CNN: Biden sa prihovorí k národu, víťazstvo má na dosah
06 | 11 | 2020 I tasr

Demokrat Joe Biden má - podľa prognóz amerických médií - už na dosah víťazstvo v prezidentských voľbách v USA. V piatok večer washingtonského času (nadránom SEČ) plánuje vystúpiť s prejavom v národu, informovala televízna stanica CNN.


Biden vystúpi v piatok večer v meste Wilmington v štáte Delaware spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. To, či sa Biden na pódium postaví už ako novozvolený prezident, ako dúfajú jeho poradcovia, záleží od stále nespočítaných hlasov v niekoľkých kľúčových štátoch, píše CNN.


V Pensylvánii náskok bývalého viceprezidenta pred úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom stále rastie. Po tom, čo tu ešte v stredu Trump viedol o viac ako 600.000 tisíc hlasov, momentálne zaostáva o vyše 13.000. V prípade, že Biden získa 20 voliteľov tohto štátu, stane sa 46. prezidentom USA. Vo Filadelfii je ešte vyše 40.000 nespočítaných hlasov, ich spracovanie môže trvať aj niekoľko dní, informuje CNN.


"Toto už nie je o len jedných voľbách. Toto je o integrite celého nášho volebného procesu," uviedol Trump v piatkovom vyhlásení, ktoré cituje agentúra DPA. Trump vo vyhlásení zároveň hrozí ďalšími žalobami a právnymi krokmi.


CNN: Trump stále nemá v úmysle priznať prehru
Úradujúci prezident Spojených štátov Donald Trump nemá v úmysle priznať svoju porážku v prezidentských voľbách, informovala v piatok americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Trumpovho volebného... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr

Donald Trump od utorka slovne aj právne útočí na americký volebný proces. Najprv žiadal, aby štáty ako Wisconsin a Michigan prestali počítať hlasy, teraz však chce, aby boli spočítané všetky "legálne" hlasy a tie "nelegálne" zneplatnené. Opäť však svoje tvrdenia o volebných podvodoch ničím nepodložil, všíma si DPA. Prezident USA už mesiace bez akéhokoľvek dôkazu tvrdí, že hlasovanie poštou môže vytvoriť priestor pre volebné podvody.


Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.


CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Bidena aktuálne 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.


Môže Trump skutočne vyriešiť výsledok volieb na najvyššom súde?
Trump vybavil súd konzervatívcami a právnici sú pripravení spochybniť volebný proces, bude však nevyhnutný dôkaz, upozorňuje Guardian. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Diana Zaťková