Nepresné štatistiky pri testovaní. Stovky tisíc ľudí „lietajú vo vzduchu“ a časť z nich môže byť pozitívna
05 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zákaz vychádzania u nás platí už od 24. októbra a zatiaľ má trvať do 14. novembra. Zdá sa ale, že výpočty ľudí so zákazom vychádzania nesedia. Posvietil si na to dennikn.sk.


Prvé kolo celoplošného testovania, ktoré sa na Slovensku konalo minulý týždeň, posadilo doma tisíce ľudí, ktorí sú alebo pozitívni, nemohli či nemuseli naň ísť, ale sa na ňom odmietli z rozličných dôvodov zúčastniť. Koľko ich však naozaj bolo doteraz netuší zrejme nikto,“ informuje o tom portál dennikn.sk
Fantastické číslo, ale kde ho vzali?

Pri prepočtoch účasti na plošnom testovaní totiž štát nepočítal so žiadnymi ľuďmi staršími ako 65 rokov. „Fantastické číslo,“ vytešoval sa minister obrany Jaroslav Naď z účasti na víkendovom testovaní a na tlačovom vyhlásení tvrdil, že testovania sa zúčastnili takmer všetci, ktorých očakávali. „Viacerí ste sa pýtali, koľko ľudí malo potenciál zúčastniť sa testovania. Samozrejme, nedá sa to vyčísliť úplne na jedného človeka, toto nie je voličský zoznam, ale pri najlepšej vôli sme to vyrátali niekde na úrovni 3,75 až 3,8 milióna ľudí,“ odhadoval Naď. „A keď vidíme, že sa toho zúčastnilo 3,62 milióna, tak to považujem za jedno fantastické číslo. Ďakujem veľmi pekne,“ zhodnotil Naď.

Ako ale vlastne ministerstvo prišlo k odhadu 3,8 milióna ľudí? A koľko ľudí na Slovensku vlastne musí dodržiavať zákaz vychádzania?
Odhadované počty môžu byť chybné

Ministerstva obrany sa Denník N na výpočty pýtal snažiac sa zistiť, koľko ľudí na Slovensku musí v súčasnosti dodržiavať zákaz vychádzania, teda koľko ľudí nemôže chodiť do práce, na výlety či na vzdialenejšie nákupy a musia zostať doma. Ministerstvo sa pri výpočtoch opiera o svoju odhadovanú účasť. „Rezort obrany v tejto súvislosti počítal s približne 3 750 000 až 3 800 000 ľuďmi. Nezúčastnilo sa cca od 150- až 200-tisíc ľudí,“ odpovedala hovorkyňa obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Podľa toto teda ministerstvo odhaduje, že teraz by na Slovensku malo zákaz vychádzania do 200-tisíc ľudí, lenže jeho výpočty môžu byť chybné.

Celoplošné testovanie sa spustilo, premiér aj minister obrany sa tešia. „Zatiaľ je to dobré!“
Deň „D“ nastal a na Slovensku sa dnes ráno spustilo celoplošné testovanie. Hlavní protagonisti zatiaľ neskrývajú spokojnosť. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako sa dopracovali k odhadu účasti

Ministerstvo obrany tvrdí, že všetkých ľudí žijúci na Slovensku je zhruba 5,5 milióna. Kto je teda tých 3,8 milióna ľudí, ktorých očakávali? Odrátať totiž treba:

detí do 10 rokov: 584 000

dôchodcov nad 65 rokov: 889 000

pozitívnych za 90 dní: 57 000

Slovákov a Sloveniek v zahraničí: cca 300 000

ľudí v karanténe: 97 000

plus ľudí na PN-kách alebo onkologických pacientov (bez odhadu).

Naopak, k odhadu pripočítali cudzincov s povolením na pobyt: 146 000.

Ak si všetky tieto čísla prepočítame, skutočne nám vyjde, že testovania by sa malo podľa odhadov ministerstva obrany zúčastniť zhruba 3,7 milióna ľudí. Je tam ale jedno podstatné ale - ministerstvo obrany vyškrtlo zo svojho zoznamu seniorov, hoci tí nemajú výnimku zo zákazu vychádzania. Z toho, že sem zaradili aj seniorov v skutočnosti vyplýva, že štát nemá prehľad o počte ľudí so zákazom vychádzania, pretože nevie, koľko zo seniorov sa testovania zúčastnilo.

V týchto okresoch sa celoplošné testovanie zopakuje aj tento víkend
Premiér Igor Matovič síce avizoval dve kolá celoplošného testovania na zistenie nakazených koronavírusom, napokon zo svojho úmyslu ustúpil. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Najskôr im neodporúčali, potom ich volali

Otázka teda je, prečo ministerstvo obrany pri odhadovaní počtov vynechalo všetkých ľudí nad 65 rokov? Viacerí z nich pracujú, sú aktívni, chodiť do prírody a testovania sa mnohí aj zúčastnili. Nevzťahujú sa totiž na nich žiadne výnimky a navyše vo vyhláške hlavného hygienika sa vôbec nespomínali. Lenže ak sa testovania nezúčastnili, vzťahuje sa na nich zákaz vychádzania. Seniorov mohla pomýliť komunikácia medzi premiérom Matoviča a ministrom vnútra Naďom, ktorí im opakovane odporúčali zostať doma, aby boli chránení. Ich neúčasť na celoplošnom testovaní však, rovnako ako u kohokoľvek iného bez výnimky, znamenala pomerne prísne nastavený zákaz vychádzania.

„Odporúčame občanom nad 65 rokov, aby dodržiavali radšej domácu karanténu a nezúčastnili sa celoplošného testovania,“ odkazoval im minister Naď, lenže po prvom dni testovania premiér zavolal na testovanie aj ľudí starších ako 65 rokov. „Chcel by som pozvať aj tých ľudí, ktorí si pôvodne povedali, že na testovanie ísť netreba. Úplne pokojne, ak rodičia uznajú za vhodné a išli by aj s deťmi do 10 rokov, nikto ich neodmietne. Takisto aj dôchodcovia, ktorí mali odporúčané, že nemusia ísť, ak by dokázali zostať v karanténe, a medzičasom si to rozmysleli, že možno by aj chceli počas týždňa niekam ísť, odberné miesta sú mimoriadne bezpečné. Žiadni ľudia, žiadne tlačenice,“ povedal Igor Matovič.

Ministerstvo obrany zatiaľ neuviedlo, aké sú náklady na testovanie
04 | 11 | 2020 | TASR

Koho do celkového počtu vlastne zarátali?

Seniori však môžu mať so zákazom vychádzania aj vážny problém, čo ukázal aj prípad z Považskej Bystrice, kde 70-ročnú pani bez negatívneho testu odmietol ošetriť neurológ, a to i napriek potvrdeniu od lekára, že sa plošného testovania nemohla zúčastniť, ba aj napriek platnosti výnimky, že na vyšetrenia majú lekári brať aj ľudí bez testov!

Ministerstvo tiež neuvádza, s akými číslami počítali pri zohľadňovaní ľudí na PN-kách či onkologických pacientov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií trpelo minulý rok nádorovým ochorením 226-tisíc ľudí. Zvláštne je, že ministerstvo presne nevysvetlilo ani to, čo všetko vlastne do celkového počtu testov započítalo. Jaroslav Naď to po plošnom testovaní spresnil len čiastočne. Podľa neho spolu otestovali viac ako 3,6 milióna ľudí, pričom číslo za sobotu (2,65 milióna) bolo vrátane nemocníc a firiem, ktoré pomáhali testovať, či domovov sociálnych služieb.

Celoslovenské testovanie na COVID-19: Vieme, kto naň ísť nemusí
Deň „D“, teda začiatok celoplošného testovania Slovákov sa nezadržateľne blíži. Niektorí však naň ísť nemusia. Pozrite sa, koho sa to netýka. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

O trištvrte milióne ľudí vlastne nič nevieme

Pri odhade počtu detí ministerstvo pravdepodobne vychádzalo z dát štatistického úradu, podľa ktorého má takmer 600-tisíc detí menej ako 10 rokov. Problémové môže byť aj počítanie so Slovákmi a Slovenkami žijúcimi v zahraničí a tiež s cudzincami u nás, keďže štatistický úrad ich počíta podľa trvalého pobytu na Slovensku, pretože niektorí cudzinci u nás už majú aj trvalý pobyt a, naopak, niektorí Slováci a Slovenky už majú trvalý pobyt v zahraničí.

Skúsme teda vypočítať, koľko ľudí musí na Slovensku dodržiavať zákaz vychádzania. Z celkového počtu 5,5 milióna obyvateľov odrátame 3,6 milióna tých, ktorí boli na testovaní, a vyjde nám počet 1,9 milióna ľudí bez negatívneho certifikátu. Ak od nich odrátame výnimky, teda deti do 10 rokov, takmer 600-tisíc, ale aj onkologických pacientov, asi 226-tisíc, tých, čo za posledných 90 dní prekonali koronavírus, približne 57-tisíc, a ľudí v karanténe, zhruba 97-tisíc, vyjde nám viac ako 900-tisíc ľudí. Ak by sme aj započítali cudzincov a odpočítali Slovákov a Slovenky v zahraničí, stále to je viac ako trištvrte milióna ľudí.

Pilotné testovanie splnilo nadmieru očakávania, tvrdí Matovič
Pilotné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 na Orave a Bardejove splnilo nadmieru očakávania. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO). Zdôraznil však, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | SITA

Ministerské ospravedlnenia za omyly

Zarážajúce bolo, keď sa v pondelok novinári dožadovali podrobnejších štatistík o testovaní, minister Naď odpovedal, že dáta teraz nie sú pre armádu prioritou, pretože musí chystať druhé kolo testovania. „Nie sme štatistický úrad,“ odpovedal vtedy Naď. Druhý deň sa však za svoju reakciu ospravedlnil. „Keď som odpovedal na otázku, či zverejnia dáta, povedal som, že nie sme štatistický úrad. Nebolo to správne, ospravedlňujem sa za to,“ sypal si na hlavu popol Naď, podľa ktorého to spôsobila únava.

Ani pri pilotnom testovaní v troch okresoch na Orave a v Bardejove nebolo jasné, prečo odhadovali práve účasť 155-tisíc ľudí. Rozpaky vyvolalo najmä to, že ešte v utorok pred testovaním minister Naď odhadoval maximálnu účasť na 180-tisíc ľudí. Aj tu sa za zlé odhady rezort obrany a aj minister ospravedlnili. „Priznávame, že to bola komunikačná chyba, ktorá však vznikla sústredením sa na prioritné a dôležité úlohy,“ uviedlo ministerstvo pre topky.sk, ktoré o nezrovnalostiach písali ako o „záhade okolo čísel“.

„Na základe informácií napríklad od Sociálnej poisťovne alebo Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí došlo k odrátaniu všetkých bezpečnostných zložiek, ktoré boli testované separátne, klientov domovov sociálnych služieb, ľudí, ktorí síce majú trvalý pobyt v testovaných okresoch, ale reálne žijú inde na Slovensku, a ďalších, ktorí žijú v zahraničí, ďalej ľudí, ktorí boli v týchto najdotknutejších okresoch už po prekonaní covidu-19, a tiež ľudí v karanténe (iba v tomto prípade napríklad išlo až o 10-tisíc ľudí),“ vysvetľovalo celú záležitosť ministerstvo obrany, uvádza v závere portál dennikn.sk.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.