Ak štát nepomôže, do dvoch mesiacov skrachuje tak polovica ubytovacích a stravovacích zariadení
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zatváranie prevádzok na spomalenie šírenia koronavírusu má za následok zrýchlenie konca mnohých z nich. Ak sa im nepomôže, takmer polovica skončí!


Aktuálny prieskum, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska v spolupráci s Inštitútom stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica od 26. októbra do 1. novembra 2020 v stravovacích a ubytovacích zariadeniach priniesol priam alarmujúce čísla, informuje portál Topky.sk.
O prácu prídu desaťtisíce zamestnancov

Prieskumu sa zúčastnilo 135 respondentov, ktorí zastupovali ubytovacie a stravovacie zariadenia združené v asociácii. Štruktúra zapojených respondentov kopírovala vo významnej miere štruktúru celej členskej základne asociácie. A čo teda v prieskume zistili? V prvom rade to, že Podporné opatrenia, ktoré zaviedla vláda v prvej i druhej vlne koronakrízy na udržanie zamestnanosti či udržanie samotného podnikania, nie sú podľa respondentov prieskumu pre sektor ubytovacích a stravovacích služieb dostatočné.

Z výsledkov prieskumu je totiž zrejmé, že v podniky zapojené do prieskumu zaznamenali počas prvej vlny koronakrízy priemerný pokles zamestnanosti o 30 %. V druhej vlne hrozí v dôsledku pretrvávajúcich obmedzení, súvisiacich s pandémiou COVID-19, prepustenie ďalším skoro 16,5 % zamestnancov. Ak by sa tieto zistenia vzťahovali na celý sektor ubytovacích a stravovacích služieb, tak o prácu v sektore môže prísť v tomto roku až 36 000 zamestnancov.

Covid-19 narobil existenčné problémy aj vinárom. Hoci úroda je dobrá, starosti robí predaj
Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla nielen ľudstvo, ale i ekonomiku. Medzi tými, kto na ňu dopláca sú však aj vinári, ktorí v týchto dňoch zberajú úrodu svojej celoročnej práce. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020

Problémy hlásia aj etablované prevádzky

Takmer polovica všetkých opýtaných respondentov očakáva za rok 2020 pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 60 % a viac, z toho takmer jedna pätina ho odhaduje až na úrovni 80 %. Ďalšia tretina očakáva prepad tohtoročných tržieb oproti vlaňajším tržbám medzi 40 až 60 %. Priemerný medziročný pokles tržieb všetkých respondentov sa tak pohybuje na úrovni 57 %. Ak tento údaj opäť aplikujeme na celý sektor, tohtoročné tržby slovenských subjektov z ubytovacieho a reštauračného biznisu klesnú, v porovnaní s tržbami roka 2019, približne o 500 až 600 miliónov EUR.

Pod vplyvom pretrvávajúcich reštrikčných opatrení zameraných na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 odhaduje až 90 % prevádzok zapojených do prieskumu, že ich podnik nedokáže prežiť viac ako 5 mesiacov, pričom takmer polovica z nich sa obáva, že skrachuje už do 1 alebo 2 mesiacov. Alarmujúci na týchto výsledkoch je aj fakt, že tieto negatívne prognózy prezentovali najmä dlhodobo etablované podniky, ktoré prežili aj dopady ekonomickej krízy z roku 2008, totiž až 82 % týchto subjektov pôsobí na slovenskom trhu 10 a viac rokov.
Vážne devastačné dôsledky koronakrízy

Bez dostatočne účinnej pomoci sa tak sektor ubytovacích a stravovacích služieb bude z devastačných dôsledkov koronakrízy spamätávať niekoľko rokov. Okrem priameho negatívneho dopadu na zamestnanosť, odvedenú DPH a daň z príjmu, príde Slovensko aj o svoju doteraz rastúcu pozíciu v medzinárodnom cestovnom ruchu. Zahraničných turistov po zastavení koronakrízy uvítajú skôr tie krajiny, ktoré dokázali podnikateľov a zamestnancov v tomto sektore ochrániť lepšie, ako napríklad Česká republika, Rakúsko, či Chorvátsko, uvádzajú v závere Topky.sk.

Na COVID-19 doplatili aj luxusné hotely. Kvôli opatreniam hlásia hromadné prepúšťanie!
Skupina Best Hotel Properties musí pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu v bratislavských hoteloch Grand Hotel River Park, Sheraton a Crowne Plaza, ako aj v košickom DoubleTree by Hilton a pravdepodobne zruší spolu okolo 80 pracovných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.