlo, že u nás stále klesá počet nakazených na COVID-19 iba veľmi pomaly. A to napriek veľkým očakávaniam viacerých politikov ši samotných občanov. Virológ Boris Klempa a infektológ Peter Sabaka vysvetľujú, prečo je to tak, informuje portál 1.pluska.sk.
Ľudia chodia cielene na vyšetrenia

Musíme byť trpezliví a počkať ešte niekoľko dní, zhodujú sa obaja odborníci, podľa ktorých až potom zvidíme, či malo celoplošné testovanie skutočne nejaký zmysel. „Tieto dni by som určite neočakával znížený počet nových prípadov, to by bolo príliš skoro. Treba myslieť na to, že inkubačná doba je v priemere 5 dní, ale veľa ľudí má aj dlhšiu inkubačnú dobu. Mnohí, ktorí sú teraz pozitívni, sa nakazili ešte pred plošným testovaním,“ vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

Fakt, že máme viac nových prípadov neznamená, že ich máme skutočne viac aj v populácii. „Môže ich byť menej, len sa ľudia cielene dostavia na vyšetrenie, keďže vedia, že boli v kontakte s niekým, komu vyšiel pozitívny antigénový test. Môže to byť odrazom toho, že presnejšie a cielenejšie testujeme,“ dodáva infektológ, podľa ktorého ani celoplošné testovanie neodhalí všetkých.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Čísla by mohli klesať od budúceho týždňa

Aj keby sme odhalili len polovicu nakazených, bol by to, podľa Sabaku, úspech. Uvádza to na príklade 5-člennej rodiny, kde len jednému vyjde pozitívny test, ostatným negatívny, možno i falošne. Zvyšok rodiny sa potom dá otestovať PCR testami, alebo budú dodržiavať karanténu, keďže vedia, že boli v kontakte s pozitívnym a to eliminuje nákazu aj na ostatných. „Očakával som, že tento týždeň bude možno najvyšší, čo sa týka počtu nových prípadov. Klesať by to malo od budúceho týždňa, prípadne až od toho ďalšieho," skonštatoval Sabaka. .

Virológ Boris Klempa pridáva, že teraz môže na PCR testy chodiť viac ľudí, ako predtým. „Myslím si, že v týchto dňoch je PCR testovanie trochu skreslené. Je skreslené tým, že veľa ľudí sa snažilo dať si urobiť PCR test kvôli tomu, aby sa vyhli antigénovým testom,“ objasňuje Klempa, podľa ktorého mohlo zohrať určitú úlohu aj to, že mnohí ľudia, ktorým v plošnom testovaní vyšiel pozitívny výsledok, si ho chceli potom overiť presnejším PCR testom.

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Buďte zodpovední a dodržiavajte hygienu

Ďalšou možnosťou zvyšovania počtu nakazených je podľa virológa Klempu aj snaha veľkých firiem dať si otestovať zamestnancov pomocou presnejších PCR testov. „Predpokladám, že aj to sa možno oneskorene zjavuje v systéme. Zopár dní trend ešte nebude taký jasný, ale neskôr by sa mal prejaviť. Pokiaľ sa neprejaví, tak niekde nastala chyba. V tejto chvíli je ale predčasné robiť závery,“ uzavrel Klempa. Odborníci zdôrazňujú, že negatívny výsledok testu nemusí byť 100-percentný. Vyzývajú preto k zodpovednosti a dodržiavaniu hygienických opatrení, píše v závere portál 1.pluska.sk.
 Dôvodov prečo počet nakazených aj napriek opatreniam neklesá


  1. inkubačná doba je 5-12 dní

  2. kontakty testujeme cielenejšie

  3. na PCR testy prišli tí, čo sa chceli vyhnúť plošnému testovaniu

  4. výsledky sa ukazujú oneskorene

  5. ľudia s pozitívnym antigénovým testom overujú výsledok


Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.