Sergej Lavrov - "európske médiá pokračujú v rozsiahlej protiruskej kampani"
07 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Podľa najvyššieho predstaviteľa diplomacie Ruskej federácie Sergeja Lavrova Moskva nemôže za súčasnú krízu vo vzťahoch s EÚ.


Moskva neurobí jednostranné gestá dobrej vôle Európskej únii, pretože krajiny EÚ by mali pochopiť, že dialóg je možný iba vtedy, keď je čestný, uviedol v rozhovore pre denník Kommersant ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Z materiálu vybral portál tass.com nasledujúce myšlienky.

„Našim európskym kolegom by malo byť jasné, že interakcia je možná iba na čestnom a rovnakom základe a pri rešpektovaní záujmov toho druhého,“ upozornil diplomat. "Z našej strany nedôjde k jednostranným prejavom dobrej vôle. Očakávame, že v bruselských inštitúciách a hlavných mestách EÚ nakoniec zvíťazia praktické prístupy a zdravý rozum. Nevadí nám čakať, kým sa to stane," dodal Sergej Lavrov.

Podľa najvyššieho diplomata Rusko nemôže za súčasnú krízu vo vzťahoch s EÚ. Zdôraznil, že byrokrati EÚ a niektoré krajiny EÚ „sa snažia využiť akékoľvek ospravedlnenie, vrátane tých najabsurdnejších, na podporu pokusov o potlačenie Ruska“.

Návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy dokazuje, že hrozby a ultimáta sú zbytočné, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že pondelková návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy Marijou Pejčinović Burić symbolicky ukončila krízu, ktorá zachvátila organizáciu v roku 2014, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Lavrov poznamenal, že počet sankčných režimov stále stúpal, aj keď boli z hľadiska medzinárodného práva nezákonné. "Európske médiá pokračujú v rozsiahlej protiruskej kampani. Pokiaľ ide o obchod, bruselskí byrokrati stále prijímajú ochranárske opatrenia, porušujú predpisy WTO a zavádzajú spolitizované pravidlá," uviedol Lavrov. "Zároveň nám hovoria, že Rusko si môže" zaslúžiť právo "na normálne vzťahy s EÚ, ak zmení svoje správanie. Cynizmus je mimo rozsahu predstaviteľného," konštatoval minister zahraničia Ruska.

"Vhodne reagujeme na neprívetivé činy, ale zostávame otvorení aj dialógu s EÚ, ktorá pre nás zostáva dôležitým obchodným a hospodárskym partnerom. Podniky na oboch stranách majú zjavný záujem o podporu vzájomne výhodnej spolupráce. Energetická spolupráca medzi Ruskom a EÚ zostáva takisto dôležitá , “zdôraznil ruský minister zahraničia.

Podľa Lavrova existuje veľa oblastí, v ktorých musia strany spolupracovať, vrátane krízového riadenia, zdravotníctva, podnebia, ochrany osobných údajov a umelej inteligencie.

Američania mali talent v diplomacii, ale stratili ho, poznamenal Lavrov
Americká diplomacia sa mení na zákerné umenie vymáhať požiadavky a ultimáta, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pretože USA sa snažia obnoviť sankcie proti Iránu podľa dohody z roku 2015, ktorá už právne neplatí, informuje... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár