"Poďme Matoviča spoločne vypískať!", navrhuje Chmelár
08 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Eduard Chmelár je presvedčený, že ľudí, ktorí nesúhlasia s metódami vládnutia premiéra zjednotí iba myšlienka, ktorá je silnejšia ako vládne lži. Preto ich vyzýva, aby 17. novembra vyjadrili svoj protest vypískaním Igora Matoviča na balkónoch.


„Tento premiér nemá úctu k ústave a zákonom tohto štátu. Šliape po našich právach, autoritu si získava nátlakom, svoje zámery presadzuje vydieraním, poslušnosť si vynucuje vyhrážkami, urážkami a trestami,“ píše v jednom zo svojich pravidelných príspevkoch na sociálnej sieti mediálny a politický analytik a historik Chmelár.

„Donútiť ho dodržiavať pravidlá neviedlo doteraz k žiadnym výsledkom,“ uvádza ďalej. Matovič podľa jeho slov používa „klasickú taktiku rímskych tyranov, politiku cukru a biča, neustále mení stanoviská, obviňuje iných, odmieta akúkoľvek zodpovednosť a za svoje chyby trestá celú spoločnosť“.

Naď prezradil, že do Vianoc sa neplánuje ešte otvárať všetko
Zdá sa, že ani dve kolá, ba možno aj ďalšie, celoplošného testovania Slovákov nezabránia tomu, aby viaceré, teraz zatvorené, prevádzky zostali zatvorené až do Vianoc. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Chmelár vníma, že „strach o svoju existenciu núti mnohých ľudí ohnúť chrbát a prispôsobiť sa. Iní organizujú živelné protesty. Ale táto cesta nikam nevedie“. Je presvedčený, že pokiaľ sú za demonštráciami ľudia, ktorí sledujú svoje osobné politické ambície alebo čudáci, ktorí nevedia udržať na uzde chuligánov, vagabundov a extrémistov, „môžeme už dopredu s istotou povedať, ako to dopadne“.

Myslí si, že väčšina ľudí nebude chcieť prísť robiť štatistov politikom, ktorých by aj tak nevolili a ich násilnícku alternatívu zas polícia „ľahko rozpráši a zdiskredituje“. „Žiaľ, takáto je realita rozdelenej slovenskej spoločnosti,“ konštatuje. Okrem toho všetkým "horúcim hlavám" pripomína, že počas núdzového stavu sú verejné zhromaždenia zakázané. Chmelár preto verí, že odpor voči Matovičovým metódam vládnutia musia sprevádzať realistické kroky. „Túto spoločnosť nezjednotí nejaký spasiteľ, ale iba myšlienka. Myšlienka silnejšia ako vládne lži,“ načrtáva východisko.

Chmelár za klamstvo považuje prezentovanie toho, ako majú ľudia o dobrovoľné testovanie obrovský záujem. A Matovič im podľa neho za to falošne ďakuje a tvári sa, akoby sa spontánne zomkli za svojím vodcom. „Je to rovnaká lož ako keby pred dvesto rokmi niekto povedal, že poddaní majú obrovský záujem o dobrovoľnú robotu na panskom,“ poukazuje ďalej Chmelár a vidí jediný spôsob, ako Matovičovi vyvrátiť toto klamstvo - masovo ho vypískať.

Pacienti s rakovinou sa nevedia dostať k liečbe. Situácia je alarmujúca
Dopad rakoviny na ľudí na Slovensku je alarmujúci a pandémia ho ešte zhoršila, povedala Novému času prezidentka organizácie NIE RAKOVINE, Jana Pifflová Španková. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Petra Demková


„Navrhujem, aby sme 17. novembra o 17. hodine vyšli na balkóny a Igora Matoviča všetci spoločne vypískali,“ vyzýva Chmelár. Podľa neho nezáleží na tom, či „podporujete túto vládu, ale nepáči sa vám jej komunikácia, alebo si želáte jej pád“.

Takáto iniciatíva v Deň boja za slobodu a demokraciu je podľa Chmelára príležitosť premiérovi ukázať, že jeho „megalomanskú akciu nepovažujeme ani za dobrovoľnú, ani za podporu celoplošného testovania, že nesúhlasíme s jeho metódami, že uprednostňujeme odborné, nie politické rozhodnutia, že máme obavy o svoju slobodu a práva“.

Podľa Chmelára je toto odkaz, pri ktorom sa nebude nikto vyvyšovať, „nikto s nami nemôže manipulovať“, zastrašovať, pokutovať, rozháňať či prenasledovať. „Vaše hvizdnutie bude hlasom vašej slobody a ozveny tohto pískania po našich mestách a dedinách budú zvonom našej jednoty, bude to odkaz premiérovi a jeho servilným médiám, že ľudia nepristúpili na toto divadlo“ a „že sme ešte stále slobodní občania“, dodáva Chmelár vo svojom príspevku.

Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR