Dokážu Spojené štáty zabrániť vojenskému konfliktu členských štátov NATO? (Vladimír Malyšev)
28 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Akustické bomby vo vodách Stredozemného mora už explodujú, bojoví plavci sú v činnosti


Ako  oznámilo grécke vydanie  infognomonpolitics.gr, grécke ozbrojené sily zhodili na tureckú ponorku v Egejskom mori akustické bomby, ktoré pri explózii produkujú nízkofrekvenčné zvukové vlny, ktoré narušujú koordináciu ľudských pohybov.

Grécke ministerstvo obrany ani ďalšie oficiálne orgány epizódu nepotvrdili, avšak o tom, že ponorková vojna medzi Grékmi a Turkami už prebieha, píšu aj ďalšie grécke médiá. Podľa  vojenskej informačnej  webovej stránky armyvoice.gr bojoví plavci – potápači, ktorí boli na palube gréckej ponorky, poškodili káble, pomocou ktorých bolo turecké výskumné plavidlo Oruc Reis  pripojené k zariadeniu na podvodný seizmický prieskum. Oruc Reis bol nútený prerušiť práce a vrátil sa do prístavu Antalya.

Armáda stráži turecké pátracie plavidlo


Podľa gréckych médií, útok gréckeho námorníctva na turecké výskumné plavidlo oznámil prezident Erdogan,   ktorý varoval, že ak sa takéto prípady budú opakovať,  Grécku bude daná  okamžitá a primeraná odpoveď.

Zároveň Grécke ministerstvo obrany oznámilo nález tureckej ponorky v teritoriálnych vodách Grécka neďaleko Atén na Cape Sounion. Fregata Salamis zbadala aj tureckú ponorku západne od gréckeho ostrova Rhodos, zatiaľ čo ďalšia sa nachádzala v oblasti Karpathos. Podľa gréckych médií má Grécko výhodu v kontrole mora vďaka „neviditeľným“ ponorkám typu 214, ktoré turecké protiponorkové systémy nedokážu odhaliť.

Grécko môže viesť dialógy s Tureckom, ale nie pod „vojenským tlakom“
Atény uviedli, že nechávajú otvorené dvere na dialóg s Ankarou, ale nebudú komunikovať pod nátlakom. Poznámky prichádzajú uprostred sporu o stredomorskú ropu a plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Zrážka gréckych a tureckých fregát. Reprofotografia z televízie.


Médiá informovali aj o ďalšej nebezpečnej epizóde na mori, keď sa grécka fregata Limnos  a turecká loď Kemalreis  pri manévrovaní vo východnom Stredozemí navzájom poškodili. Armyvoice.gr tvrdí, že incident potvrdili zdroje na ministerstve národnej obrany. Webstránka  sa domnieva, že medzi gréckou a tureckou stranou existuje dohoda o tom, že tomu, čo sa stalo, sa neprikladá veľký význam; v každom prípade zástupca generálneho štábu gréckeho námorníctva uviedol, že podľa jeho informácií neboli pozorované žiadne kolízie lodí. Zástupca gréckeho generálneho štábu tiež uviedol, že o udalosti mu nie je nič známe.

Ďalšia grécka vojenská webstránka napísala, že sa turecká fregata triedy Yavuz  údajne pokúšala taranovať grécku vojnovú loď Limnos , ktorá sledovala turecké výskumné plavidlo Oruc Reis . Podľa denníka, sa to udialo s cieľom "odstrániť prekážky vytvárané gréckou flotilou kvôli ilegálnemu seizmickému prieskums Oruc Reis.Uvádza sa, že grécka fregata sa taranovaniu vyhla, ale v dôsledku manévru bola turecká loď poškodená.

Námorné manévre „Eunomia“  Grécka, Francúzska, Cypru a Talianska


O rastúcom napätí vo východnom Stredozemí svedčia aj manévre Eunomia, ktoré sa konali 26. - 28. augusta, na ktorých sa zúčastnili vojnové lode Grécka, Cypru, Talianska a Francúzska. Ako poznamenávajú talianske noviny Il Giornale , takéto cvičenie je posolstvom pre Ankaru. Grécky minister obrany Nikos Panagiotopoulos nazýva manévre "iniciatívou na demonštráciu záväzku štyroch európskych  stredomorských krajín k právneho štátu v politike zmierňovania napätia."

Napätie sa však neznižuje, ale rastie. Turecké ministerstvo obrany oznámilo,  že turecké námorníctvo tiež naďalej pokračuje v námornom cvičení vo východnom Stredomorí "spoločne s námornými silami spojeneckých krajín.Konkrétne turecká fregata TCG BARBAROS a korveta BURGAZADA uskutočnili 26. augusta námorné cvičenia s americkým torpédoborcom USS WINSTON S.CHURCHILL .

Francúzi, Taliani, Gréci a Cyprus provokujú vojenským cvičením v Stredozemnom mori Turecko
Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V ten istý deň grécky premiér Kiryakos Mitsotakis telefonoval s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Predmetom rozhovoru bola diskusia o najnovšom vývoji v juhovýchodnom Stredomorí. Mitslotakis „nastolil otázku destabilizačných akcií Turecka, ktoré ohrozujú mier a stabilitu v širšom regióne a testujú súdržnosť NATO“, a zdôraznil, že „Grécko je pripravené významne prispieť k deeskalácii, ak Turecko okamžite zastaví svoje provokatívne akcie.“  Reakcia Trumpa na toto vyhlásenie  gréckej strany nie je známa.

Fotokoláž z novín "Ruské Atény"


Štátny tajomník USA pre európske a euroázijské záležitosti Philip Reeker odsúdil  tureckú politiku v Egejskom mori a východnom Stredozemí a zdôraznil, že akcie Ankary podkopávajú jednotu NATO: „Opakovane sme informovali Turecko, že jeho lety nad gréckym územím, jeho seizmické prieskumné činnosti vo vodách Cypru, podpis memoranda o vymedzení morských zón s Líbyou - sú  provokatívne a zbytočné kroky, ktoré zvyšujú napätie v regióne .

Pozoruhodné je označenie ministerstva zahraničia o „zbytočnosti“ konania Turecka. Odborníci tvrdia, že Spojené štáty nedovolia priame vojenské konflikty medzi dvoma členskými štátmi NATO. Je to však moci Washingtonu, kde sa teraz všetky politické problémy obmedzujú na otázku, kto vyhrá voľby v novembri? Konflikt medzi Tureckom a Gréckom je evidentný; eskalácia vyhlásení strán pokračuje; zatiaľ ale neexistuje žiadne východisko.

Turecko bude aj naďalej hľadať ropu a plyn v Stredomorí, pričom pokusy o jeho odvrátenie sú „sny“, varuje šéf obrany
Turecko predĺžilo prieskumnú misiu v sporných vodách východného Stredozemia, pričom Ankara vyhlásila, že sa nebojí aténskych vojenských cvičení v tejto oblasti, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár