Infikovaných bolo štyrikrát viac, ako sa uvádza! Zistili nemeckí výskumníci po prvej vlne
06 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Pretože mnoho ľudí si takmer neuvedomuje svoj zdravotný stav, mnohé prípady koronainfekcie sa nedostávajú do štatistík .Doteraz neznáma štúdia teraz kvantifikuje počet neohlásených prípadov v Mníchove počas prvej vlny pandémie. Informáciu priniesol portál spiegel.de.


Podľa súčasnej štúdie bolo v Mníchove infikovaných korona - vírusom štyrikrát viac ľudí, ako bolo zaznamenaných do júna. Je to výsledok rozsiahleho výskumu protilátok uskutočneného Tropickým inštitútom na mníchovskej klinike Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), na ktorom sa zúčastnilo viac ako 5300 ľudí z Mníchova počas 14 rokov. Uvádza portál spiegel.de.

Štúdia je reprezentatívna pre Mníchov a môže poskytnúť aspoň dojem, ako sa vírus mohol šíriť v ďalších veľkých mestách. Podľa tejto analýzy boli asi dve percentá ľudí v Mníchove infikované vírusom do júna - čo je podstatne viac, ako je známe. Oficiálne predstavoval podiel hlásených prípadov iba 0,4 percenta mníchovskej populácie. To znamená, že podľa toho bol zaznamenaný iba asi jeden zo štyroch prípadov.

Napriek vysokému počtu neohlásených prípadov štúdia tiež ukazuje, že zatiaľ bol infikovaný iba zlomok obyvateľov Mníchova. Hlavné mesto Bavorska - rovnako ako zvyšok Nemecka - je s dvoma percentami ešte ďaleko od kolektívnej imunity, pri ktorej by pandémia sama ustúpila.

Antigénové testy môžu byť „atómovkou“ na ničenie ohnísk, majú však aj svoje riziká
Slovensko má za sebou plošné testovanie, na ktoré prišlo viac ako 3,6 milióna ľudí. Antigénové testy zachytili cez 38-tisíc pozitívnych prípadov, čo je približne jedno percento populácie. Ukázalo sa, že môžu byť prospešné i nebezpečné zároveň,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Na základe zhromaždených údajov vedci odhadujú úmrtnosť na infekciu v Mníchove na 0,76 percenta. To znamená, že v priemere zomrie 76 z 10 000 ľudí infikovaných vírusom. Hodnota je mnohonásobne vyššia ako hodnota sezónnej chrípky. Odhadovaná úmrtnosť na chrípku sa pohybuje medzi 0,02 a 0,08 percentami.

Protilátky vznikajú pri kontakte imunitného systému s patogénom a potom zostávajú detekovateľné v krvi. V prípade koronavírusu je možné merať špecifické protilátky dva až šesť týždňov po infekcii. Podľa prvotných štúdií však ich koncentrácia po mesiacoch opäť klesá.

Pretože mnoho infekcií prebieha bez alebo len s miernymi príznakmi, je pravdepodobné, že nebudú zaznamenané všetky prípady. Pomocou testu na protilátky však vedci dokázali skontrolovať, koľko ľudí v Mníchove bolo doposiaľ skutočne infikovaných novým koronavírusom, aj keď si infekciu ani len nevšimli.

Matovičove testy, ktoré na nás používa, boli kreované na vírus z roku 2003, tvrdí Harabin
Matovič nevyberal kvalitu, tak ako to robia iné štáty EÚ, ale vybral pochybnú firmu. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Ivan Brožík