Ekonomika eurozóny je na ceste k dvojitej recesii
05 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Nový prieskum IHS Markit ukázal, že hospodárske oživenie eurozóny sa minulý mesiac zastavilo kvôli druhej vlne Covid-19 a súvisiacim obmedzeniam, ktoré zastavili aktivitu v dominantnom priemysle služieb, informuje portál RT.


Konečný index nákupných manažérov spoločnosti HS Markit (považovaný za dobrý ukazovateľ ekonomického zdravia) minulý mesiac klesol na 50,0 zo septembrových 50,4.

Hodnota 50, ktorá oddeľuje rast od kontrakcie, stiahla služba PMI nadol, pričom klesla najnižšie na 46,9 z 48,0 v máji, keď sa prvá vlna vírusu prehnala Európou. Správa poukazuje na všetko, čo poukazuje na nadchádzajúcu dvojitú recesiu v bloku 19 krajín.

„Poskytovatelia služieb boli obzvlášť tvrdo zasiahnutí, čo viedlo k prehlbovaniu slabosti v odvetviach zameraných na spotrebiteľa, ako je napríklad hotelierstvo, čo vyvážilo svetlejšie správy zaznamenané vo výrobe v priebehu mesiaca,“ uviedol Chris Williamson, hlavný obchodný ekonóm spoločnosti IHS Markit.

Dopyt po zlate klesol na 11-ročné minimum
Investori a centrálne banky značne stratili v treťom štvrťroku záujem o zlato, uviedla vo svojej najnovšej správe Svetová rada pre zlato (WGC), informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


„Pri sprísňovaní opatrení na blokovanie je čoraz ťažšie pochopiť, ako sa ekonomika eurozóny ubráni opätovnému poklesu. Pre všetky krajiny sa vyhliadky čoraz viac stmievajú,“ dodal Williamson.

Podľa oficiálnych údajov poklesla ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku o 11,8 percenta, po uvoľnení mnohých obmedzení blokády sa v júli až septembri zvýšila o oveľa lepších 12,7 percenta, čo je o dosť viac než sa predpokladalo.

IHS Markit uviedol, že index obchodných očakávaní klesol na 54,2 z 59,2, pričom väčšinou bol nižší iba v tomto roku a počas posledných dvoch finančných kríz.

Európska centrálna banka, ktorá už načerpala nebývalé stimuly, minulý týždeň uviedla, že v decembri podnikne nové kroky na potlačenie rastúceho spadu.

Čínska spoločnosť Xiaomi predbehla Apple ako tretieho najväčšieho výrobcu inteligentných telefónov
Keď sa trh so smartfónmi začal zotavovať z krízy Covid-19, čínsky výrobca Xiaomi sa zapísal do histórie tým, že porazil ikonický iPhone od spoločnosti Apple, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár