Pozor zmena: Druhého kola testovania sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí na prvom neboli!
07 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zmena je život, povedali si zrejme vo vláde a upravili prísne podmienky účasti v druhom kole testovania na COVID-19.


Pôvodná informácia, že osoba, ktorá sa nezúčastnila prvého kola testovania, na to druhé kolo ísť nesmie, pretože musí byť v 10 dňovej karanténe už neplatí. Na druhom kole plošného testovania sa tak, podľa piatkového rozhodnutia Úradu vlády, môžu zúčastniť aj občania bez certifikátu z prvého kola, informuje portál dnes24.sk.
Od pondelka na oba druhy testov

Za cestu na antigénový test, a teda porušenie zákazu vychádzania ľudia v tomto prípade sankcionovaní nebudú. V rámci druhého kola plošného testovania sa cez víkend 7. a 8. novembra 2020 v tzv. „červených“ okresoch tak budú môcť dať testovať aj osoby, ktoré sa na prvom kole testovania nezúčastnil.. „Samozrejme, na testovaní sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí sa nezúčastnili v prvom kole, pretože naším cieľom je pretestovať čo najviac ľudí,“ potvrdil zmenu minister obrany Jaroslav Naď.

Testovať sa na odberové miesta sa podľa ministra Naďa môžu prísť aj ľudia z tzv. „zelených“ okresov, v ktorých sa testovanie neuskutoční, ak je to pre nich nevyhnutné. „V prípade, že to nie je nevyhnutné, odporúčame im počkať. Od pondelka 9. novembra 2020 bude v zmysle nového uznesenia vlády č. 704 (platného od 9. do 14. novembra 2020) možné v rámci výslovnej výnimky zo zákazu vychádzania ísť na oba druhy testov – RT-PCR test a tiež antigénový test. Pre tento účel sa v krátkej dobe plánuje zriadenie mobilných odberových miest,“ informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Výnimka udelená len na testovanie

Ľudia, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, museli zostať doma, pretože mali 10 dňový zákaz vychádzania, na víkendové antigénové testovanie však podľa úradu vlády teraz už ísť môžu. A to vďaka výnimke z uznesenia, ktorá hovorí, že zákaz vychádzania neplatí pre osoby „s cieľom neodkladného lekárskeho vyšetrenia“. Tá podľa úradu zahŕňa aj účasť na antigénovom testovaní.

Uznesenie menuje viacero výnimiek zo zákazu vychádzania. Okrem iného platí aj výnimka na cestu na vykonanie RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť. Podrobnosti o odberových miestach v rámci 45 okresov, v ktorých bolo testovanie v rámci druhého kola plánované, sú k dispozícii na www.somzodpovedny.sk. V priebehu dňa bude zverejnený aj prehľad odberových miest v iných, teda tzv. „zelených“ alebo „bielych“ pohraničných okresoch, ktorých zriadenie vyplýva z požiadavky samospráv, informuje v závere portál dnes24.sk.

V týchto okresoch sa celoplošné testovanie zopakuje aj tento víkend
Premiér Igor Matovič síce avizoval dve kolá celoplošného testovania na zistenie nakazených koronavírusom, napokon zo svojho úmyslu ustúpil. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.