Pápež František varuje pred terorizmom šíriacim sa v Európe
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Po nedávnych smrteľných útokoch džihádistov vo francúzskom Nice a rakúskej Viedni Pápež František v stredu varoval, že v Európe rastie násilný terorizmus, informuje portál Breitbart. 


"V týchto dňoch modlieb za mŕtvych, si spomíname na bezmocné obete terorizmu, ktorého krutosť sa šíri v Európe," povedal pápež prostredníctvom streamingu z knižnice vatikánskeho Apoštolského paláca. Dňa 2. novembra si katolícka cirkev pripomínala spomienku na Dušičky, keď sa konajú špeciálne modlitby za  zosnulých.


„Mám na mysli najmä vážny útok z posledných dní v Nice na miesto bohoslužieb a predvčerom v uliciach Viedne,“ pokračoval pontifik, „ktoré spôsobili u obyvateľov strach a výčitky. Modlím sa za tých, ktorým záleží na mieri a dialógu."

„Zverujem Božiemu milosrdenstvu tých, ktorí tragicky zomreli,“ dodal František, „a vyjadrujem svoju duchovnú blízkosť ich rodinám a všetkým, ktorí trpia týmito žalostnými udalosťami, ktoré môžu ohroziť bratskú spoluprácu medzi náboženstvami násilím a  nenávisťou.“

Expertov desí organizovanosť viedenského teroru. „Útok v Prahe je len otázkou času,“ tvrdí analytik
Vlna teroru už prekročila francúzske hranice, útok vo Viedni je však iný ako ten v Nice alebo Lyone. Niekoľko bezpečnostných analytikov si všíma, že išlo o koordinovanú a starostlivo pripravenú akciu, zďaleka nie len nepremyslený čin jedného z... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


V pondelok večer začali ozbrojenci strieľať na šiestich rôznych miestach v centre Viedne, pričom zabili dvoch mužov a dve ženy a ďalších 22 zranili. Polícia zabila jedného z ozbrojencov, ktorého minister vnútra Karl Nehammer označil za „islamistického teroristu“ - muža, ktorý bol v roku 2019 odsúdený na 22 mesiacov väzenia, avšak vlani v decembri bol prepustený po odpykaní iba 5 mesiacov svojho trestu. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že „odpudivý teroristický útok“ bol jednoznačne riadený „nenávisťou k nášmu spôsobu života, našej demokracii“.

V utorok poslal pápež obyvateľom Viedne telegram, v ktorom ich ubezpečil o svojich modlitbách. Pápež František „bol hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o hrozných násilných činoch vo Viedni, ktoré priniesli smrť a bolesť nevinným ľuďom,“ znel telegram adresovaný viedenskému kardinálovi Christophovi Schönbornovi a podpísaný vatikánskym štátnym tajomníkom kardinálom Pietrom Parolinom na pápežovom stole.

K útoku vo Viedni sa prihIásil Islamský štát
Švajčiarska polícia zatkla dvoch mužov pri vyšetrovaní hlavného podozrivého z pondelkového teroristického útoku v rakúskej Viedni, zatiaľ čo podľa správ sa k streľbe prihlásil Islamský štát (IS, predtým ISIS), informuje portál... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


„Jeho svätosť vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám obetí a všetkým Rakúšanom,“ pokračovalo sa v správe. "Cíti tiež so zranenými a modlí sa za ich rýchle zotavenie. Pápež František zveruje obete Božej milosti a prosí Pána, aby ukončil násilie a nenávisť a podporil mierové spolužitie v spoločnosti,“ uzavrel telegram. "Jeho svätosť sprevádza všetkých, ktorých sa táto tragédia týka a ponúka im svoje úprimné požehnanie."

Pondelková streľba nasledovala po ďalších dvoch nedávnych udalostiach vo Viedni, ktoré súviseli s nepokojmi moslimov. Minulú sobotu ráno zatkla polícia 25-ročného moslima, ktorý vtrhol do Dómu svätého Štefana v centre Viedne a kričal „islamské heslá“.

Vatikán objasnil komentáre pápeža Františka, ktoré sa týkali homosexuálov
Vatikán sa v nedávno odvysielanom dokumente pokúsil objasniť komentáre pápeža Františka k zákonom o občianskych zväzoch, pričom tvrdil, že jeho zjavne podporné poznámky k homosexuálov boli vytrhnuté z kontextu, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Minulý štvrtok došlo k ďalšiemu  rušeniu v kostole svätého Antona Paduánskeho, ktorý sa nachádza vo vysoko moslimskej viedenskej štvrti Favoriten. Dav takmer 50 mladých tureckých moslimov vošiel do katolíckeho kostola a začal kopať do lavíc a spovedníc, ale nakoniec sa rozišiel pred príchodom polície.

„Sme proti akejkoľvek forme extrémizmu s maximálnou závažnosťou a bez tolerancie,“ vyhlásil po udalosti minister Nehammer. "My, v Rakúsku, si nikdy nenecháme zničiť naše právo praktizovať svoje náboženstvo a budeme zo všetkých síl chrániť kresťanské spoločenstvo."

Na náhradu škody v dôsledku pandemických opatrení máme stále nárok
Ústavný súd pozastavil účinnosť časti zákona, ktorá vylučuje náhradu škody a ušlého zisku v prípade pandemických opatrení. Informáciu priniesol e.dennikn.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Ivan Brožík