Najvyšší vodca Iránu sa vysmieva prezidentským voľbám v USA, pričom ich označil za „vtipnú šou“
09 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Najvyšší vodca Iránu Ali Chameneí označil americké prezidentské voľby za „vtipnú šou“ uprostred obvinení z podvodu s voličmi, pričom americký minister zahraničia Mike Pompeo na to odpovedal, že iránske voľby sú „žart“, informuje portál RT.


„Situácia v USA a to, čo sami hovoria o svojich voľbách, je vtipná šou! Toto je príklad škaredej tváre liberálnej demokracie v USA,“ napísal Chameneí vo svojom príspevku na Twitteri.

Chameneí napísal, že „pokles amerického režimu“ bol „absolútne jasný“ bez ohľadu na výsledok hlasovania. Iránsky predstaviteľ predtým označil voľby v USA za „šou“ v deň volieb 4. novembra, keď poukázal na to, že prezident Donald Trump viackrát tvrdil, že existujú pokusy o zmanipulovanie hlasovania.



Americký minister zahraničia Mike Pompeo rýchlo odpovedal, pričom obvinil Chameneího z krádeže „stámiliónov dolárov svojim ľuďom“ a z míňania „miliárd za vojny prostredníctvom zástupcov na ochranu vašej kleptokracie“.

"Vaše voľby sú žartom, stovky kandidátov bolo diskvalifikovaných," pokračoval Pompeo a ďalej opísal USA ako „najväčší národ v celej ľudskej histórii“.



V sobotu večer Joe Biden poďakoval svojim priaznivcom za dosiahnutie „jasného“ a „presvedčivého“ víťazstva. Trump medzitým odmietol pripustiť prehru s argumentom, že „tieto voľby jasne vyhral“. Tvrdil, že došlo k „veľkému podvodu“, a sľúbil, že výsledky spochybní na Najvyššom súde USA.

Biden vyhral v Pensylvánii, čo z neho pravdepodobne robí víťaza prezidentských volieb v USA
Agentúra AP (Associated Press) vyhlásila Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v Pensylvánii. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič