Za mrežami bude až do budúcej jari: Kajetánovi Kičurovi predĺžili väzbu o ďalších sedem mesiacov
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vzduch na slobode sa tak skoro nenadýchne. Súd rozhodol, že bývalý šéf štátnych hmotných rezerv zostane vo vyšetrovacej väzbe.


Je rozhodnuté! Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku predĺžil väzbu obvinenému bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi o ďalších sedem mesiacov a zároveň zamietol jeho sťažnosť o prepustenie z väzby, píše portál tvnoviny.sk.
Sťažnosť zamietli obvinenému aj prokurátorovi

Rozhodnutie však nie je právoplatné, o čom informoval Kičurov obhajca Rastislav Palovič, ktorý ešte uviedol, že sudca zamietol aj žiadosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o rozšírenie dôvodov väzby. Proti uzneseniu podali obvinený i prokurátor sťažnosť, no každý proti inému výroku. O ich  sťažnostiach bude teda rozhodovať Najvyšší súd. „Rozumiem dôvodom, pre ktoré sudca pre prípravné konanie konštatoval dôvodnosť kolúznej väzby. V zásade odkázal na posledné rozhodnutie NS SR, ale nerozumiem dôvodom, pre ktoré predĺžil lehotu trvania väzby. Podľa mňa toto rozhodnutie nie je nezákonné, avšak rešpektujeme,“ skonštatoval obhajca.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS zamietol žiadosť obvineného K. K. o prepustenie z väzby na slobodu a predĺžil lehotu trvania väzby obvineného do 21. júna 2021. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR,“ potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Neexistujú dôvody na to, aby Kičura sedel vo väzbe, tvrdí Fico
Podľa expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica neexistuje žiadny dôvod na to, aby bol bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura obvinený za korupciu. V prípade exsudcu Vladimíra Sklenku hovorí o politicky motivovanej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Obvinenia za uzavreté zmluvy aj byty odmieta

Sudca vo veci rozhodoval necelých osem hodín. Kajetána Kičuru krátko pred pol deviatou ráno eskortovali do Pezinka z ústavu z Banskej Bystrice. Kičurovi naposledy v polovici júla Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý ho ponechal vo väzbe, pretože jeho sťažnosť zamietol ako nedôvodnú. Kičura je stíhaný pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Predtým ho sudca ŠTS do takzvanej kolúznej väzby vzal 23. apríla.

Kičura bol predsedom Správy štátnych hmotných rezerv, vláda Igora Matoviča ho však koncom marca odvolala pre pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kičura ale odmieta obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn. Národná kriminálna agentúra ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a tiež kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave, dodáva na záver portál tvnoviny.sk.

Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.