Samosprávy kritizujú získané dáta štátu o pozitívnych prípadoch, ktoré rozhodli o druhom kole
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pôvodne plánované druhé kolo celoplošného testovania na koronavírus napokon nebude. Premiér na základe ústredného krízového štábu rozhodol, že druhé kolo sa uskutoční len v tých okresoch, kde prekročil počet infikovaných 0,7 percenta.


Rozhodnutie premiéra sa ale nepáči viacerým samosprávam, ktoré argumentujú, že na ich výsledok mali vplyv iné ukazovatele. Medzi také okresy patrí aj Gelnica, kde o druhom kole rozhodla jediná stotina percenta! Okres Gelnica má totiž podľa údajov ministerstva obrany z prvého kola plošného testovania 0,71 percenta pozitívnych, informuje o tom aj portál denník.n.sk.
Gelnica s jej zverejnenými výsledkami nesúhlasí

Konzílium odborníkov vo svojom stanovisku však odporúčalo hranicu 1,5 % pozitívnych. „Toto percento sme chápali ako návrh, o ktorom sa bude ešte diskutovať. Akceptujeme to, čo prijal ústredný krízový štáb,“ povedala členka konzília a epidemiologička Zuzana Krištúfková. Pri odporúčaní hodnoty 1,5 % vychádzali okrem proporcie pozitívnych osôb zachytených počas plošného testovania aj z hodnotenia vývoja chorobnosti v jednotlivých okresoch.

Hranica 0,7 % rozdelila okresy na tie, kde cez víkend prebehne druhé kolo, a tie, kde sa opakovane testovať nebude. Druhému kolu sa tak vyhne 25 okresov, ktoré sa nachádzajú najmä na západe a juhu Slovenska, ale aj Bratislava a Košice. Údaje o podiele pozitívnych, podľa ktorých sa bude či nebude testovanie opakovať, však samosprávy spochybňujú. Napríklad primátor mesta Gelnica Dušan Tomaško na Facebooku mesta napísal, že netuší, na základe čoho ministerstvo k takému podielu pozitívnych dospelo. Ak totiž z celkového počtu 18331 testovaných bolo 131 pozitívnych, tak ľudí z okresu Gelnica bolo iba 119 čo je 0,649 %. Primátor teda z jeho výpočtu vyhodil pozitívnych bez trvalého pobytu v okrese a tiež nepočíta s tým, že tam boli viacerí negatívni, ktorí prišli odinakiaľ. Na Facebooku Gelnica uznáva, že by mali nad 0,7 % pozitívnych, keby sa tam bolo dať testovať viac ako 1331 cezpoľných, „čo je nereálne“.

Matovič neustúpil. Druhé kolo testovania bude!
Druhé kolo testovania bude. Okresy, v ktorých dosiahla miera pozitívnych testov menej ako 0,7 % dostanú výnimku. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Michal Filek

Ministerstvo svoje výsledky prehodnotiť nemieni

Viacerí upozornili aj na zmätok v číslach, keď nesedia čísla ministerstva s údajmi, ktoré počas testovania zverejňovali samosprávy jednotlivých mestských častí na sociálnych sieťach. Tak napríklad v okrese Bratislava IV, ktorý sa skladá zo Záhorskej Bystrice (tam bolo 18 pozitívnych), Devínskej Novej Vsi (50), Dúbravky (49), Karlovej Vsi (67), Lamača (26) a Devína, kde údaje nezverejnili. Bez Devína ide celkovo o 210 ľudí, lenže oficiálne údaje z ministerstva pritom pre tento okres hovoria o 81 pozitívnych.

Ministerstvo ale tvrdí, že svoje údaje neprehodnotí, lebo nevie, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje o výsledkoch celoplošného testovania. „Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce,“ povedala hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rybníček: Bez pomoci samospráv by to armáda, zdravotníci ani štát nedali!
Víkendové celoplošné testovanie na COVID-19 niekoho potešilo, v niekom ale zanechalo rozporuplná reakcie. Kto sa s ním nie celkom stotožnil boli primátori a starostovia obcí, uvádza v rozhovore pre Denník N primátor Trenčína. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Výsledky ovplyvnili presuny ľudí z iných miest

Isté je, že ľudia sa mohli dať otestovať kdekoľvek, a mohli tak ísť aj do iného okresu. Napríklad do Bratislavy sa v sobotu prišli na drive-in odberové miesta otestovať aj ľudia z okolitých okresov, kde sa z auta testovať nedalo. Zjavne sa dial aj opačný presun ľudí. Napríklad okres Malacky má v prepočte na počet obyvateľov pomerne vysokú účasť, až 73 %, no je možné, že sa tam prišli otestovať aj Bratislavčania, ktorí sa tam vydali hľadať menej vyťažené odberové miesta.

Ako v týchto prípadoch ministerstvo obrany postupovalo? „Percentuálny podiel pozitívnych testov za okresy bol spracovaný na základe celkového počtu testovaných osôb v danom okrese vrátane osôb prichádzajúcich do tohto okresu z iných okresov a celkového počtu pozitívnych testov v tomto okrese,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Každého človeka tak započítali do štatistík tam, kde sa reálne testoval, dodáva na záver portál dennikn.sk.

Samosprávy sa búria, druhé kolo testovania nechcú
Slovensko prvé celoplošné testovanie, zdá sa, zvládlo veľmi dobre. Podľa premiéra nás o týždeň čaká druhé kolo. Mnohé samosprávy sú ale rázne proti. Napísali denníky Plus 1 deň a Hospodárske noviny. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.