Strach, hnev, samovraždy... Krízové linky nestíhajú, lebo TOTO nás ničí viac ako koronavírus
07 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

COVID-19 je síce smrtonosný vírus, jeho druhotné účinky na ľudskej psychike sú ale nemenej nebezpečné ako samotný vírus, pretože postihujú nielen tých, čo naň ochorejú, ale aj tých okolo.


Nie je sa čomu diviť, že krízové linky sú preťažené až do takej miery, že sa musia rozširovať ich služby. Obracia sa totiž na ne o 150 % viac ľudí ako na začiatku pandémie. Psycholóvia budú chodiť dokonca za ľuďmi  aj domov, informuje portál 1.pluska.sk.
Záujem o služby krízovej linky enormne rastie

Krízová linka pomoci IPčko, ktorá vznikla na jar tohto roku ako reakcia na enormný nárast žiadostí o pomoc na chatovej a emailovej linke pre mladých ľudí, sa špecializuje sa na krízové situácie spôsobené pandémiou koronavírusu a poskytuje psychosociálnu pomoc NONSTOP na bezplatnom telefónnom čísle 0800 500 333, prostredníctvom chatu, emailu, ale aj cez video, napríklad počas smútenia.

Záujem o služby tejto linky sa v poslednom čase veľmi zvýšil, čo znamená, že ľudia sú na tom psychicky zrejme čoraz horšie. A to až tak, že musia vyhľadať odbornú pomoc. „Oproti septembru teraz zaznamenávame na Krízovej linke pomoci zvýšený nárast žiadostí o pomoc až o 150 %,“ skonštatoval zakladateľ Krízovej linky pomoci, psychológ Marek Madro. Na psychológov sa ľudia najčastejšie obracajú preto, že majú strach, hnev alebo dokonca pomýšľajú nad samovraždou. K aktuálnym problémom však patrí aj domáce násilie, strach o budúcnosť aj v súvislosti s ekonomickou situáciou.

Za minulý rok pribudlo v psychiatrických ambulanciách vyše 70-tisíc ľudí
Za rok 2018 pribudlo v psychiatrických ambulanciách vyše 70-tisíc ľudí, ktorým bola prvýkrát zistená duševná porucha. S podozrením na ohrozenie násilím bolo v psychiatrických ambulanciách vyšetrených 768 osôb. Vyplýva to z najnovších štatistík... Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | SITA

Novinkou je výjazdový Krízový intervenčný tím

Závažnou témou je však aj alkohol a drogy. „Oproti prvej vlne nás kontaktuje podstatne viac mladších ľudí, zdravotnícki pracovníci, učitelia, ľudia s pozitívnymi výsledkami testov na COVID-19 a, žiaľ, bývame v kontakte aj s pozostalými obetí pandémie, ktorým pomáhame prejsť stratou blízkych,” vysvetľuje Madro.

Kvôli aktuálnej situácii občianske združenie IPčko rozšírilo svoje služby pomoci na Krízovej linke aj o výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko, ktorý bude pilotne fungovať v Bratislavskom a Trnavskom kraji, ale neskôr sa rozšíri i do ďalších krajov. „Výjazdový tvorí 12 skúsených odborníkov, je vybavený potrebnými ochrannými prostriedkami a človeka v akútnej kríze, napríklad pri samovražedných tendenciách či pri domácom násilí, navštívi priamo tam, kde to bude potrebné, prípadne osloví na pomoc aj záchranné zložky,” doplnila  psychologička Lenka Nemcová, koordinátorka krízovej linky s tým, že už majú za sebou prvé výjazdy, pretože na Slovensku výjazdový tím prvej psychosociálnej podpory pri pokuse o samovraždu, alebo aj ďalších akútnych krízach chýbal, uvádza v závere portál 1.pluska.sk.

Obmedzenia Covid-19 môžu zničiť celú generáciu detí (Helen Buyniski)
Komentár Helen Buyniski (RT) Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Diana Zaťková